Η φρενίτιδα της πολιτικής ορθότητας συνεχίζεται ακάθεκτη παγκοσμίως

Η φρενίτιδα της πολιτικής ορθότητας συνεχίζεται ακάθεκτη. Τελευταίο κρούσμα η απόφαση της δημοτικής αρχής της Βαρκελώνης να εξορίσει από τις παιδικές βιβλιοθήκες παραμύθια με σεξιστικό περιεχόμενο.

Ανάμεσα στα «ακατάλληλα», «απαγορευμένα» βιβλία που στάλθηκαν στο πυρ το εξώτερο είναι και η… «Κοκκινοσκουφίτσα» και «Η Ωραία Κοιμωμένη».

Η πρωτοφανής αυτή ιδέα ξεκίνησε από το σχολείο Taber το οποίο αποφάσισε να αφαιρέσει 200 τίτλους από τη βιβλιοθήκη του ύστερα από έλεγχο από το Associació Espai i Lleure στο πλαίσιο ενός προγράμματος που στοχεύει να αναδείξει «το κρυμμένο σεξιστικό περιεχόμενο των βιβλίων».

Ερευνητές που συμμετέχουν σε αυτό εξέτασαν όλους τους χαρακτήρες των βιβλίων, ακόμα και αυτών που δεν έχουν ενεργό ρόλο στην κάθε ιστορία, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι  θίγονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα ταυτότητας και φύλου.

Όπως λένε, ο τρόπος με τον οποίο πολλά παιδικά βιβλία διαχειρίζονται το ζήτημα του φύλου, του δυνατού αγοριού και του λιγότερο δυνατού κοριτσιού, όπως και το θέμα της αρρενωπότητας στέλνει ένα μήνυμα για τη βία του δυνατού απέναντι στον αδύναμο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας από τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας έως 6 ετών, ποσοστό 30% κρίθηκαν «τοξικά» και το 60% απλώς «προβληματικά».

Η εφημερίδα El País ανέφερε ότι άλλα σχολεία στη Βαρκελώνη επανεξετάζουν το περιεχόμενο των βιβλιοθηκών τους, ζητώντας από τους συλλόγους γονέων να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.

«Σε ηλικία πέντε ετών τα παιδιά μέσω των παιδικών βιβλίων έχουν ήδη καθιερώσει τους ρόλους των φύλων γνωρίζουν τι είναι να είναι αγόρι ή κορίτσι και τι σημαίνει αυτό. Έτσι, είναι σημαντικό να δουλέψουμε με την προοπτική του φύλου από το στάδιο της βρεφικής ηλικίας» λέει ο πρόεδρος της ένωσης γονέων του σχολείου Fort Pienc.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr