Διαφανή ανθρώπινα όργανα δημιούργησαν Γερμανοί ερευνητές
Ερευνητές στη Γερμανία δημιούργησαν διαφανή όργανα πειραματόζωων και ανθρώπων, στα οποία φαίνονται οι ιστοί στο εσωτερικό
Ερευνητές στη Γερμανία δημιούργησαν διαφανή όργανα πειραματόζωων και ανθρώπων, στα οποία φαίνονται οι ιστοί στο εσωτερικό. Η νέα τεχνολογία μπορεί να επιτρέψει μελλοντικά τη βιοεκτύπωση οργάνων του σώματος (π.χ. νεφρών) για μεταμόσχευση.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Αλί Ερτούρκ του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιαν του Μονάχου, ανέπτυξαν μια καινοτόμο τεχνική που χρησιμοποιεί ένα οργανικό διαλύτη για να κάνει διαφανή τα όργανα. Στη συνέχεια το όργανο σαρώνεται από λέιζερ σε μικροσκόπιο, ώστε να αποτυπωθεί λεπτομερειακά η εσωτερική δομή του (αιμοφόρα κύτταρα, θέσεις κυττάρων κ.α.). Με αυτό το «χάρτη» ως οδηγό, οι ερευνητές εκτύπωσαν τρισδιάστατα αρχικά το σκελετό του οργάνου και μετά πρόσθεσαν στο όργανο τα βλαστικά κύτταρα στις κατάλληλες θέσεις, ώστε αυτό να είναι λειτουργικό.
Η τρισδιάστατη εκτύπωση χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στη βιοϊατρική, αλλά η νέα τεχνική θεωρείται ένα ακόμη βήμα προόδου. Μέχρι σήμερα τα όργανα που έβγαιναν από τρισδιάστατο εκτυπωτή, δεν διέθεταν λεπτομερείς κυτταρικές δομές, επειδή -λόγω της έλλειψης διαφάνειας του οργάνου- η εισαγωγή των κυττάρων στο σκελετό γινόταν κατά προσέγγιση, με βάση εικόνες από υπολογιστικές ή μαγνητικές τομογραφίες.

«Τώρα πια μπορούμε να δούμε πού ακριβώς βρίσκεται το κάθε κύτταρο μέσα στα διαφανή ανθρώπινα όργανα. Και μετά είμαστε σε θέση να αναπαράγουμε επακριβώς το ίδιο όργανο, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης, έτσι ώστε να παράγουμε ένα πραγματικό λειτουργικό όργανο. Συνεπώς, για πρώτη φορά, είμαστε πολύ πιο κοντά σε ένα πραγματικό ανθρώπινο όργανο», δήλωσε ο Ερτούρκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
Η ερευνητική ομάδα του Τουρκο-γερμανού επιστήμονα σχεδιάζει να αρχίσει τη δημιουργία ενός βιοεκτυπωμένου παγκρέατος σε δύο έως τρία χρόνια και ενός νεφρού σε πέντε έως έξι. Σε πρώτη φάση τα διαφανή εκτυπωμένα όργανα θα δοκιμασθούν σε ζώα και θα ακολουθήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους σε πέντε έως δέκα χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η τέχνη να ξέρεις πότε πρέπει να φύγεις
- Εξάρχεια: Άγνωστοι μαχαίρωσαν περιπτερά στο πόδι
- Πάνω από 18.000 αλκοτέστ στις γιορτές του Πάσχα – Μόλις 100 οι παραβάτες
- Όταν ο Tζέφρι Έπσταϊν βρέθηκε στη Neverland του Μάικλ Τζάκσον
- Μπορεί να αποφευχθεί η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία μετά το σοκ στη Μέση Ανατολή;
- Έγραψε ιστορία ο Ιγκόρ Τιάγκο – Φανταστική επίδοση από τον Βραζιλιάνο στράικερ της Μπρέντφορντ
- Hampstead hoax: Κατήγγειλαν τον πατέρα τους για παιδοφιλία αλλά ήταν ψέμα – Η υπόθεση που δίχασε το διαδίκτυο
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης να αποπέμψει τον Μακάριο Λαζαρίδη – Προσελήφθη ειδικός σύμβουλος σε υπουργείο χωρίς πτυχίο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442