Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πως η Ellinika Ηoaxes κατέρριψε ένα ακόμη fake news των υπογείων του Μαξίμου

Πως η Ellinika Ηoaxes κατέρριψε ένα ακόμη fake news των υπογείων του Μαξίμου

Γι' αυτό δεν άρεσε στους κ. Παππά και Κρέτσο η ανάληψη από την οργάνωση του ελέγχου των ψεύτικων ειδήσεων στο διαδίκτυο

Πριν από λίγες ημέρες τα «ΝΕΑ» δημοσίευαν ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση για κάποιο, κρυφό, λόγο θέλει να ελέγχει την πληροφόρηση στο διαδίκτυο. Η ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Facebook και της Ellinika Ηoaxes να αναλάβει η δεύτερη τον έλεγχο των fake news που κυκλοφορούν, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νίκου Παππά και του Λευτέρη Κρέτσου. Μέχρι και παρέμβαση στην Κομισιόν ανακοίνωσαν ότι θα έκαναν για να μη συμβεί αυτό. Προφανώς, όπως λένε και ειδικοί της αγοράς, το Μέγαρο Μαξίμου δεν ήθελε  να χάσει τον έλεγχο της πληροφορόρησης και κυρίως δεν ήθελε έναν ανεξάρτητο φορέα να βλέπει τι γράφεται, να κατηγοριοποιεί τις ενημερωτικές σελίδες, να τις βαθμολογεί ανάλογα με τα ψέματα που γράφουν.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η μεγαλύτερη μηχανή παραγωγής ψευδών ειδήσεων βρίσκεται στα υπόγεια του Μαξίμου, όχι μόνον επί ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, μετά από κάποιες αποκαλύψεις που έκανε η Ellinika Ηoaxes για ψέματα που προσπάθησε να περάσει το Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται ότι μπήκε στο στόχαστρο και των troll των 0,60 ευρώ αλλά και των επίσημων troll  όπως καλή ώρα ο κ. Κρέτσος που προφανώς η Facebook του χάλασε τη συνταγή και το όνειρο να γίνει αυτός «σερίφης» του διαδικτύου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι, μετά την τραγωδία στο Μάτι κυκλοφόρησαν από τα υπόγεια του Μαξίμου και φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δημοσιεύματα που έλεγαν ότι ήταν εμπρησμός στην Κινέτα, κι ενδεχομένως και στην Ανατολική Αττική. Μέχρι και φωτογραφίες με γκαζάκια παρουσίαζαν θέλοντας να επηρεάσουν τον κόσμο σχετικά με τις αιτίες της πυρκαγιάς και της καταστροφής. Ηταν πολύ βολικό να φταίει κάποιος αόρατος εχθρός κι όχι το κράτος, οι αρμόδιοι φορείς, τα υπουργεία που άφησαν 102 ανθρώπους να καούν.

Θυμίζουμε ότι στην περιβόητη συνέντευξη τύπου με Τζανανακόπουλο και Τόσκα είχε πάει και ο Νίκος Παππάς φέρνοντας και κάποιον από την υπηρεσία Διαστήματος για να αποδείξει τα περί οργανωμένου εγκλήματος.

Η Ellinika Ηoaxes τους χάλασε το σχέδιο και γι’ αυτό πνέουν μένεα εναντίον της. Σήμερα η εν λόγω οργάνωση αποκάλυψε κι ένα ακόμη ψέμα που κυκλοφόρησε επίσημα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει. Οτι δηλαδή κάθε φορά που εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κανάλι καταρρέουν τα νούμερα τηλεθέασης.

Προφανώς και η όλη συζήτηση είναι γελοία, να υπολογίζεται δηλαδή η εκλογική επιρροή ενός κόμματος ή ενός αρχηγού από το πόσοι τον βλέπουν στην τηλεόραση. Λες και η AGB και οι εταιρείες μετρήσεων τηλεθέασης θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Ομως, ένα ακόμη ψέμα καταρρίπτεται, δείγμα της νοοτροπίας που επικρατεί σχετικά με τα fake news.

Η Ellinika Ηoaxes λοιπόν αποκαλύπτει τι έχει γίνει με την τηλεθέαση συνέντευξης του προέδρου της ΝΔ.

Γράφει συγκεκριμένα:

Δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι η συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στις 17/5/2019, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, έκανε μονοψήφια νούμερα τηλεθέασης.

Είδαμε σχετικά δημοσιεύματα στα avgi.grdocumentonews.graltsantiri.grolympia.grthefaq.grneaselida.grleft.gr και periodista.gr

Τα δημοσιεύματα στηρίζονται τον παρακάτω πίνακα στοιχείων τηλεθέασης, που δημοσιεύθηκε αρχικά στην «Αυγή».

Αν παρατηρήσουμε τον πίνακα θα δούμε στην πάνω αριστερή γωνία ότι αφορά συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα 18 έως 44 ετών.

Επικοινωνήσαμε με την εταιρία μέτρησης τηλεθέασης, Nielsen, και συγκεκριμένα με το «Γραφείο Πελατών & Επικοινωνίας», για να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Όπως μας απάντησαν, τα στοιχεία του πίνακα είναι αυθεντικά, όμως ο πίνακας παραμετροποιήθηκε για να δείχνει την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα (18 – 44).

Ζητήσαμε να μας δώσουν τα στοιχεία τηλεθέασης από 18 ετών και άνω, δηλαδή όσων Ελλήνων έχουν δικαίωμα ψήφου. Σύμφωνα με τον πίνακα που μας απέστειλαν (παρακάτω εικόνα) τα στοιχεία τηλεθέασης ΔΕΝ είναι μονοψήφια.

Όπως μπορούμε να δούμε στον πίνακα, η τηλεθέαση του δελτίου ειδήσεων κυμάνθηκε από 21,3% έως 10,1%.
Ο μέσος όρος τηλεθέασης της χρονικής ζώνης 20:10 έως 20:50, δηλαδή η ώρα προβολής της συνέντευξης του Κ. Μητσοτάκη, ήταν 13,7%

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία τηλεθέασης της εταιρίας Nielsen, ο πίνακας που δημοσιεύθηκε έχει παραμετροποιηθεί και παρουσιάζει συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Έτσι τα ποσοστά τηλεθέασης φαίνονται μικρότερα από τα πραγματικά. Ο ισχυρισμός ότι «το δελτίο ειδήσεων του Star έκανε βουτιά σε μονοψήφια νούμερα λόγω της συνέντευξης του Κ. Μητσοτάκη» δεν είναι αληθής.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024