Μεταξύ των  διατάξεων που αναμένεται να γίνουν διορθωτικές κινήσεις είναι η ρύθμιση για την εγκληματική οργάνωση, που  συνδέθηκε με την εν εξελίξει δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν στα σχέδια του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και την παράδοση των κειμένων στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος φέρει και το βάρος της νομοθετικής αυτής μεταρρύθμισης στο πεδίο απονομής της ποινικού δικαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από τις εισηγήσεις των μελών των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, που συνεδρίασαν σήμερα Τετάρτη , για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας θα υπάρξουν αλλαγές σε  πολλές διατάξεις. Μεταξύ των  διατάξεων που αναμένεται να γίνουν διορθωτικές κινήσεις είναι η ρύθμιση για την εγκληματική οργάνωση, που  συνδέθηκε με την εν εξελίξει δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Οι προβλεπόμενες ποινές που θα φθάνουν ως τα 15 χρόνια για όσους κατηγορούνται για το εν λόγω αδίκημα, ενώ θα υπάρξει και ρύθμιση για θεμελίωση της κατηγορίας της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Για τα αδικήματα που ο νέος Ποινικός Κώδικας καταργεί την αυτεπάγγελτη δίωξη και προβλέπει, ότι ο παθών πρέπει να έχει υποβάλλει έγκληση (μήνυση), θα προβλεφθεί μεταβατική διάταξη με ειδική προθεσμία, τριών μηνών, μέσα στην οποία όσοι επιθυμούν τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας θα το δηλώσουν, έτσι ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος να… τιναχτούν στον αέρα δίκες που έχουν ξεκινήσει με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Επίσης αλλαγές θα υπάρξουν και στις διατάξεις για την κατοχή εκρηκτικών καθώς το εν λόγω αδίκημα, υπό προϋποθέσεις, θα παραμείνει ως κακούργημα – και δεν θα μετατραπεί σε πλημμέλημα.

– Παράλληλα σειρά αδικημάτων τα οποία επρόκειτο να μετατραπούν σε πλημμελήματα, θα παραμείνουν ως κακουργήματα, αλλά με μικρότερες ποινές, ως έξι χρόνια.

-Επίσης οι  διατάξεις για τον βιασμό και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για το εν λόγω αδίκημα, που είχαν αρχικά προταθεί, αλλά επικρίθηκαν ως ρυθμίσεις που περιορίζουν την ποινική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος, θα βελτιωθούν και θα προβλέπουν την αυστηρή τιμωρία των δραστών.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου  μετά την οριστικοποίηση των τροποποιήσεων θα  καταθέσει τος Κώδικες στη Βουλή ,με σκοπό  νομοθετήματα  για να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Μαίου 2019.

Ωστόσο, κρίσιμο θεωρείται το διάστημα της έναρξης ισχύος των δύο αυτών νομοθετημάτων, καθώς ήδη σε πολλές εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις – σε επίπεδο δίκης ή κύριας ανάκρισης –  δικαστές και νομικοί αναμένουν την εφαρμογή των νέων Κωδίκων , που μπορούν να αλλάξουν πολλά δεδομένα για την πορεία των υποθέσεων αυτών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr