Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιάννης Σγουρός: Η Αττική δεν χρειάζεται άλλους μαθητευόμενους μάγους

Γιάννης Σγουρός: Η Αττική δεν χρειάζεται άλλους μαθητευόμενους μάγους

Άρθρο του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής

Η τελευταία 5ετία καθιστά στους πολίτες της Αττικής με τον πλέον επιτακτικό τρόπο την αναγκαιότητα για μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, απαλλαγμένο από λαϊκισμούς, κομματικούς τυχοδιωκτισμούς και προσωπικές επιδιώξεις.

Το παράδειγμα της απερχόμενης διοίκησης της περιφέρειας, που προεκλογικά υποσχέθηκε στους πάντες τα πάντα είναι το πλέον χαρακτηριστικό, αφού μετεκλογικά όχι μόνο δεν κατάφερε να πάει την Αττική ένα βήμα μπροστά, αλλά με τις εμμονές, τις ιδεοληψίες, την ανεπάρκειά της έστειλε την Περιφέρεια Αττικής πολλά χρόνια πίσω.

Αποδείχθηκε ανίκανη να διαχειριστεί κάθε μεγάλη, σοβαρή κρίση που παρουσιάστηκε, όπως στο Μάτι και στη Μάνδρα. Ακύρωσε ώριμους σχεδιασμούς όπως αυτούς στη διαχείριση των αποβλήτων για ιδεοληψίες χάνοντας €400 εκατ. από ιδιωτικά και κοινοτικά κεφάλαια. Εχασε το τρένο της ανάπτυξης παρουσιάζοντας από τους μικρότερους ρυθμούς απορρόφησης στο ΕΣΠΑ, μόλις 25%. Δεν προχώρησε κανένα μεγάλο έργο. Ενεχυρίασε όλα τα έσοδα και το αποθεματικό των €350 εκατ. με τη λογική τού «δώσε και σε μένα μπάρμπα».

Επειτα από 5 χρόνια η εκ νέου συμμετοχή της στις εκλογές μοιάζει περισσότερο με αυτοεγκλωβισμό και μονόδρομο υπαγορευμένο από τις σκοπιμότητες του κόμματος, παρά με μια σοβαρή υποψηφιότητα με στιβαρό και αξιόπιστο λόγο για το αύριο της Αττικής.

Η Αττική όμως, δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο, ούτε μπορεί να διακινδυνεύσει να εγκλωβιστεί σε ακόμη μία κομματική υποψηφιότητα, όπως αυτή του κ. Πατούλη, που χωρίς να έχει λύσει βασικά προβλήματα σε έναν μικρό δήμο επί 12ετία, υπόσχεται ότι θα τα εξαφανίσει ως διά μαγείας από την Περιφέρεια Αττικής. Η Αττική δεν χρειάζεται άλλους μαθητευόμενους μάγους, αλλά όραμα και σχέδιο σε βάθος χρόνου, ολιστική προσέγγιση και μια ηγεσία που να έχει να επιδείξει μετρήσιμο έργο, διάρκεια και συνέπεια στον θεσμό, να διαθέτει εχέγγυα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας, όπως η παράταξή μας.

Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη οραματική προσέγγιση για την απαραίτητη πορεία προς το μέλλον. Το σχέδιό μας βάζει τέλος στον ερασιτεχνισμό, στον κομματισμό και στην ευνοιοκρατία και περιλαμβάνει τρία καινοτόμα χαρακτηριστικά.

Πρώτον, αποτελεί ένα σχέδιο, όχι για την επόμενη 4ετία, με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, αλλά για την επόμενη 10ετία, ώστε να λυθούν τα βασικά προβλήματα υποδομών σε κάθε γωνιά της Αττικής και να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν στην ουσιαστική αναβάθμιση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη και ταυτόχρονα θα εγκαθιδρύσουν αίσθημα ασφάλειας που τόσο λείπει στις μέρες μας.

Δεύτερον, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων με ολιστική προσέγγιση. Ανεξάρτητα από το ποιος έχει την ευθύνη και τις αρμοδιότητες, η Αττική είναι μία. Προσεγγίζοντας τα προβλήματα της Αττικής ολιστικά και όχι αποσπασματικά βάζουμε τις βάσεις για τη συνολική αναδόμηση της μεγαλύτερης πληθυσμιακά περιφέρειας της χώρας.

Τρίτον, διεκδικεί τη διοικητική και θεσμική ολοκλήρωση της αιρετής περιφέρειας. Οι αιρετές περιφέρειες, τη σύσταση των οποίων επιδίωξε και πέτυχε η παράταξή μας γεννήθηκαν το 2010 με τον νόμο του «Καλλικράτη». Η μεταρρύθμιση όμως έμεινε μισή, στον βαθμό που δεν πείραξε το κεντρικό κράτος. Διεκδικούμε την ανακατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων ώστε το κεντρικό κράτος να εξελιχθεί σε ένα κράτος – στρατηγείο, δίνοντας χώρο στις αιρετές περιφέρειες και στους δήμους που διαθέτουν ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση, όπως συμβαίνει με όλες τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές στην Ευρώπη.

Εχουμε τη γνώση, έχουμε την εμπειρία, έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε τις αναγκαίες και ορθές επιστημονικά λύσεις με τρόπο τέτοιο, ώστε η κοινωνία να τις αγκαλιάσει και να βρεθεί αρωγός της προσπάθειάς μας να αλλάξουμε την εικόνα της εγκατάλειψης, της παραίτησης και της ισοπέδωσης στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

*Ο Γιάννης Σγουρός είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024