Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ετσι θα είναι τα νέα άφθαρτα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ

Ετσι θα είναι τα νέα άφθαρτα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ

Με νέες προδιαγραφές ασφαλείας ακολουθώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας θα δοθούν στην κυκλοφορία τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ

Με νέες προδιαγραφές ασφαλείας ακολουθώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας θα δοθούν στην κυκλοφορία τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των νέων χαρτονομισμάτων είναι ότι δεν θα καταστρέφονται ακόμα και αν έρθουν σε επαφή με τοξικές ουσίες, θα είναι αδιάβροχα, θα αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν θα φθείρονται όταν τσαλακώνονται όσο αλλάζουν χέρια και… τσέπες!

Φυσικά τα νέα χαρτονομίσματα θα έχουν όλα τα νέα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ασφαλείας που ουσιαστικά θα κάνουν αδύνατη την όποια προσπάθεια παραχάραξης.

Η κυκλοφορία τους έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 28 Μαΐου ενώ η πρώτη τους παρουσίαση έγινε από την ΕΚΤ στις 17 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους ολοκληρώνοντας τη λεγόμενη σειρά «Ευρώπη». Είναι η σειρά που εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2013 όταν κυκλοφόρησαν τα καινούργια χαρτονομίσματα των 5 ευρώ.

Στα νέα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ επικρατεί κυρίως το πράσινο χρώμα, ενώ σε εκείνα των 200 ευρώ θα κυριαρχούν αποχρώσεις του κίτρινου και του καφέ. Σε όλα, όμως, υπάρχει αναφορά στην ελληνική μυθολογία, καθώς όταν τα κοιτάζει κανείς στο φως διαγράφεται και στις δύο πλευρές το πορτρέτο της μυθολογικής Ευρώπης.

Στην κάτω αριστερή πλευρά τους φαίνεται η αξία του χαρτονομίσματος που αλλάζει χρώμα από πράσινο βαθύ σε σκούρο μπλε αναλόγως με την κλίση του. Στη δεξιά πλευρά τους μπορεί να παρατηρήσει κανείς ένα ολόγραμμα με το πορτρέτο της Ευρώπης και την αξία του χάρτινου νομίσματος, ενώ όταν αυτό κινείται, εμφανίζεται το σύμβολο του ευρώ γύρω από την αξία του.

Κατά τον σχεδιασμό των χαρτονομισμάτων η ΕΚΤ έλαβε υπ’ όψιν τα άτομα με προβλήματα όρασης. Ετσι, η νέα σειρά χαρτονομισμάτων έχει πιο σαφείς χρωματικές διαφορές και πιο εμφανείς τις αξίες τους. Τα ψηφία είναι ανάγλυφα και διαφορετικού μεγέθους ώστε να αναγνωρίζονται εύκολα από τους τυφλούς.

Σημειωτέον ότι στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του περασμένου έτους, εντοπίστηκαν και αποσύρθηκαν 301.000 ψεύτικα χαρτονομίσματα σε πολλές από τις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024