«Δεν μπορώ να παραμείνω θεατής, βλέποντας τους κινδύνους διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν, μπαίνοντας στην αρένα της μάχης για την Ευρώπη και συμμετέχοντας πλέον ξεκάθαρα στο τελικό σπριντ.

Με κοινή συνέντευξη σε 40 επαρχιακές εφημερίδες, ο γάλλος πρόεδρος που κατηγορείται για «κατάχρηση της θέσης του ως προέδρου», δικαιολογεί την παρουσία του στην πρώτη γραμμή, υπογραμμίζοντας «τον υπαρξιακό κίνδυνο», όπως λέει, που διατρέχει αυτήν τη φορά η Ευρώπη.

«Εάν ως αρχηγός κράτους επιτρέψω τη διάλυση της Ευρώπης που οικοδόμησε την ειρήνη και πρόσφερε την ευημερία τότε θα φέρω βαριά ιστορική ευθύνη» δήλωσε.

Το όραμα του Μακρόν είναι η δημιουργία νέας «Ευρωπαϊκής Ιδρυτικής Συνθήκης» με πολίτες και ηγέτες μαζί για τον καθορισμό στρατηγικής πενταετίας, με πιθανές αλλαγές και στις συνθήκες εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Η σκληρή πραγματικότητα …

Στο πεδίο της μάχης όμως σήμερα, η πραγματικότητα είναι σκληρή, με τη λίστα της Λεπέν να προηγείται 2 μονάδες, δηλαδή 24% έναντι 22%, βάσει χθεσινής σφυγμομέτρησης του Ινστιτούτου Harris-Epoka.

Ετσι ο Εμανουέλ Μακρόν αντεπιτίθεται, μιλώντας για «συμπαιγνία των εθνικιστών με τα ξένα συμφέροντα», με έμμεση αναφορά και στην παρουσία του Στιβ Μπάνον, πρώην συμβούλου του Τραμπ, στο Παρίσι.

Στις προτάσεις του για την Ευρώπη, ανάμεσα σε άλλα, σημαντική θέση κατέχει η κοινή φορολόγηση της κηροζίνης.

« Η ιστορία θα μας κρίνει. Θα ήθελα να προχωρήσουμε από κοινού στη φορολογία της κηροζίνης στην Ευρώπη και στη συνέχεια σε πραγματική διεθνή διαπραγμάτευση για το θέμα» δήλωσε.

Προτείνει επίσης τη φορολογία των πιο ρυπογόνων εταιρειών στην Ευρώπη και την υιοθέτησης «φόρου άνθρακα» στα σύνορα.

Τέλος, δήλωσε ότι έχει κάνει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων τους τελευταίους μήνες «ακούγοντας την ευρωπαϊκή νεολαία».

Πηγή: Deutche Welle