Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κόλαφος» η Liberation για hotspot στη Σάμο: Ντε φάκτο φυλακή - Το χειρότερο μέρος για πρόσφυγες

«Κόλαφος» η Liberation για hotspot στη Σάμο: Ντε φάκτο φυλακή – Το χειρότερο μέρος για πρόσφυγες

Στο στόχαστρο και της γαλλικής Liberation μπαίνει το προσφυγικό στην Ελλάδα, με τις εικόνες από τις απάνθρωπες συνθήκες στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Σάμο που «έχουν μετατρέψει το νησί σε ντε φάκτο φυλακή» να κάνουν για μια ακόμα φορά το γύρο του κόσμου, δίνοντας στη χώρα μας μια ακόμα αρνητική διαφήμιση

Στο στόχαστρο και της γαλλικής Liberation μπαίνει το προσφυγικό στην Ελλάδα, με τις εικόνες από τις απάνθρωπες συνθήκες στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Σάμο που «έχουν μετατρέψει το νησί σε ντε φάκτο φυλακή» να κάνουν για μια ακόμα φορά το γύρο του κόσμου, δίνοντας στη χώρα μας μια ακόμα αρνητική διαφήμιση.

Σύμφωνα με όσα περιγράφει η Liberation οι κάτοικοι, που έδειχναν στην αρχή την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, ενδίδουν ενίοτε «στις σειρήνες μιας ρατσιστικής ριζοσπαστικοποίησης».

«Οι ευρωπαϊκές κεφαλές αλληλοσυγχαίρονται τακτικά που έβαλαν ένα τέλος στην προσφυγική κρίση του 2015. Στη Σάμο, όμως, αυτή η “επιτυχία” προκαλεί ανατριχίλα. Γιατί τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία πληρώνουν το ακριβό τίμημα. Οι αφίξεις [προσφύγων και μεταναστών] μπορεί να μειώθηκαν, αλλά ουδέποτε σταμάτησαν. Και όσοι αποβιβάζονται στη Σάμο, όπως και στα γειτονικά νησιά, αναγκάζονται να μένουν εκεί μέχρι την ολοκλήρωση της μακράς διαδικασίας ασύλου, που μπορεί να πάρει έξι μήνες, ένα χρόνο και μερικές φορές και περισσότερο» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Πρόσφυγες καταγγέλλουν στην ανταποκρίτρια της Liberation μια δραματική κατάσταση στον καταυλισμό, που έχει καταγραφεί και στα ρεπορτάζ άλλων διεθνών ΜΜΕ: «Μας στοιβάζουν τον έναν πάνω στον άλλο, η βρωμιά είναι αφόρητη. Υπάρχουν αρουραίοι και φίδια παντού» λέει ένας Κογκολέζος.

Αλλά κι οι κάτοικοι που ζουν κοντά στο hot spot είναι απογοητευμένοι: «Μια νύχτα ήρθαν μεθυσμένοι νεαροί πρόσφυγες, βρήκαν πίνακές μου και τους άρπαξαν, λέρωσαν τους τοίχους του σπιτιού μου με μπογιές. Έτσι απλά, χωρίς κανέναν λόγο. Μια άλλη μέρα βρήκα το παρμπρίζ του αυτοκινήτου μου σπασμένο. Είναι ντροπή! Η Ευρώπη μας θυσίασε για να έχει την ησυχία της», διαμαρτύρεται ένας συνταξιούχος καθηγητής σχεδίου.

6.000 πρόσφυγες και μετανάστες υποδέχθηκε αυτό το χειμώνα το hot spot της Σάμου -σχεδιασμένο για φιλοξενία έως 650 ατόμων- και η «ζούγκλα» που το περιβάλλει, την ώρα που οι κάτοικοι στην πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ, που βρίσκεται σε απόσταση βολής από τον καταυλισμό δεν ξεπερνούν τις 8.000, διαπιστώνει σε αυτό το δημοσίευμα η Liberation.

«Το θετικό είναι ότι οι πρόσφυγες μπορούν να αποδράσουν για λίγες ώρες από την κόλαση του καταυλισμού και νά ‘ρθουν να ανασάνουν στην πόλη. Υπάρχουν, λοιπόν, λιγότερες εντάσεις απ’ ό,τι στο εσωτερικό του hot spot. Αλλά όλος αυτός ο νέος πληθυσμός είναι ένα σοκ για τους κατοίκους» λέει στη γαλλική εφημερίδα ο Μάνος Λογοθέτης, γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας κι ένας από τους δύο γιατρούς του καταυλισμού.

«Μέχρι το 2008 δεν υπήρχε ούτε ένας Αφρικανός στη Σάμο. Ο κόσμος δεν ήξερε την Αφρική, δεν είχαμε αποικίες. Και να τώρα που ένας γηράσκων πληθυσμός, με τους μισούς άνω των 60, να βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόσφυγες ή μετανάστες πολύ νέους στην πλειοψηφία. Είναι φυσιολογικό να φοβούνται ορισμένοι. Το νησί μας έγινε μια ωραία φυλακή» αναστενάζει.

Πολλοί από τους πρόσφυγες που φθάνουν στη Σάμο προσποιούνται ότι είναι άρρωστοι, για να ανοίξει ο δρόμος της μεταφοράς τους στην Αθήνα. Κανείς τους δεν θέλει να μείνει στο hot spot.

«Φθάνουν εδώ μετά από ένα επικίνδυνο ταξίδι και κανείς δεν τους λέει τίποτε. Τους οδηγούν στον καταυλισμό και τους αφήνουν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Όλα τα έγγραφα είναι στα ελληνικά, δεν υπάρχει καμία δικαστική βοήθεια. Εγκαθίστανται όπου μπορούν. Αλλά ακόμη και μέσα στον καταυλισμό οι ντουζιέρες είναι ανεπαρκείς, οι τουαλέτες ετοιμόρροπες» λέει η Ντομιτίλ Νικολέ, μια νεαρή Γαλλίδα που πήγε στη Σάμο πριν από κάποιους μήνες για λογαριασμό των «Δικηγόρων Χωρίς Σύνορα» ( Avocats sans frontières -ASF) και προσπαθεί με άλλους τέσσερις συναδέλφους της να χειριστεί 300 φακέλους βγάζοντάς τα πέρα «με το θρυλικό λαβύρινθο της ελληνικής γραφειοκρατίας», όπως σημειώνει η Liberation.

Κι ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σάμο, Αντώνης Ρήγας, από την πλευρά του καταγγέλλει: «Υπάρχει πολλή ανικανότητα, αλλά είναι και μια εσκεμμένη στρατηγική. Εξ’ αρχής η κατάσταση ήταν δύσκολη στα hot spots, γιατί έπρεπε να περάσει ένα μήνυμα: να αποθαρρυνθούν όσοι μπαίνουν στον πειρασμό να περάσουν από την Τουρκία. Όταν πρότειναν πρόσφατα στη Σάμο να γίνουν επισκευές στο σύστημα υδροδότησης στο hot spot, μας απάντησαν “να κάνουν μόνοι τους οι πρόσφυγες τις επισκευές”. Η Σάμος σήμερα είναι το χειρότερο μέρος στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες».

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024