Βιάζονται λόγω ευρωεκλογών και δημοσκοπήσεων να ανοίξουν το πουγκί από τα υπερπλεονάσματα της λιτότητας και της υπερφορολόγησης που δημιούργησαν μοιράζοντας ζεστό χρήμα

Η κυβέρνηση βιάζεται να ξοδέψει προκαταβολικά το υπερπλεόνασμα του 2019, προχωρώντας όχι μόνο σε ανακοινώσεις μετά το Πάσχα αλλά και σε άμεση καταβολή ενός ακόμα επιδόματος το οποίο θα κινείται στη λογική του κοινωνικού μερίσματος ενδεχομένως υπό μορφή 13ης σύνταξης. Το υπερπλεόνασμα θεωρείται και φέτος δεδομένο από την κυβέρνηση παρά τις προειδοποιήσεις των θεσμών. Μέσω εκθέσεών τους Κομισιόν και ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει ακόμα και για το ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού εάν επιβεβαιωθεί μια σειρά κινδύνων που συνδέονται τόσο με επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης όσο και – κυρίως – με τις δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά.

Η κυβέρνηση όμως βιάζεται να ανοίξει το πουγκί και όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών «δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε έως τον Οκτώβριο» όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή η βιασύνη πολιτικής κεφαλαιοποίησης των υπερπλεονασμάτων της λιτότητας και της υπερφορολόγησης έρχεται σε αντιδιαστολή με τη φραστική επιμονή του Πρωθυπουργού στο σενάριο εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο και η πρόωρη προσφυγή σε φιλολαϊκά μέτρα «μυρίζει» κάλπες νωρίτερα, με τον Ιούνιο να αποτελεί το νέο ορόσημο.

Μέτρα τα οποία αφορούν το μέλλον για την ερχόμενη τετραετία μπορούν να συντηρηθούν στην επικαιρότητα για μήνες στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, με την (σχετική) αξία τους να συναρτάται με τις πιθανότητες να κυβερνήσει αυτός που τα υπόσχεται. Το 2015 δεν αποτελεί ενδεικτική περίπτωση.

-Πότε θα δοθεί το πρώτο κύμα παροχών;

-Πώς η ανακοίνωση της Eurostat έδωσε την αφορμή στην κυβέρνηση για παροχές;

-Ποια είναι η στάση των θεσμών στο νέο κύμα παροχών;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο που κυκλοφορεί εκτάκτως της Μ. Παρασκευή

Σούπερ πακέτο παροχών με το βλέμμα στον Ιούνιο

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr