Μείωση του τζίρου κατά 4% – 6%, σε σχέση με πέρυσι στην εμπορική κίνηση κατά την πασχαλινή περίοδο, «βλέπει» το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής.

Το Συμβούλιο αναμένει να επανέλθουν σε θετικό πρόσημο οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο τον Μάιο, κατά τις ενδιάμεσες εκπτώσεις που ξεκινούν την Πέμπτη,.

«Η πτωτική πορεία του τζίρου στο λιανικό εμπόριο, επανεμφανίστηκε στην αρχή του έτους και συνεχίζεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Η πασχαλινή αγορά, ως γνωστόν, είναι περιορισμένη σε χρόνο και χρήμα, αλλά και μικρή σε διάρκεια, αφού δεν ξεπερνά την εβδομάδα και ο τζίρος, συνολικά, δεν υπερβαίνει το 1,5 δισ. Ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.

Πρόσθεσε ότι «πι πρώτες εκτιμήσεις, συγκριτικά με πέρυσι στις αγορές της Αττικής, δείχνουν ότι υπάρχει μία αισθητή μείωση που κυμαίνεται μεταξύ 4% – 6%. Την τιμητική τους στη προτίμηση των καταναλωτών την περίοδο του Πάσχα είχαν, για άλλη μια χρονιά, τα είδη δώρων, με προτεραιότητα την ένδυση-υπόδηση και, βεβαίως, τα τρόφιμα».

Ο κ. Κορκίδης χαρακτήρισε Θετικό το γεγονός ότι «το πασχαλινό τραπέζι διατηρήθηκε στα περυσινά επίπεδα τιμών, παρά τις πιέσεις για αυξήσεις».

«Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, παρατηρείται μία καταναλωτική κόπωση, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το λιανικό εμπόριο είχε μείωση τζίρου κατά -2,9%, ενώ τον Φεβρουάριο -2,3% και τον Μάρτιο μείωση -2,5%. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε μεσοσταθμική μείωση πωλήσεων στην ένδυση-υπόδηση -12,8% και στα τρόφιμα -4,3%, που φαίνεται να αποτυπώνονται και τον Απρίλιο», είπε.

Αναφορικά τις ενδιάμεσες εκπτώσεις έκανε λόγο για αποτυχημένο μέτρο.

«Ας ελπίσουμε ότι ο Μάιος θα είναι ο μήνας που θα επανέλθουν οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο σε θετικό πρόσημο, συγκριτικά πάντα με πέρυσι.Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η ανάσταση του λιανικού εμπορίου, τουλάχιστον στις περιφερειακές αγορές της Αττικής, δεν ήρθε ούτε φέτος το Πάσχα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας