Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για ένα συλλογικό στρατιωτικό δόγμα τοποθετούνται ευρωβουλευτές

Για ένα συλλογικό στρατιωτικό δόγμα τοποθετούνται ευρωβουλευτές

Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων τοποθετούνται για το στρατιωτικό δόγμα της Ευρώπης, τον ευρωστρατό κτλ

Βλέπετε την ΕΕ ως το αντίπαλο δέος άλλων μεγάλων δυνάμεων, όπως των ΗΠΑ ή της Κίνας, και βάζετε και εσείς ως προϋπόθεση – στο στρατιωτικό σκέλος – τη δημιουργία ευρωστρατού; Αν ναι, με ποιον τρόπο θα δρομολογηθεί κάτι τέτοιο; Αν όχι, γιατί;

Θοδωρής Δουλουμπέκης (ΣΥΡΙΖΑ)

Η δύναμη της Ευρώπης είναι άλλη

Το κατά Χαμπέρμας project πολιτισμού της ενωμένης Ευρώπης, βρίσκεται ξανά στον διάττοντα αστερισμό του ευρωστρατού.

Κάθε φορά που το πολιτικό απόθεμα της Ένωσης εξαντλείται και μοιάζει ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει τη δύναμη παραδοσιακών γεωπολιτικών αντιπάλων ή τη δυναμική νέων παγκόσμιων παικτών που εμφορούνται τον μανδύα χωρών, κάποιος Μακρόν θα εμφανιστεί να θυμηθεί αυτό που ξέχασε στην κατεχομένη Κύπρο, τη δύναμη των «δικών μας όπλων», του «δικού μας στρατού».

Η πρώτη αποκαθήλωση από το πρωτείο της, έγινε για την πολιτική από το νόμισμα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Η δεύτερη απειλείται να γίνει από τα όπλα, περνώντας το μήνυμα στους λαούς ότι πρώτα είναι τα οικονομικά και μετά τα λαϊκά συμφέροντα.

Ομως η δύναμη της Ευρώπης είναι άλλη. Είναι η πολιτική, ο πολιτισμός, η διπλωματία, η ενοποίηση που θα προέλθει ύστερα από μια ουσιαστική κοινωνική σύγκλιση των χωρών μελών. Με τάσεις αυξανόμενου ευρωσκεπτικισμού, με διαλυτικές ακροδεξιές δυνάμεις να αυξάνουν δραματικά τα ποσοστά τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο, δεν μπορεί να εξεταστεί σοβαρά και με αξιώσεις η δημιουργία ευρωστρατού.

Ο ευρωστρατός οφείλει να φέρει το στίγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλιώς οι απλές δυνάμεις άμεσης και ταχείας επέμβασης θα αποτελούν μία ημιτελή προσπάθεια ανέτοιμη να σώσει τον βιότοπο της Γηραιάς Ηπείρου.

Κώστας Δέρβος (ΝΔ)

Αναγκαία συνθήκη και αυτοτελές βήμα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργήθηκε για να αποτελέσει βασικό πυλώνα του δυτικού κόσμου. Οι σχέσεις της με άλλες μεγάλες δυνάμεις, παραδοσιακές ή αναδυόμενες, εξαρτάται από το κατά πόσο οι τελευταίες σέβονται και αποδέχονται τον ρόλο, τις αρχές και τις αξίες μας. Αναμφίβολα, οι ΗΠΑ έχουν υπάρξει στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης για δεκαετίες και η σχέση αυτή είναι καλό και για τις δύο πλευρές να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο.

Ο ευρωστρατός είναι ένα από τα επιμέρους ερωτήματα που απαρτίζουν τον ευρύτερο προβληματισμό «πόση Ευρώπη θέλουμε». Το συγκεκριμένο ερώτημα μάλιστα απασχολεί την κοινή γνώμη ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας. Είναι μια συζήτηση που προαπαιτεί εμβάθυνση προκειμένου να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα, δεν μπορεί να απαντηθεί «στο πόδι».

Η δημιουργία ευρωστρατού συνιστά μια μάλλον θετική προοπτική, εφόσον όμως ξεκινήσει η συζήτηση σε σωστές και στέρεες βάσεις και προσαρμοσθεί στις αντιλήψεις και τις ιδιαιτερότητες του δυτικού κόσμου. Είναι αναγκαία συνθήκη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά μπορεί να σταθεί και ως αυτοτελές βήμα. Είναι μια προοπτική που την αντιμετωπίζω θετικά, πρωτίστως όμως με ενδιαφέρει να αποτελέσει συνείδηση σε όλη την ήπειρο ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά και πρέπει να φυλάσσονται ως τέτοια, είτε με ευρωστρατό είτε χωρίς.

