Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μεγάλη έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω ΜΚΟ

Μεγάλη έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω ΜΚΟ

Οι ευρωπαικές αρχές που είναι αρμόδιες για το ξέπλυμα και την καταπολέμηση του παράνομου χρήματος έχουν ξεκινήσει από το 2016 έρευνα που συνδέεται και με την υπόθεση του προσφυγικού στην Ελλάδα. Η OLAF εξετάζει συγκεκριμένες εταιρείες όπως και τη ροή του χρήματος

Την εμπλοκή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος ερευνούν οι ελληνικές αρχές, ύστερα από αίτημα της Διεθνούς Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ασχολείται με τη δράση συγκεκριμένων οργανώσεων στη χώρα μας.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται τέσσερις ή πέντε μεγάλες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα στη σίτιση και τη στέγαση μεταναστών, και σε θέματα δικαιωμάτων μεγάλων πληθυσμιακά ομάδων.

Οι οργανώσεις αυτές ειδικά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη κινητικότητα και πέραν των κρατικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων εμφανίζουν έσοδα και κίνηση χρημάτων προερχόμενων ακόμη και από τρίτες χώρες.

Οι ευρωπαικές αρχές που είναι αρμόδιες για το ξέπλυμα και την καταπολέμηση του παράνομου χρήματος έχουν ξεκινήσει από το 2016 έρευνα που συνδέεται και με την υπόθεση του προσφυγικού στην Ελλάδα. Η OLAF εξετάζει συγκεκριμένες εταιρείες όπως και τη ροή του χρήματος.

Στο παιχνίδι όμως πλέον έχουν εισέλθει και άλλοι διεθνείς οργανισμοί.

Σύμφωνα με το cnn.gr, η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF), που συνεδρίασε στο Παρίσι και η οποία στην παρούσα φάση αξιολογεί την Ελλάδα «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις αδυναμίες της χώρας μας στον έλεγχο της χρηματοδότησης των ΜΚΟ».

Πρόκειται για τον φορέα από τον οποίον, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ «προέρχονται οι κανόνες του διεθνούς δικαίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Σύμφωνα πάντα με το cnn.gr, «οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν προσφάτως να ελέγχουν τις πηγές χρηματοδότησης γνωστής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με σχεδόν δεκαετή δραστηριότητα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει λάβει επιχορηγήσεις ακόμη και από τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής».

Μάλιστα, «η εν λόγω ΜΚΟ έχει αναλάβει δράση στην προάσπιση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών και ευρύτερα ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, στο τομέα των ασυνόδευτων ανηλίκων, αλλά και στον τομέα της διερμηνείας και της λεγόμενης διαπολιτισμικής μεσολάβησης».

Η εν λόγω ΜΚΟ έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Από το 2011 έως και το 2018 είχε ακαθάριστα έσοδα 23,13 εκατ. ευρώ και επιχορηγήσεις ύψους 9,7 εκατ. ευρώ.
  • Έχει λάβει μέσω Ελβετίας σημαντική οικονομική ενίσχυση από Σαουδαραβικών συμφερόντων fund το οποίο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.
  • Δηλώνει ότι απασχολεί ως προσωπικό περισσότερα από 600 άτομα και εμφανίζει να καταβάλει ετησίως μισθούς ύψους 7 εκατ. ευρώ, ποσό που για το 2018 ξεπερνούσε κατά τρεις φορές τα ακαθάριστα έσοδα της.

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να ασχολείται με τη διαδικασία κατάρτισης πλαισίου ελέγχου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην Αρχή για την καταπολέμηση το μαύρου χρήματος οι έλεγχοι ως προς συγκεκριμένες ΜΚΟ είναι σε εξέλιξη εδώ και έξι περίπου μήνες.

Η Α’ διεύθυνση της αρχής έχει ασχοληθεί επισταμένα. Είναι η διεύθυνση από την οποία ο μέχρι πρόσφατα προϊστάμενος απομακρύνθηκε και εν συνεχεία ο ίδιος παραιτήθηκε με επιστολή του ζητώντας να επανέλθει στην θέση από την οποία είχε αποσπασθεί καταγγέλλοντας ότι υποβιβάστηκε εντός της αρχής την ώρα που ερευνούσε σημαντικές υποθέσεις όπως για παράδειγμα αυτή του Μανώλη Πετσίτη.

Σε κάθε περίπτωση ο συγκεκριμένος έλεγχος παρακολουθείται τουλάχιστον από δύο διεθνείς οργανισμούς και όπως τονίζεται ανεξαρτήτως των προσώπων που εμπλέκονται θα καταλήξει σε συμπεράσματα δεδομένου ότι αφορά και πόρους που προέρχονται και από την ΕΕ.

Sports in

Το επετειακό σήμα του Ολυμπιακού για τα 100 χρόνια (vid)

«Κόκκινο για το πάθος μας. Λευκό για την αγνή μας αγάπη. Χρυσό για την θρυλική μας ιστορία και δόξα»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024