Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προεκλογικό «περάστε... κόσμε» και στα ΑΕΙ - 3.643 περισσότεροι εισακτέοι, σε ποια τμήματα χαμηλώνει ο πήχης

Προεκλογικό «περάστε… κόσμε» και στα ΑΕΙ – 3.643 περισσότεροι εισακτέοι, σε ποια τμήματα χαμηλώνει ο πήχης

Η κυβέρνηση φαίνεται πως ενέταξε ακόμη και τον αριθμό των εισακτέων στα προεκλογικά της παιχνίδια καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία των εισακτέων που έδωσε το πρωί της Τετάρτης το υπουργείο Παιδείας, αυξάνονται οι θέσεις σε σχέση με πέρυσι κατά 3.363

Να ανοίξει διάπλατα των πύλες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σχεδόν στο σύνολο των υποψηφίων που διεκδικούν μία θέση στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης επιχειρεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας στο «παρά πέντε» των εκλογών της 26ης Μαΐου.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως ενέταξε ακόμη και τον αριθμό των εισακτέων στα προεκλογικά της παιχνίδια καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία των εισακτέων που έδωσε το πρωί της Τετάρτης το υπουργείο Παιδείας, αυξάνονται οι θέσεις σε σχέση με πέρυσι κατά 3.363.

Το υπουργείο Παιδείας το οποίο ετοιμαζόταν να ανακοινώσει τους εισακτέους την προηγούμενη εβδομάδα, τελικά τους καθυστέρησε προκειμένου – όπως λένε οι «κακές γλώσσες» – να έρθουν πιο κοντά στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Περάστε κόσμε…

Συνολικά το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε 78.335 θέσεις σε σχέση με τις 74.692 θέσεις που δόθηκαν πέρυσι.  Με την αύξηση των εισακτέων σε δεκάδες σχολές, η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» στις οικογένειες των υποψηφίων καθώς δίνει την εντύπωση ότι κάθε τελειόφοιτος μαθητής της Γ΄ λυκείου θα εξασφαλίσει μία θέση στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Το υπουργείο έδωσε περισσότερες θέσεις σε ορισμένα τμήματα τα οποία έχουν προοπτικές στην αγορά εργασίας, όπως αυτά των Τουριστικών και Ναυτιλιακών Σπουδών, αύξησε κατακόρυφα τους εισακτέους σε τμήματα Οικονομικών Επιστημών ενώ την ίδια στιγμή άφησε αμετάβλητο το αριθμό των εισακτέων σε σχολές όπου παρατηρείται κάθε χρόνο «σφαγή» αριστούχων.

Στα ύψη ο ανταγωνισμός σε Ιατρικές – Νομικές σχολές

Μπορεί ο αριθμός των εισακτέων να πήρε την ανιούσα σε αρκετές ομάδες σχολών προκειμένου να καταγραφεί μία εντυπωσιακή άνοδος  σε σχέση με πέρυσι – ελέω και των εκλογών –  ωστόσο το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κρατήσει αμετάβλητες τις θέσεις στις Ιατρικές και Νομικές σχολές τις οποίες επιλέγουν κάθε χρόνο ως πρώτη προτίμηση χιλιάδες αριστούχοι.

Είναι ενδεικτικό ότι για την Ιατρική σχολή της Αθήνας η οποία βρίσκεται κάθε χρόνο στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων,  επιλέγεται ως πρώτη προτίμηση από 2.000 και πλέον υποψηφίους όταν οι θέσεις για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος δεν ξεπερνούν τις 165.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, αυτό της Νομικής του ΕΚΠΑ. Οι πρώτες προτιμήσεις «αγγίζουν» κάθε χρόνο τις 2.200 ενώ οι θέσεις και τη φετινή χρονιά, παρέμειναν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στις 435.

Στα περσινά επίπεδα διαμορφώνονται  οι θέσεις σε όλες τις σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στις οποίες  «συνωστίζονται» χιλιάδες αριστούχοι. Στην κορυφή των προτιμήσεων κάθε χρόνο συναντάμε το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών με τις πρώτες προτιμήσεις να φτάνουν κοντά στις 1.500. Και τη φετινή χρονιά οι φοιτητές που θα απορροφηθούν σε αυτή δεν θα ξεπεράσουν τους 259 με αποτέλεσμα  το ποσοστό επιτυχίας να ανέλθει ι κοντά στο 17% σε σχέση με όσους θα το δηλώσουν στην κορυφή του μηχανογραφικού δελτίου.

Μειώνεται ο ανταγωνισμός στα Οικονομικά τμήματα

Αντιθέτως, ο ανταγωνισμός για δεκάδες τμήματα που εντάσσονται στο πεδίο Οικονομικών Επιστημών μειώνεται αισθητά λόγω της σημαντικής αύξησης των εισακτέων.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δόθηκαν για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος 196 επιπλέον θέσεις. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των θέσεων εκτοξεύτηκε στις 1.687 έναντι 1.491 πέρυσι.

Ευνοημένο το Γεωπονικό πανεπιστήμιο

Λόγω των συγχωνεύσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Παιδείας εν μέσω της χρονιάς, ορισμένα ιδρύματα εμφανίζονται να έχουν ακόμη και διπλάσιο αριθμό εισακτέων καθώς έχουν ενταχθεί σε αυτά και νέα τμήματα.

Ένα από αυτά τα ιδρύματα είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο φέτος θα εισαχθούν 1.569 φοιτητές ενώ πέρυσι ο αριθμός τους δεν είχε ξεπεράσει τους 698.

Δείτε τον πίνακα με τους εισακτέους ανά τμήμα 

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024