Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διχάζει το νέο αφορολόγητο κυβέρνηση και θεσμούς

Διχάζει το νέο αφορολόγητο κυβέρνηση και θεσμούς

Μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται αισιόδοξη αναφορικά με το αποτέλεσμα που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πλην όμως, οι τελευταίοι φέρνουν σοβαρές ενστάσεις

Ένας μήνας πριν τις ευρωεκλογές και στο επίκεντρο παραμένει η μείωση του αφορολογήτου ορίου. Μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται αισιόδοξη αναφορικά με το αποτέλεσμα που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πλην όμως, οι τελευταίοι φέρνουν σοβαρές ενστάσεις.

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «όσο κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο», ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη πλευρά, ο συνεργάτης του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο μη εφαρμογής του μέτρου καθώς πριν λίγες ημέρες σημείωσε ότι η μείωση του αφορολόγητου είναι διαρθρωτικό κι όχι δημοσιονομικό μέτρο και απηύθυνε αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα να εφαρμόσει την μείωση του αφορολόγητου ορίου που είναι προγραμματισμένη για το 2020.

Η επιστροφή των δανειστών στις αρχές Μαΐου θα κρίνουν το πλαίσιο στο οποίο θα γίνουν οι συζητήσεις. Σημαντικός παράγοντας θα είναι η πορεία των εσόδων κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Τι προβλέπει ο νόμος για το αφορολόγητο από το 2020

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 3,3 εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, επί συνόλου 5,3 εκατομμυρίων θα κληθούν να καταβάλλουν πρόσθετους φόρους εισοδήματος από την 1η Ιανουαρίου του 2020 εάν μειωθεί δραστικά,όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές και νομοθετηθεί από την Κυβέρνηση,το υφιστάμενο σήμερα αφορολόγητο όριο.

Ο συνδυασμός συγκεκριμένων διατάξεων θα έχει ως συνέπεια το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες να μειωθεί ως εξής:

  • Για άγαμο φορολογούμενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα σε 1.250 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ.
  • Για φορολογούμενο με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου από 1.950 ευρώ θα υποχωρήσει σε 1.300 ευρώ και το αφορολόγητο όριο από 8.864 ευρώ σε 5.905 ευρώ.
  • Για οικογένεια με δυο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί σε 1.350 ευρώ από 2.000 σήμερα και το αφορολόγητο σε 6.135 ευρώ από 9.090 ευρώ.
  • Για φορολογούμενους με τρία παιδιά και άνω, η έκπτωση φόρου από 2.100 ευρώ θα μειωθεί σε 1.450 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί σε 6.595 ευρώ από 9.545 ευρώ.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024