Η αποχή του κόσμου στις εκλογές της Κυριακής ήταν κατά κύριο λόγο η αιτία της κάθετης πτώσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον Νίκο Παππά.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του News 24/7, είπε ότι οι δημοσκοπικές εταιρείες «δεν μπόρεσαν να διαβλέψουν το ποσοστό της αποχής» και «το γεγονός ότι είχαμε 7,8 μονάδες χαμηλότερη συμμετοχή από ότι στις εκλογές του Γενάρη του ΄15, επηρέασε κατά συντριπτικό τρόπο, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό την επίδοση του δικού μας ψηφοδελτίου. Αυτό είναι που δεν ανιχνεύθηκε».

«Είναι μοιραίο να γίνει προγραμματική αντιπαράθεση, την οποία πασχίσαμε εμείς να φέρουμε στην επιφάνεια» είπε ο υπουργός προσθέτοντας: «Φάνηκε ότι δεν ήταν αρκετό για να πειστεί ο κόσμος που απείχε, ότι είναι σημαντικό να προσέλθει στην κάλπη και να προστατεύσει τη σύνταξή του, το 8ωρό του, το 5νθήμερο εργασίας…».

Σημείωσε επίσης, ότι πρέπει να πειστούν και οι αυτοί που έκανα άλλες επιλογές στην κάλπη, «να έρθουν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ για να διασφαλιστεί η συνέχιση της ομαλής πορείας ανάκαμψης».

Απαντώντας στην δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, περί στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως «αν θεωρεί ότι το μείζον για τον προοδευτικό χώρο είναι να ηττηθεί στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να νικήσει στρατηγικά η ΝΔ, νομίζω ότι μπορεί να κοσμήσει τα ψηφοδέλτιά της πάρα πολύ εύκολα και είμαι βέβαιος ότι θα ήταν και καλοδεχούμενος».

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο αμφισβήτησης του πρωθυπουργού, ως αρχηγού του κόμματος, ο Ν. Παππάς είπε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο άνθρωπος που τον ΣΥΡΙΖΑ τον πήγε από το 3% στο 35% και θα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για πολλά χρόνια ακόμα».

«Να γίνει ντιμπέιτ»

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Παππάς ανέφερε πως πριν τις βουλευτικές εκλογές, θα έχει μεγάλη σημασία να γίνει η διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ των αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε ο λαός να γνωρίσει σε λεπτομέρεια το τι ακριβώς διακυβεύεται».

«Τα προγράμματα και των δύο παρατάξεων θα μπούνε στο τραπέζι. Ο λαός μας και κυρίως ο κόσμος ο οποίος δεν θεωρούσε σημαντικό να μετακινηθεί για να πάει να ψηφίσει, θα είναι ενώπιον πάρα πολύ κρίσιμων επιλογών. Ο πρωθυπουργός είναι ανοικτός σε οποιοδήποτε μοντέλο δέχεται ο κ. Μητσοτάκης να συζητήσει. Έχει δεσμευτεί εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης πως θα δεχθεί να κάνει και δέκα ντιμπέιτ», σχολίασε.

«Είχαμε οργανωτικές αδυναμίες»

Παράλληλα, ο Παππάς παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «οργανωτικές αδυναμίες» στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Δεν καταφέραμε να φτιάξουμε, σε πολλές περιπτώσεις, σχήματα τα οποία είναι πλειοψηφικά. Θα πρέπει, με πολύ μεγάλη έμφαση, ένταση και ταχύτητα, να προχωρήσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε την πολιτική μας για τις συμμαχίες, να διευρύνουμε το τόξο των δυνάμεων με το οποίο συστρατευόμαστε και να μπούμε στην εκλογική μάχη» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το θέμα αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Τσίπρα, ως αρχηγό του κόμματος, είπε: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο άνθρωπος που τον ΣΥΡΙΖΑ τον πήγε από το 3% στο 35% και θα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για πολλά χρόνια ακόμα».

Τι είπε για τις επερχόμενες εκλογές

«Εμείς μπαίνουμε στη μάχη και μπαίνουμε για την εκλογική νίκη» σημείωσε. Αναφορικά με την απλή αναλογική και τη σημασία της ψήφου σε μικρά κόμματα, είπε ότι «αυτό που είναι κρίσιμο με βάση τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει, τον εκλογικό νόμο που εμείς επιθυμούσαμε ένα εφαρμοστεί, είναι το ποιο θα είναι πρώτο κόμμα. Προφανώς, υπάρχει ρόλος για όλα τα κόμματα, ο οποίος διασφαλίζεται με πολύ καλύτερους όρους όταν εφαρμόζεται η απλή αναλογική».

Πρόσθεσε δε, ότι αν «ο μη γένοιτο κερδίσει η ΝΔ, δεν θα εφαρμοστεί ποτέ» και αυτό είναι «ένα ζήτημα το οποίο παίζει μαζί με άλλα, εμφατικά, στην ατζέντα των βουλευτικών εκλογών οι οποίες έρχονται». Καταλήγοντας, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι «η χώρα θα μπει σε περιπέτεια εάν υπάρξει κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ (…) διότι, όπως είπε έχει πρόγραμμα αντιδραστικό, θα αμφισβητήσει όλο το πλέγμα της κοινωνικής προστασίας, καθώς και την πορεία της δημοσιονομικής σταθερότητας. Ξεκινάμε από ένα αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά θεωρώ ότι όλος ο κόσμος ο οποίος δεν πήγε στην κάλπη, αλλά και πολλοί που πήγαν στην κάλπη και κάνανε άλλες επιλογές, θα σκεφτούν, θα κρίνουν και στο τέλος θα διασφαλίζουμε την προοδευτική πορεία της χώρας».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο