Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προεξόφλησε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα καταλήξουν σε συμφωνία για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσά τους

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προεξόφλησε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα καταλήξουν σε συμφωνία για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσά τους, που έχει θορυβήσει τις διεθνείς αγορές και επισκιάζει στην προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας.

«Θα έλεγα «ναι»», απάντησε η Λαγκάρντ ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια της Milken Institute Global Conference εάν θεωρεί πως οι διαπραγματεύσεις των δύο κρατών θα έχουν επιτυχή κατάληξη με τη σύναψη συμφωνίας.

Ουάσινγκτον και Πεκίνο ενεπλάκησαν τον τελευταίο χρόνο σε εμπορικό πόλεμο που σημαδεύτηκε από την ανταλλαγή ομοβροντιών επιπρόσθετων, τιμωρητικών δασμών και αντιποίνων σε προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και ασταμάτησες απειλές περί κλιμάκωσης. Οι συνομιλίες ανάμεσά τους θεωρείται πως βρίσκονται σε σημείο καμπής.

Ο αμερικανός υπουργός Στίβεν Μνούτσιν επρόκειτο να μιλήσει στην Παγκόσμια Διάσκεψη του Ινστιτούτου Μίλκεν, αλλά αντ’ αυτού ταξιδεύει για την Κίνα, όπου θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Η Λαγκάρντ ήταν η πρώτη και κεντρική ομιλήτρια στην ετήσια εκδήλωση-μαγνήτη για χιλιάδες παράγοντες οι οποίοι ορίζουν τις τάσεις στα χρηματοοικονομικά, στην υγεία και σε άλλα πεδία.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επισήμανε εξάλλου ότι δεν διαβλέπει πως η οικονομία των ΗΠΑ θα ολισθήσει σε ύφεση, μετά την αποκάλυψη του στοιχείου πως ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ανήλθε στο 3,2% το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε ετήσιο ρυθμό.

Αρκετοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, ιδίως των οικονομιών της Κίνας και της ΕΕ, καθώς και την πιθανότητα η δεκαετής ρωμαλέα ανάπτυξη των ΗΠΑ να πλησιάζει στο κλείσιμο του κύκλου.

Ωστόσο η ταχύτερη της αναμενόμενης ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ ίσως ωθήσει πολλούς να αναθεωρήσουν την άποψή τους. Η Λαγκάρντ επισήμανε, πάντως, πως χρειάζονται κι άλλα στοιχεία πριν να μπορούν να γίνουν αρκετά ασφαλείς προβλέψεις.

Μολονότι ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο, κάτι που η επικεφαλής του Ταμείου θεωρεί «μυστηριώδες», η Λαγκάρντ συμπλήρωσε πως προβλέπει οι πληθωριστικές πιέσεις να αυξηθούν, «σταδιακά και αργά», τους επόμενους μήνες, εν μέρει εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου.

Ερωτηθείσα εάν θα επιθυμούσε να παραμείνει στο πηδάλιο του ΔΝΤ αφού ολοκληρωθεί η τρέχουσα θητεία της, το 2021, η Λαγκάρντ απάντησε «εξετάζω τις επιλογές μου». Η γαλλίδα πρώην υπουργός ονομάστηκε γενική διευθύντρια του διεθνούς χρηματοοικονομικού θεσμού της Ουάσινγκτον το 2011.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr