Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νάσος Ηλιόπουλος : Προτεραιότητα στις «πίσω αυλές» της Αθήνας

Νάσος Ηλιόπουλος : Προτεραιότητα στις «πίσω αυλές» της Αθήνας

Σύγκρουση με τις μαφίες και παρέμβαση του δήμου είναι η λύση που προτείνει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. Οπως διευκρινίζει, για να έχουμε μία διαφορετική πόλη, μια Αθήνα από την αρχή, απαιτείται να δοθεί προτεραιότητα και στις «πίσω αυλές» της Αθήνας και όχι μόνο στο ιστορικό κέντρο.

Σύγκρουση με τις μαφίες και παρέμβαση του δήμου είναι η λύση που προτείνει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. Οπως διευκρινίζει, για να έχουμε μία διαφορετική πόλη, μια Αθήνα από την αρχή, απαιτείται να δοθεί προτεραιότητα και στις «πίσω αυλές» της Αθήνας και όχι μόνο στο ιστορικό κέντρο.

Ποιοι είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες του προγράμματός σας;

Το πρόγραμμά μας στηρίζεται σε μια απλή διαπίστωση: ότι οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες πιστεύουν ότι η πόλη τους δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Και αυτή η πεποίθηση, προϊόν απογοήτευσης και κόπωσης, είναι αυτή που τροφοδοτεί το δικό μας όραμα για μια Αθήνα από την αρχή. Να σκεφτούμε δηλαδή την Αθήνα διαφορετικά και να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τομές που θα μεταβάλουν την εικόνα της. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Είναι σαφές ότι η Αθήνα έχει έλλειψη πρασίνου. Ας σκεφτούμε τα 400 σχολεία της με φωτοβολταϊκά, κήπους και πράσινες ταράτσες. Με αυτόν τον τρόπο αναδύεται μια διαφορετική εικόνα της πόλης. Και αυτή τη στιγμή ο δήμος διαθέτει χρηματοδοτικά εργαλεία για μια τέτοια πρωτοβουλία. Κατά συνέπεια, αν πρέπει να ορίσω τρεις πυλώνες θα έλεγα τους ακόλουθους: σύγκρουση με τη λογική της αδράνειας, φαντασία και σχέδιο για μια Αθήνα από την αρχή, αποτελεσματική διαχείριση για να μη μένουν οι ευκαιρίες αναξιοποίητες.

Ποια είναι η θέση σας για το ζήτημα της καθαριότητας;

Η Αθήνα πρέπει να αλλάξει ριζικά λογική στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αν δεν το κάνουμε αυτό, απλά υπεκφεύγουμε. Εχουμε τρία πεισματάρικα δεδομένα: η πόλη δεν διαθέτει επαρκές τοπικό σχέδιο διαχείρισης, η Αθήνα στέλνει για ταφή το 92% των απορριμμάτων της, και το 2020 ο ΧΥΤΑ Φυλής κλείνει. Κατά συνέπεια ή αλλάζουμε πορεία ή προετοιμαζόμαστε να ζήσουμε σκηνές ανάλογες με αυτές στη Νάπολι πριν από κάποια χρόνια. Η δική μας πρόταση: διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και πράσινα σημεία εντός της πόλης. Η ανακύκλωση δεν είναι καπρίτσιο ή πολυτέλεια. Είναι η αναγκαία και μοναδική προϋπόθεση για μια καθαρή Αθήνα. Για να προχωρήσει η ανακύκλωση χρειάζεται σύγκρουση με την πολιτική τού «βάζω τα προβλήματα κάτω από το χαλί», εξοπλισμός του προσωπικού του δήμου, μείωση δημοτικών τελών σε επιχειρήσεις και οικογένειες που ανακυκλώνουν, και ίδρυση σημείων ανακύκλωσης μέσα στην πόλη. Το ξέρετε ότι δεν έχει ο δήμος μας έναν χώρο για κομποστοποίηση με αποτέλεσμα να στέλνουμε τα κλαδέματα της Αθήνας στον ΧΥΤΑ Φυλής;

Πώς θα γίνουν ξανά τα Εξάρχεια περιοχή όπου κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια;

