Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι προεκλογικές παροχές στο στόχαστρο του EWG

Οι προεκλογικές παροχές στο στόχαστρο του EWG

H κυβέρνηση… παίζει τα ρέστα της για να περιορίσει τις εκλογικές απώλειες.

Μήνας εκλογών ο Μάιος και στο σημερινό EuroWorking Group αναμένεται να μπουν στο «μικροσκόπιο» οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης.

Υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων και μπροστά στον κίνδυνο μιας βαριάς εκλογικής ήττας το Μέγαρο Μαξίμου μοιράζει υποσχέσεις για επαναφορά της 13ης σύνταξης και για 13ο μισθό.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το δόγμα «Ευκλείδη δωσ’ τα όλα» μετά τις νεότερες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος δείχνουν πιθανές νέες έκτακτες προεκλογικές παροχές της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ άμεσα εντός των επομένων εβδομάδων και υποσχέσεις ελαφρύνσεων δισεκατομμυρίων για την επόμενη τριετία.

Οι προβλέψεις που αποτυπώνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων αφορούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ για φέτος, σύμφωνα με τη μεθοδολογία υπολογισμού του προγράμματος (4,7% του ΑΕΠ σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat), όταν η επίσημη μέχρι πρότινος πρόβλεψη του προϋπολογισμού αφορούσε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ.

Από τις τοποθετήσεις διαφόρων κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες ημέρες προκύπτει ότι στο τραπέζι βρίσκεται η καταβολή ενός ακόμα επιδόματος προσωρινού χαρακτήρα στο οποίο, όμως, θα δοθεί και διάσταση επαναλαμβανόμενη κατά ένα τμήμα του, λαμβάνοντας χαρακτηριστικά 13ης σύνταξης ή και 13ου μισθού. Παράλληλα σε βάθος χρόνου η κυβέρνηση αναμένεται να εξαγγείλει μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, διαμηνύοντας πως δεν θα εφαρμοστεί η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020.

Στο τραπέζι βρίσκονται ακόμα η μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22%, μετατάξεις προϊόντων από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή 13%, μεταξύ των οποίων και η εστίαση, διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω, Λέσβο), κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ και νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα βρίσκονται από Δευτέρα στην Αθήνα για την 3ημεταμνημονιακή αξιολόγηση ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του EWG ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup στις 16 Μαίου.
Ενώ το Eurogroup είναι πιθανό ότι θα απασχοληθεί με το ελληνικό αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, είναι ξεκάθαρο ότι το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα σχέδια της κυβέρνησης για παροχές και ρυθμίσεις.

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024