Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πινγκ Πονγκ : Ύστερα από 16 χρόνια Ευρωπαίος σε τελικό

Πινγκ Πονγκ : Ύστερα από 16 χρόνια Ευρωπαίος σε τελικό

Χρειάστηκε να παρέλθουν 16 χρόνια για να φτάσει ξανά σε τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης ένας Ευρωπαίος

Ιστορία έγραψε στη Βουδαπέστη ο Ματίας Φαλκ. Στην καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του έκανε κι άλλο βήμα στα νοκ άουτ του απλού ανδρών κι έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος!

Έτσι, η σουηδική επιτραπέζια αντισφαίριση, που βλέπει αθλητή της στον τελικό 22 χρόνια μετά τον δεύτερο τίτλο του Γιαν Όβε Βάλντνερ, όπως και για την Ευρώπη γενικά, που επανεμφανίζεται σε τελικό του αγωνίσματος 16 χρόνια μετά την πρωτιά του Αυστριακού Βέρνερ Σχλάγκερ! Η άλλη παρουσία στον αυριανό τελικό, κάθε άλλο παρά έκπληξη είναι.

Ο Κινέζος Μα Λονγκ θα υπερασπιστεί τα πρωτεία από το 2015 και το 2017 και σαφώς προβάλει ως το μεγάλο φαβορί. Δεν ξέρουμε αν μας επιφυλάσσει άλλη υπέρβαση ο Φαλκ, πάντως επιβεβαιώνει την αγωνιστική του εξέλιξη και χαρίζει περηφάνια στη χώρα του, η οποία θα δει 6ο αθλητή της στα χρονικά του θεσμού να μετέχει σε τελικό! Το φινάλε της κορυφαίας διοργάνωσης περιλαμβάνει αύριο και τον τελικό του διπλού γυναικών. Το χρυσό μετάλλιο θα διεκδικήσουν οι Κινέζες Σουν Γινγκσά/Γουάνγκ Μανγιού με τις Γιαπωνέζες Μίμα Ίτο/Χίνα Χαγιάτα.

Στα ημιτελικά του απλού ανδρών ο αγώνας του Φαλκ με τον Κορεάτη Αν Τζέχιουν συγκέντρωνε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όχι μόνο γιατί επρόκειτο για «μονομαχία» Ευρώπης-Ασίας αλλά και γιατί οι δύο αθλητές είχαν εξασφαλίσει το πρώτο τους μετάλλιο στο αγώνισμα κι εμφάνιζαν ισχυρό κίνητρο να πάνε παραπέρα. Εν τέλει, σε απόλυτα ισορροπημένο ματς, που κράτησε κάτι λιγότερο από μία ώρα, ο Σκανδιναβός με το κομπίνα-λάστιχο στο forehand (σ.σ. δοντάκι) επικράτησε με 4-3 σετ και μέσα σε αποθέωση από τους χιλιάδες φιλάθλους έβαλε το όνομά του δίπλα σε αυτά των συμπατριωτών του, που στο κοντινό ή πιο μακρινό παρελθόν είχαν την τιμή ν’ αγωνιστούν σε τελικό του απλού ανδρών. Του Τάγκε Φλίσμπεργκ (1954), του Στέλαν Μπένγκτσον (1971), του Κίελ Γιόχανσον (1973), του Γιαν Όβε Βάλντερ (ο πρώτος του τελικός το 1987) και του Γιόργκεν Πέρσον (ο πρώτος του τελικός το 1989). Ο Πέρσον είναι τώρα στην τεχνική καθοδήγηση του Φαλκ ως ομοσπονδιακός προπονητής της Σουηδίας.

Μεγάλη πρόκληση είχε μπροστά του και ο Αν Τζαεχιούν, που ήθελε να γίνει ο δεύτερος μόλις Κορεάτης με συμμετοχή σε τελικό του απλού ανδρών μετά από τον Γιου Σι Χιουκ το 2003. Σε κάθε περίπτωση όμως, έφτασε σε τεράστια επιτυχία γιατί είναι στο νούμερο 1557 του κόσμου και μπήκε στα μετάλλια προχωρώντας από τα προκριματικά γκρουπ.

Για τον άλλο ημιτελικό δεν χρειάζεται μεγάλη αναφορά διότι ο Μα Λονγκ επιβεβαίωσε ότι είχε τον πρώτο λόγο. Αντιμετώπισε τον συμπατριώτη του Λιανγκ Τζικούν και επικράτησε με 4-1 σετ. Σαφώς όχι εύκολα, καθώς ο Λιανγκ ισοφάρισε σε 1-1 κι έχασε οριακά και τα τρία επόμενα σετ, πάντως ο Μα είχε την τελευταία μπάλα στις πιο κρίσιμες στιγμές. Ισοφαρίζει το ρεκόρ άλλων αθλητών στη νεότερη ιστορία του αθλήματος με τρεις σερί τελικούς στο απλό ανδρών και φυσικά απέναντι στον Φαλκ έχει την ευκαιρία να μεγαλώσει τον θρύλο του με μία ακόμα πρωτιά. Ο Λιανγκ και ο Αν παίρνουν την 3η θέση.

Οι ημιτελικοί του διπλού γυναικών έκλεισαν το πρόγραμμα το βράδυ. Στον πρώτο χρονικά αναμετρήθηκαν δύο ζευγάρια από την Ιαπωνία και στον δεύτερο δυο ζευγάρια από την Κίνα. Οι Μίμα Ίτο και Χίνα Χαγιάτα έκαμψαν με 4-2 σετ τις Ονόκα Χασιμότο/Χιτόμι Σάτο, που έχουν αμυντικό στυλ παιχνιδιού. Αργότερα οι νεαρές Σουν Γινγκσά/Γουάνγκ Μανγιού έκαμψαν με 4-3 σετ τις Τσεν Μενγκ/Ζου Γιουλίνκ. Οι ηττημένες των ημιτελικών παίρνουν το χάλκινο μετάλλιο. Οι δύο χώρες θ’ αναμετρηθούν ξανά σε τελικό του διπλού γυναικών μετά από 48 χρόνια, ενώ σπάει και το απίστευτο σερί της Κίνας να εμφανίζει μόνο δικά της ζευγάρια στον τελικό του αγωνίσματος από το 1989!

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024