Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ώρα του λογαριασμού για τον Τσίπρα - Από τι θα κριθεί στις κάλπες

Η ώρα του λογαριασμού για τον Τσίπρα – Από τι θα κριθεί στις κάλπες

Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην οργή για την προηγούμενη τετραετία και στις προεκλογικές παροχές και τις υποσχέσεις που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του, οι οποίοι αναβιώνουν την εποχή του Μαυρογιαλούρου

Μια εβδομάδα πριν από τις κάλπες για τις ευρωεκλογές το ερώτημα είναι ένα: Που θα κριθεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Με απλά λόγια τι είναι αυτό που θα μετρήσει στους πολίτες ώστε να τρέξουν και να ψηφίσουν. Βεβαίως, και τα εκλογικά προγράμματα παίζουν σημαντικό ρόλο (ή θα έπρεπε τουλάχιστον να παίζουν) όμως στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές δεν ακούσαμε καθαρές κουβέντες, προγράμματα κι οράματα από καθέναν.

Επομένως, ο νικητής, το εύρος της νίκης και τα μηνύματα που θα στείλουν οι πολίτες θα εξαρτηθούν από άλλους παράγοντες. Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην οργή για την προηγούμενη τετραετία και στις προεκλογικές παροχές και τις υποσχέσεις που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του, οι οποίοι αναβιώνουν την εποχή του Μαυρογιαλούρου.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, για πρώτη φορά από το 2015, καλούνται να κριθούν από τον ελληνικό λαό. Να καθίσουν ενώπιοι ενωπίων και να αιτιολογήσουν μια σειρά από ενέργειες που έκαναν.

Από την κωλοτούμπα του 2015 μέχρι όλες τις αθλιότητες που προέκυψαν στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Από τι θα κριθεί

Επειδή πολλοί πιστεύουν ότι το επίδομα που «βαφτίστηκε» 13η σύνταξη, οι τροπολογίες – δωράκια της τελευταίας στιγμής, οι υποσχέσεις για νέο πακέτο παροχών θα βαρύνουν στην κάλπη, ίσως πρέπει να θυμηθούμε και όλα όσα έγιναν προτού ο Αλέξης Τσίπρας ανοίξει το πουγκί και μοιράσει λεφτά που μαζεύτηκαν με αιματηρές θυσίες.

Αραγε ο Τσίπρας δεν θα πρέπει να κριθεί για το γεγονός ότι, όπως ομολόγησε και βουλευτής του, η περήφανη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου 2015 κόστισε 87 δις ευρώ;

Θα πρέπει να λογοδοτήσει επίσης γιατί το 2015 επέλεξε ως κυβερνητικό εταίρο τους ΑΝΕΛ και ό,τι πιο δεξιό, εθνικολαϊκίστικο υπήρχε, αντί από τότε να πάει σε μια προοδευτική παράταξη. «Ανακάλυψε» λίγο πριν από τις κάλπες τις «γέφυρες» και τη δημοκρατική παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου ενώ μπορούσε να έχει χτίσει μια μεγάλη κεντροαεριστερή παράταξη πολύ πριν.

Τώρα με Μπίστη και Ραγκούση κάνει τη διεύρυνση; Είναι πολύ αργά.

Ο πρωθυπουργός θα κριθεί για τη μετάλλαξη ενός αριστερού, ριζοσπαστικού κόμματος που γεννήθηκε με βάση τα κινήματα, σε ένα ξεπουλημένο απολειφάδι της αριστεράς. Που υπέγραψε ακόμη και τις… χαρτοπετσέτες που του έδωσαν οι δανειστές. Που συνεργάστηκε με ακροδεξιούς, που είπε ότι η ψήφος των Χρυσαυγιτών δεν «βρομάει», που αγκάλιασε ακραίους μητροπολίτες, που επιτρέπει το αίσχος της δίκης της Χρυσής Αυγής να συνεχίζεται.

Και που ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συναγελάζονται με μεγαλοεπιχειρηματίες, κάνοντάς τους χάρες, διαγράφοντας πρόστιμα, στήνοντας «περίεργες» ρυθμίσεις οφειλών ή έχοντας μεσάζοντες τύπου Πετσίτη να κάνουν νταραβέρια κάτω από το τραπέζι.