Σύγκρουση με τις μαφίες και παρέμβαση του δήμου σε μια γειτονιά που την έχει παρατήσει στην πράξη. Βλέπω ότι το τελευταίο διάστημα η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνει διαδοχικές επιχειρήσεις στην περιοχή με στόχο τον περιορισμό των εγκληματικών και αντικοινωνικών συμπεριφορών. Αυτό είναι θετικό και σημαντικό. Ο δήμος πρέπει να κινηθεί άμεσα βάσει τριών αξόνων. Πρώτον, μέτρα για να μείνουν οι κάτοικοι στην περιοχή. Αυτό σημαίνει αυστηρά όρια στη βραχυχρόνια μίσθωση, λειτουργία του Πολυτεχνείου ώστε να εγκατασταθούν φοιτητές/τριες, και υποστήριξη των έργων του μετρό. Δεύτερον, ο δήμος να παρέμβει. Το παράδειγμα του λόφου του Στρέφη είναι ενδεικτικό, καθώς η δημοτική Αρχή τον έχει παρατήσει: παιδική χαρά, ηλεκτροφωτισμός, προσβασιμότητα. Τρίτον, ο δήμος να δημιουργήσει νέους όρους διαβίωσης στην περιοχή. Παράδειγμα; Με τη χρήση άδειων κτιρίων για κοινοτικές χρήσεις, χώρους πολιτισμού και διαμερίσματα για νέα ζευγάρια Αθηναίων.

Είστε ανοιχτός σε προεκλογικές αλλά κυρίως μετεκλογικές συνεργασίες; Ποια είναι η κόκκινη γραμμή σας;

Η αυτονόητη κόκκινη γραμμή για την Ανοιχτή Πόλη είναι ο διάλογος με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Κανένας διάλογος, καμία συνεργασία, καμία νομιμοποίηση της πολιτικής τους ατζέντας. Υπάρχει όμως και μια άλλη κόκκινη γραμμή. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με την Αθήνα από τα παλιά. Ο κύριος Μπακογιάννης έχει εντάξει στον συνδυασμό του ανθρώπους που βαρύνονται με την αναποτελεσματική διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων. Δυστυχώς έχουμε στα χέρια μας αρκετά στοιχεία που δεν επιτρέπουν καμία συνεργασία με ανθρώπους που οδήγησαν τον δήμο στη χρεοκοπία ή άφησαν λόγω ανικανότητας την πόλη στο σκοτάδι.

Υπάρχουν θέματα για τα οποία συμφωνείτε με τους συνυποψηφίους σας;

Φυσικά. Με χαρά είδα ότι τόσο ο κύριος Μπακογιάννης, όσο και ο κύριος Γερουλάνος, συμφώνησαν στην πρόταση της Ανοιχτής Πόλης για τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης για τους τοξικοεξαρτημένους συμπολίτες μας. Είναι ένα καλό προηγούμενο. Αλλωστε είναι νομίζω σαφές ότι όλο αυτό το διάστημα έχουμε μια έντονη προεκλογική αντιπαράθεση, που όμως εστιάζει πάντα σε ζητήματα αρχών και αντιλήψεων γύρω από το καλό της πόλης μας. Κατά συνέπεια, ναι, υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων. Αλλά πρέπει αυτά να τα ορίσουμε. Για παράδειγμα, όλοι λέμε ότι συμφωνούμε με τη χωροθέτηση και λειτουργία αποτεφρωτηρίου στην Αθήνα. Χαίρομαι πολύ για αυτό. Θα το κάνουμε;

Τελικά, πόσο διαφορετική θα είναι η Αθήνα με δήμαρχο τον Νάσο Ηλιόπουλο;

Φαντάζομαι όλοι οι υποψήφιοι θα απαντήσουν ότι η Αθήνα επί των ημερών τους θα είναι μια διαφορετική πόλη! Εγώ για ένα μπορώ να εγγυηθώ: ότι ζω και γνωρίζω αυτήν την πόλη. Δεν είμαι επισκέπτης, δεν είμαι ένα παιδί που μεγάλωσε μόνο στο ιστορικό κέντρο. Ξέρω τις «πίσω αυλές» της Αθήνας και θεωρώ ότι για να έχουμε μια διαφορετική Αθήνα, μια Αθήνα από την αρχή, χρειάζεται να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτές. Μεγάλωσα σε μια γειτονιά που ο δήμος συχνά αντιμετωπίζει σαν ξένη πόλη, που δεν της αξίζει για παράδειγμα ένας χώρος πολιτισμού, ένα φεστιβάλ, ένας ανοιχτός κινηματογράφος. Στη δική μας Αθήνα δεν υπάρχουν διακρίσεις. Κάθε γειτονιά μετράει, κάθε κάτοικος έχει δικαιώματα, κάθε πρόβλημα του δημότη είναι πρόβλημα του δημάρχου.

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024