Το Πάσχα και το μήνυμα της αναγέννησης του Χριστού γεμίζει ελπίδα τους κατοίκους, οι οποίοι πηγαίνουν στον Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου για να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί

Με τη σκέψη στις ζωές που χάθηκαν, οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν μείνει και παλεύουν στο Μάτι ετοιμάζονται για την Ανάσταση, εννέα μήνες μετά το μαύρο εκείνο απόγευμα της 23ης Ιουλίου, όταν σοκαρισμένο το πανελλήνιο παρακολουθούσε την φωτιά να «κατασπαράζει» ότι έβρισκε στο πέρασμά της αφήνοντας πίσω της 100 νεκρούς συμπολίτες μας.

Εννέα βασανιστικούς μήνες μετά, το Μάτι φαίνεται να μην έχει ξυπνήσει ακόμα από τον εφιάλτη, καθώς τα προβλήματα παραμένουν άλυτα, ενώ οι ζωές των κατοίκων ισορροπούν συνεχώς στο μεταίχμιο ανάμεσα στην καταστροφή και την αναγέννηση.

Το Πάσχα και το μήνυμα της αναγέννησης του Χριστού γεμίζει ελπίδα τους κατοίκους, οι οποίοι πηγαίνουν στον Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου για να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί.

Εκεί ο μαγευτικός επιτάφιος φέρνει και πάλι χαμόγελα στους πιστούς, οι οποίοι δειλά – δειλά ελπίζουν στην Ανάσταση του τόπου τους που δοκιμάστηκε τόσο σκληρά από την πύρινη λαίλαπα.

Δείτε εικόνες από την περιφορά του Επιταφίου:


«Η περιοχή συνεχίζει να θυμίζει κρανίου τόπο. Ενώ έχει γίνει σημαντική δουλειά από το δημόσιο, νιώθουμε ότι ζούμε σε καμένη περιοχή και πολλά πράγματα δεν έχουν αποκατασταθεί» δήλωσε στο star.gr ο κάτοικος στο Μάτι.

Μάλιστα, δεν φτάνει ο πόνος και η ψυχολογική φθορά για τους κατοίκους του άλλοτε μικρού παραδείσου, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν, σε καθημερινή βάση, το τέρας της γραφειοκρατίας, παρά το γεγονός ότι έγιναν προσπάθειες να απλοποιηθούν οι διαδικασίες.

Η καταβολή των αποζημιώσεων γίνεται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς, αρκετοί είναι εκείνοι που φιλοξενούνται ακόμα στις κατασκηνώσεις του στρατού και τρέφονται καθημερινά από τα συσσίτια, ενώ σοβαρό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και με τον αμίαντο, ο οποίος δεν έχει περισυλλεγεί από τα αρμόδια συνεργεία και αποτελεί μόνιμη απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Το καλοκαίρι πλησιάζει, όμως τίποτα στο Μάτι δε θυμίζει αυτό που ήταν. Η φωτιά έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της. Η «ανάσταση» του τόπου και των κατοίκων θα αργήσει πολύ.

«Το Μάτι δε θα ξαναγίνει ο παράδεισος που ήταν. Το τοπίο έχει αλλάξει εντελώς, θα βγει κάποια στιγμή πράσινο, αλλά δε θα είναι ποτέ αυτό που ήταν» απαντάει ο κάτοικος, ενώ σε ερώτηση πώς θα είναι το φετινό καλοκαίρι απαντά: «Θα είναι λίγο καλύτερο από το περσινό».

Οι κάτοικοι αισθάνονται μόνοι, προσπαθώντας να σταθούν στα πόδια τους. Στόχος τους να κάνουν το Μάτι όπως ήταν, όμως τα εμπόδια που μπαίνουν στον δρόμο προς τον στόχο τους μοιάζουν ανυπέρβλητα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr