Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αρνητικό ρεκόρ τριετίας για τις κινεζικές μετοχές μετά τις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς

Αρνητικό ρεκόρ τριετίας για τις κινεζικές μετοχές μετά τις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της χώρας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και πάνω από τρία χρόνια. Ο δείκτης των blue-chip CSI300 και ο γενικός σύνθετος δείκτης στο χρηματιστήριο της Σανγκάης έκαναν βουτιά άνω του 5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Φεβρουάριο του 2016

Βουτιά κατέγραψαν σήμερα οι κινεζικές μετοχές και η ισοτιμία του γιουάν καθώς οι Κινέζοι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν από τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της χώρας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και πάνω από τρία χρόνια. Ο δείκτης των blue-chip CSI300 και ο γενικός σύνθετος δείκτης στο χρηματιστήριο της Σανγκάης έκαναν βουτιά άνω του 5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Φεβρουάριο του 2016. Οι μετοχές περίπου 1.000 εταιριών της ηπειρωτικής Κίνας κατέγραψαν βουτιά 10%, που είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο ημερήσιας πτώσης.

Το κλίμα βελτιώθηκε κάπως αφού η Κίνα ανακοίνωσε ότι η εμπορική της αντιπροσωπεία ετοιμάζεται να μεταβεί στις ΗΠΑ.

«Είμαστε επίσης στη διαδικασία κατανόησης της κατάστασης. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η ομάδα της Κίνας ετοιμάζεται να μεταβεί στις ΗΠΑ για τις συνομιλίες», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ. Ωστόσο δεν διευκρίνισε εάν ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, που είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος στις διαπραγματεύσεις, θα συμμετέχει στην αποστολή.

«Αυτό που είναι ζωτικής σημασίας είναι ότι συνεχίζουμε να ελπίζουμε πως οι ΗΠΑ μπορούν να εργαστούν σκληρά μαζί με την Κίνα για να συναντηθούν κάπου στη μέση και να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε ο Γκενγκ.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση 2,9%, περιορίζοντας κάπως τις απώλειές του προς το τέλος της συνεδρίασης. «Η συνεδρίαση το απόγευμα (τοπική ώρα) ήταν πιο ήπια. Η ανακοίνωση του υπουργείου βοήθησε, τουλάχιστον ο κόσμος γνωρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν», δήλωσε στέλεχος της χρηματιστηριακής εταιρίας UOB Kay Hian στο Χονγκ Κονγκ.

Το γιουάν περιόρισε τις απώλειες του ύστερα από την ανακοίνωση αυτή, κλείνοντας στα 6,7666 γιουάν ανά δολάριο στη διαπραγμάτευσή του στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας.

Ο Τραμπ αιφνιδίασε τις παγκόσμιας αγορές με ένα tweet αργά χθες ότι αυτή την εβδομάδα θα αυξήσει τους αμερικανικούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων και θα θέσει στο στόχαστρο σύντομα και άλλα προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, λέγοντας ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα προχωρούν πολύ αργά.

Οι αγορές είχαν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει τις προσδοκίες ότι μια εμπορική συμφωνία θα συναφθεί σύντομα, περιορίζοντας περαιτέρω τις πιέσεις στην κινεζική οικονομία, που έχει πρόσφατα επιδείξει συγκρατημένες ενδείξεις σταθεροποίησης.

Η κίνηση του Τραμπ σηματοδότησε μια σημαντική κλιμάκωση της έντασης σε εμπορικό επίπεδο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και δημιούργησε την προοπτική κατάρρευσης των εμπορικών συνομιλιών, κάτι που θα ασκούσε περαιτέρω πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία.

«Η αγορά επαναξιολογεί την κατάσταση, καθώς οι επενδυτές πίστευαν ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις φθάνουν στο τέλος τους», δήλωσε ο Κεν Τσεούνγκ, από τη Mizuho Bank στο Χονγκ Κονγκ. «Εάν πυροδοτηθεί εκ νέου ο εμπορικός πόλεμος, ίσως υπάρξουν εικασίες από κάποιους παράγοντες της αγοράς για νέα υποτίμηση του γιουάν για να αντισταθμιστεί ο αρνητικός αντίκτυπος από την αύξηση των δασμών».

Κινέζοι αξιωματούχοι ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους στην Ουάσιγντκον την Τετάρτη ύστερα από τη συνάντησή τους στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα σε ένα γύρο συνομιλιών που ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν χαρακτήρισε «παραγωγικό».

«Η αισιοδοξία για τις εμπορικές συνομιλίες μέσα σε ένα βράδυ μετατράπηκε σε απαισιοδοξία», δήλωσε ο Στίβεν Χουάνγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Shanghai See Truth Investment Management.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024