Λάμπρος Παλάντζας (ΚΙΝΑΛ)

Κοινή διαχείριση των προβλημάτων

Ο κόσμος αλλάζει και νέες υπερδυνάμεις αναδύονται. Η Ευρωπαϊκή Ενωση παρά τις αδυναμίες της αποτελεί μία ισχυρή πολιτική ένωση και μία αδιαμφισβήτητη δύναμη στο παγκόσμιο στερέωμα. Οι σοσιαλιστές προωθούμε την εμβάθυνση της ενοποίησης και θέλουμε μια Ευρώπη που θα διασφαλίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στον πλανήτη.

Η ΕΕ ως ενιαίος πολιτικός και γεωγραφικός χώρος πρέπει να αποκτήσει τις κατάλληλες δομές που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων αντλώντας πόρους από όλες τις χώρες. Η ενίσχυση της συνεργασίας των υφιστάμενων δομών άμυνας και ασφάλειας των χωρών της ΕΕ μπορεί να εξασφαλίσει ένα αξιόμαχο σύνολο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες ασφαλείας και διαφύλαξης των κοινών εξωτερικών συνόρων.

Η Ελλάδα, ιδιαιτέρως λόγω της στρατηγικής και γεωγραφικής της θέσης, θα επωφεληθεί της κοινής διαχείρισης των προβλημάτων, που αφορούν κυρίως το μεταναστευτικό και τις συνεχείς προκλήσεις που δεχόμαστε ως χώρα. Πιστεύουμε σε έναν ειρηνικό κόσμο που θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τα κοινά μας προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι μεγάλες ανισότητες και η φτώχεια.

Μαρία Σταυρινούδη (Ενωση Κεντρώων)

Οι αναγκαίες προϋποθέσεις

Αναμφισβήτητα η ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχει γυρισμό, μια στρατιωτική ένωση, ένας ευρωστρατός θα ήταν το τελευταίο κομμάτι αυτής της Ενωσης, αφού πρώτα έχουν λυθεί τα προβλήματα της Ευρώπης δύο ταχυτήτων που ατύπως μέχρι τώρα υφίστανται. Αφού λοιπόν θα έχουμε λύσει όλα τα χρονίζοντα εμπόδια θα ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε και σε αυτό το αποτέλεσμα.

Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες και πρωτίστως χρειάζονται να προηγηθούν πολιτικές που θα θέσουν τις βάσεις για να χτιστεί το οικοδόμημα της ασφάλειας. Η πρώτη προϋπόθεση είναι το κόστος της εναρμόνισης της ελληνικής πολεμικής μηχανής με τις υπόλοιπες χώρες, το οποίο θα ήταν απαγορευτικό βάσει της οικονομικής μας κατάστασης, δεύτερο και σημαντικό θέμα, αυτός ο στρατός δεν θα έχει μόνο αμυντικές προδιαγραφές και τάσεις όπως ο ελληνικός και αυτό βέβαια θα είχε και μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία.

Με δεδομένο ότι καλλιεργείται ένα ρωσοφοβικό δόγμα από τις δυτικές χώρες, η Ελλάδα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση να λάβει ενεργό εμπλοκή σε τυχόν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Και το τελευταίο και ίσως σημαντικότερο, ο ελληνικός στρατός θα χάσει την αυτονομία του, χωρίς να μπορεί να αποφασίσει για παράδειγμα τι θα κάνει σε μια τυχόν εμπλοκή του με την Τουρκία, αφού τις αποφάσεις θα τις λαμβάνουν οι σύμμαχοι και όχι η Αθήνα.

Νίκος Χουντής (ΛΑΕ)

Οι κίνδυνοι για τη διεθνή ασφάλεια

Μετά την οικονομική κρίση του 2007-08, έχει αυξηθεί η αστάθεια της διεθνούς πολιτικής σκηνής, με νέους παίκτες να διεκδικούν μερίδιο κυριαρχίας και οικονομικής εκμετάλλευσης. Η παντοδυναμία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ φαίνεται να εξασθενεί μπροστά στην οικονομική, πολιτική και στρατιωτική ισχυροποίηση νέων υπερδυνάμεων, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία, με αποτέλεσμα να οξύνονται οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αποτελεί εξαίρεση στο παιχνίδι στρατιωτικής ισχύος. Άλλωστε, δεν ιδρύθηκε ως μια νησίδα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας μεταξύ χωρών, αλλά ως ένας μηχανισμός συμβιβασμού ανταγωνιστικών συμφερόντων και επιβολής του νεοφιλελευθερισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η αναθέρμανση της συζήτησης για τη δημιουργία ευρωστρατού, ο οποίος θα είναι οργανικά συνδεδεμένος με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ.

Αυτές οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη διεθνή ασφάλεια και την ειρήνη, ειδικά στην Ευρώπη που έχουν χαθεί εκατομμύρια ψυχές από την μανία του πολέμου. Η Ελλάδα, μόνο προβλήματα μπορεί να αναμένει από την εμπλοκή της στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εγγυηθούν ένα περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024