Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γκάλοπ Metron Analysis: Σταθερά μπροστά η ΝΔ, συσπειρώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Γκάλοπ Metron Analysis: Σταθερά μπροστά η ΝΔ, συσπειρώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Στις 6,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Ενισχύεται ο δικομματισμός και υποχωρούν τα μικρά κόμματα – Βελτίωση του οικονομικού κλίματος βλέπουν οι ψηφοφόροι

Μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, τα δύο μεγάλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, εισέρχονται στην αρένα με την αξιωματική αντιπολίτευση να προηγείται με διαφορά 6,7 μονάδων (23,6% και 30,3% αντιστοίχως). Η μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε ευρωεκλογές που έχουν διεξαχθεί πριν από βουλευτικές εκλογές ήταν 4,4 μονάδες το 2009.

Ο σημαντικότερος παράγοντας που θα επηρεάσει την απόφαση των ψηφοφόρων είναι η οικονομία και όχι η πολιτική σύγκρουση έτσι όπως εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα. Ενα αξιοσημείωτο ποσοστό των πολιτών (31%) θεωρεί ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ ο Δείκτης Οικονομικής Εμπιστοσύνης βελτιώνεται για ένα ακόμη μήνα και κινείται με -32 στα επίπεδα των αρχών του 2015 όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνησης της χώρας.

Το κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας βοηθούν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προσωπικά και συμβάλλουν στην ανάκαμψη του από τις ιδιαίτερα χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις που κατέγραφε την τελευταία τριετία. Το προβάδισμα της ΝΔ δεν φαίνεται να κάμπτεται, ωστόσο δεν ακολουθεί τη δυναμική ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί τη δυναμική ανόδου του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προηγείται στη δημοφιλία με ποσοστό 42% έναντι 34% του κ. Τσίπρα και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με ποσοστό 28% και 25% αντιστοίχως – τον Φεβρουάριο όμως η διαφορά με τον βασικό του αντίπαλο άγγιζε τις 10 μονάδες (29% έναντι 19%).

Ενώ ενισχύεται ο δικομματισμός, τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων περιορίζονται. Το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 6,2% φαίνεται ότι θα καταλάβει την τρίτη θέση. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή (4,3%), το ΚΚΕ (3,9%) και τα άλλα κόμματα με πολύ χαμηλά ποσοστά. Το Ποτάμι (1,2%), οι ΑΝΕΛ (0,7%), Ενωση Κεντρώων (1,4%), Πλεύση Ελευθερίας (1,2%), Ελληνική Λύση (1,7%).

Η αδιευκρίνιστη ψήφος καταγράφεται στο 12,5% και εκτιμάται ότι η πλειονότητα των αναποφάσιστων θα επιλέξει κυρίως τα μικρότερα κόμματα. Ομως, η δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα αυτή των ψηφοφόρων είναι 18% ενώ της ΝΔ μόλις 5%.

Η ΝΔ προηγείται και στην παράσταση νίκης ψήφου για τις Ευρωεκλογές με 63% (από το 67% του Απριλίου) έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ (από το 16% του Απριλίου). Από το 63% που εκτιμά ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, το 34% δηλώνει ότι θα τις κερδίσει με «μικρή διαφορά» ενώ το 29% με «μεγάλη διαφορά».

Στο σύνολο των ερωτηθέντων το 58% δηλώνει ότι με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θέλει να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης, σε αντίθεση με το 34% που επιθυμεί να τη στηρίξει. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών τόσο για τις ευρωεκλογές (71%) και για τις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές (74%), αιτιολογεί τη σκληρότητα της σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση.

Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024