Μόλις 17 γυναίκες ανεδείχθησαν δήμαρχοι σε σύνολο 331 δήμων της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, συνολικά 128 γυναίκες «κατέβηκαν» ως επικεφαλής συνδυασμών. Σε κάποιους δήμους μάλιστα δεν υπάρχει ίχνος γυναικείας παρουσίας στα ψηφοδέλτια, όπως αναφέρει και σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή».
Πιο συγκεκριμένα, σε 29 δήμους υπήρχαν πάνω από μια υποψήφιες για τη δημαρχία, ενώ σε 208 δήμους καμία γυναίκα δεν είχε θέσει υποψηφιότητα.
Μόνο ο δήμος Στυλίδας φαίνεται να κάνει τη διαφορά, όπου οι τρεις εκ των τεσσάρων υποψηφίων ήταν γυναίκες. Νικήτρια της εκλογικής μάχης αναδείχθηκε μάλιστα η Στεργίου Βιργινία με 46,62% έναντι του Αποστόλου Ιωάννη με 36,43%.
Επίσης, στο δήμο Φολέγανδρου τη θέση της δημάρχου διεκδικούσαν μόνο η Παπαδοπούλου Ευθαλία και η Μπαλή – Τίλλα Μαρία, με την πρώτη να κερδίζει την εκλογική μάχη με 69,39%, σύμφωνα με την «Κ».
Συνολικά οι δήμοι που εξέλεξαν γυναίκες – δημάρχους
-Στυλίδας: Στεργίου Βιργινία
-Φολέγανδρου: Παπαδοπούλου Ευθαλία
-Αη Στράτη, Λήμνου: Κακαλή Μαρία
– Ζωγράφου: Καφατσάκη – Βλάχου Σταματία
– Αγίου Δημητρίου: Ανδρούτσου Μαρία
– Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων: Υδραίου Μερόπη – Σταυρούλα
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων