Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι η Γαλλία προσφέρθηκε να εγκαταστήσει προσωρινά συστήματα αεράμυνας, το σύστημα SAMP-T στην Τουρκία.

Βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση

«Εχουμε φθάσει σε ορισμένο στάδιο στις διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό. Εγινε πρόταση για την ανάπτυξη σύμπλοκων SAMP-T στην Τουρκία. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση» είπε ο τούρκος υπουργός, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Ο Ακάρ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή «το ισπανικό σύστημα Patriot βρίσκεται στη βάση Ιντσιρλίκ και το ιταλικό SAMP-T βρίσκεται στο Καχραμάνμαράς».

Ο τούρκος υπουργός Αμυνας σημείωσε επίσης ότι η γαλλική πλευρά πρότεινε να διερευνηθεί η δυνατότητα ανάπτυξης συστημάτων αεράμυνας στις βάσεις Ιντσιρλίκ και Καχραμάνμαράς.

«Η καλή θέληση στις σχέσεις μας με τη Γαλλία»

«Αν ο τούρκος πρόεδρος θεωρήσει αποδεκτή αυτήν την επιλογή, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση για να επιβεβαιώσουμε την καλή θέληση στις σχέσεις μας με τη Γαλλία», δήλωσε ο υπουργός.

Το Tass σημειώνει ότι το SAMP-T είναι το σύστημα αεράμυνας της νέας γενιάς της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας Eurosam.

Η Τουρκία είχε απορρίψει παλαιότερα την προσφορά για την αεράμυνά της κατά τη διάρκεια της έρευνας αγοράς πυραυλικού συστήματος.

Ωστόσο, η Αγκυρα συνέχισε να διερευνά τις δυνατότητες συνεργασίας για την παραγωγή συστημάτων σε διμερές επίπεδο.

«Παραγωγή συγκροτημάτων»

Σε σχέση με αυτό, ο Ακάρ δήλωσε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Eurosam για την προμήθεια και παραγωγή του SAMP-T», προσθέτοντας ότι αυτές θα συνεχισθούν μέχρι τον Οκτώβριο.

«Εάν αυτές οι προπαρασκευαστικές εργασίες είναι επιτυχείς, τότε θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για την παραγωγή συγκροτημάτων», ανέφερε ο υπουργός.

Πηγή: echedoros-a.gr