Οι χλιδάτες διακοπές

Θα πρέπει να κριθεί ο κ. Τσίπρας γιατί έκανε διακοπές σε κότερα εφοπλιστών, ένα «δωράκι» που ποτέ δε δήλωσε, κάτι που υποκρύπτει αν μη τι άλλο συναλλαγή. Αν ήταν «κουρασμένος» ας πήγαινε στο ξενοδοχείο να ξεκουραστεί ή αν ήθελε χλιδάτες διακοπές σε θαλαμηγούς ας έλεγε στον κόσμο ότι θα το κάνει. Και αριστερός και χλιδάτος δε γίνεται. Ή μάλλον γίνεται αν είσαι Τσίπρας κι έχει κάνει τη μία κωλοτούμπα πίσω από την άλλη.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα πρέπει να κριθούν ακόμη για την τραγωδία στο Μάτι. Όχι, δεν πρέπει να παίξει η Ρένα Δούρου το ρόλο της «Ιφιγένειας». Αυτή θα κριθεί και οι πολίτες θα την τιμωρήσουν. Για την εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης θα πρέπει να υπάρξει άλλη κρίση. Για το σόου πάνω στα πτώματα στο Μάτι πρέπει να υπάρξει άλλη απάντηση.

Για το γεγονός ότι 10 μήνες μετά δεν έχει αλλάξει τίποτε στην κρατική μηχανή και κινδυνεύουμε να ζήσουμε κι άλλες τραγωδίες, πρέπει να κριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη.

Για την απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και στην στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων θα πρέπει να κριθεί στις εκλογές ο κ. Τσίπρας. Για τον ευτελισμό των θεσμών, την καταπάτηση δημοκρατικών διαδικασιών και την αποδυνάμωση του κοινοβουλίου ευθύνες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει γι’ αυτές να κριθεί. Ειδικά για τη Δικαιοσύνη και τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι πολιτικοί Μανδαρίνοι της κυβέρνησης, πρέπει να είναι ηχηρή η απάντηση. Γιατί δεν μπορεί τα σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ να κρύβονται κάτω από το χαλί και ό,τι απαιτεί το υπόγειο του Μαξίμου να είναι προτεραιότητα συγκεκριμένων δικαστών.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας οφείλει να κριθεί από το εκλογικό σώμα και για το γεγονός ότι διατηρεί τον Πολάκη στην κυβέρνηση κι έχει κάνει σημαία της ιδεολογίας του τον Πολακισμό.

Δεν είναι απλά ο αψύς Σφακιανός που λέει και καμιά υπερβολική ανοησία κάπου – κάπου. Είναι μια γενικότερη πολιτική στάση και θέση η οποία ευτελίζει τη Δημοκρατία και κάποιος πρέπει να αντιδράσει. Αν δεν μπορεί ο Τσίπρας πρέπει να το κάνει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του.

Οι προσδοκίες και η διάψευση

Η κρίση επίσης πρέπει να γίνει και επί της βάση των προσδοκιών των πολιτών που διαψεύστηκαν. Ο «Αλέξης ο ψεύτης» δεν είναι υπερβολή αν κρίνει κανείς τον τρόπο που πολιτεύτηκε ο πρωθυπουργός όλα αυτά τα χρόνια. Τα γραπτά και οι ομιλίες του πρωθυπουργού μένουν. Ας ανατρέξει κανείς στα όσα έχει πει και όσα έκανε τελικά. Ας κοιτάξει στο… ευρωπαϊκό λεξικό να βρει τη λέξη kolotoumpa που έγινε συνώνυμο της πολιτικής εξαπάτησης του λαού.

Τέλος, ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κριθεί και για την τελευταία εξαγορά ψήφων που κάνει. Ούτε στα πιο μαύρα χρόνια της Δεξιάς, τότε που δίνανε τα χιλιάρικα τυλιγμένα σε ψηφοδέλτια και ψηφίζανε και τα δέντρα, δεν υπήρξε τέτοια προσπάθεια εξαγοράς.

Τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, δωράκια που βαφτίζονται «κοινωνική δικαιοσύνη», παροχές που υπονομεύουν την πορεία της χώρας προς την κανονικότητα. Ναι, ανακουφίζουν πρόσκαιρα τους πολίτες οι οποίοι έχουν χάσει πολλαπλά τα τελευταία χρόνια. Όμως, κάποτε οι πολιτικοί θα πρέπει να κοιτάζουν και το μέλλον της Ελλάδας, όχι μόνο πώς θα επιβιώσουν πολιτικά.

Σε επτά ημέρες θα κριθούν κατά κύριο λόγο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, όχι τα υπόλοιπα κόμματα. Η ώρα του λογαριασμού θα φτάσει και κάποιος θα πρέπει να τον πληρώσει. Ετσι γίνεται στις δημοκρατίες.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024