Με έκθεσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης εξετάζει τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η απέλαση 49 Αφγανών τη νύχτα της 14ης Αυγούστου 2018 με πτήση τσάρτερ από το Μόναχο στην Καμπούλ,

Η μεταχείριση Αφγανών προσφύγων που επρόκειτο να απελαθούν στην Καμπούλ από Γερμανούς αστυνομικούς βρέθηκε στο στόχαστρο της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με έκθεσή του το Συμβούλιο εξετάζει τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η απέλαση 49 Αφγανών τη νύχτα της 14ης Αυγούστου 2018 με πτήση τσάρτερ από το Μόναχο στην Καμπούλ, η οποία συντονίστηκε από τη Frontex. Στο αεροπλάνο βρίσκονταν περίπου εκατό αστυνομικοί, όπως και τρία μέλη της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι σε γενικές γραμμές η απέλαση έγινε με επαγγελματικό τρόπο, ωστόσο η Επιτροπή καταγγέλλει τη χρήση δύο τεχνικών από τους αστυνομικούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν έναν Αφγανό που ήταν ιδιαίτερα ταραγμένος: ένας αστυνομικός πέρασε το χέρι του γύρω από τον λαιμό του, προκαλώντας του ασφυξία, ενώ ένας άλλος του πίεζε τα γεννητικά όργανα.

«Η κακοποίηση ενός ατόμου πιέζοντάς του τα γεννητικά όργανα, μια τεχνική που έχει ξεκάθαρο στόχο να του προκαλέσει έντονο πόνο προκειμένου να τον υποτάξει, είναι υπερβολική αλλά και ανάρμοστη», εκτίμησαν οι ειδικοί της Επιτροπής, που υπογράμμισαν επίσης ότι πρέπει να αποφεύγεται κάθε χρήση βίας που προκαλεί την αίσθηση της ασφυξίας.

Η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων «συστήνει στις γερμανικές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για να τερματιστεί η χρήση αυτών των δύο τεχνικών» από τους ομοσπονδιακούς αστυνομικούς.

Το Βερολίνο υπέγραψε το 2016 συμφωνία με την Καμπούλ για την απέλαση των Αφγανών, οι αιτήσεις ασύλου των οποίων έχουν απορριφθεί. Οι απελάσεις αυτές προκαλούν αντιδράσεις στη Γερμανία εξαιτίας της πολύ άσχημης κατάστασης ασφαλείας στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr