Δύσκολα χρόνια φαίνεται πως ζουν οι πάμπλουτοι άνθρωποι του πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Wealth-X, η οποία κατέγραψε για δεύτερη συνεχή χρονιά μείωση του αριθμού των δισεκατομμυριούχων.

Ειδικότερα, ως δισεκατομμυριούχοι μπορούν να λογίζονται μόλις… 2.604 άνθρωποι, οι οποίοι έχουν σωρευτικό πλούτο αξίας 8,56 τρισ. δολαρίων. Τα αντίστοιχα στοιχεία το 2017 κατέγραφαν 2.754 μεγιστάνες, με σωρευτικό πλούτο ύψους 9,2 τρισ. δολαρίων.

Όπως αναλύουν τα στελέχη της Wealth-X, ως αιτίες για την αλλαγή του αριθμού των ανθρώπων που έχουν τέτοιες περιουσίες, παίζουν ρόλο η αυξημένη αστάθεια στις αγορές, οι εμπορικές διενέξεις μεταξύ χωρών (με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των ΗΠΑ-Κίνας), καθώς και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση των οικονομικών μεγεθών, ωστόσο φαίνεται πως συγκεντρώνουν τη «μερίδα του λέοντος» όσον αφορά στις περιοχές όπου συγκεντρώνονται οι μεγιστάνες. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ είναι η μοναδική περιοχή, όπου σημειώθηκε αύξηση –και όχι μείωση– του αριθμού των δισεκατομμυριούχων, καθώς καταγράφονται πλέον 0,9% περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Αντίθετα, στην Ασία ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων υποχώρησε κατά 13,4%, ενώ σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, οι μεγιστάνες μειώθηκαν κατά 4,6%.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο