«Είναι θεμιτό να χρησιμοποιείται το μηχανογραφικό δελτίο ως εργαλείο πολιτικής;» αναρωτήθηκαν σήμερα σε δριμεία επίθεση τους κατά του υπουργού Παιδείας οι εκπρόσωποι των Πολυτεχνείων της χώρας, που κατήγγειλαν την χωρίς μελέτη η έλεγχο σκοπιμότητας ίδρυση 36 νέων τμημάτων μηχανικών, σε ένα επάγγελμα με περίπου 40% ανεργία.

«Είναι θεμιτό να χρησιμοποιείται το μηχανογραφικό δελτίο ως εργαλείο πολιτικής;» αναρωτήθηκαν σήμερα σε δριμεία επίθεση τους κατά του υπουργού Παιδείας οι εκπρόσωποι των Πολυτεχνείων της χώρας, που κατήγγειλαν την χωρίς μελέτη η έλεγχο σκοπιμότητας ίδρυση 36 νέων τμημάτων μηχανικών, σε ένα επάγγελμα με περίπου 40% ανεργία.

«Δεν έχουμε συνηθίσει να κοροϊδεύουμε φοιτητές και καθηγητές» είπε ο κοσμήτορας του πανεπιστημίου Πάτρας κ. Ματαράς, που δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Ο υπουργός Παιδείας βιάζεται να κάνει όλα τα ΤΕΙ πανεπιστήμια για να προλάβει το μηχανογραφικό δελτίο και να πει το καλοκαίρι, ότι έβαλε τα όλα τα παιδιά στο πανεπιστήμιο». « Το πανεπιστήμιο όμως θα είναι εκεί;» αναρωτήθηκε.

Όπως είπαν οι πανεπιστημιακοί σήμερα, μια κατακλυσμιαία αύξηση των μηχανικών της χωράς που υποθηκεύει για τις επόμενες δεκαετίες την ανώτατη εκπαίδευση της χωράς και καταδικάζει χιλιάδες νέους στις δυσβάσταχτες επιπτώσεις της ανεργίας, φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατίθεται αύριο στη Βουλή.
Όλοι οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των πολυτεχνικών σχολών ανέφεραν ότι το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τις τελευταίες «πανεπιστημιοποιήσεις» των ΤΕΙ, δεν πρέπει να προχωρήσει, καθώς οδηγεί σε πτυχία χωρίς αντίκρυσμα.

Όπως δήλωσαν χωρίς καμία μελέτη, σχεδόν διπλασιάζονται τα τμήματα Πολυτεχνικών σπουδών της χώρας και οι φοιτητές τους, χωρίς να υπάρχουν καθηγητές η υποδομή στα Ιδρύματα που ιδρύονται.

Στην σημερινή συνέντευξη τύπου οι πρυτάνεις των Πολυτεχνείων της χώρας και οι Κοσμήτορες των πολυτεχνικών σχολών της χώρας εξαπέλυσαν δριμύ κατηγορώ κατά του υπουργείου Παιδείας.

Σε ένα πολιτικό του σχόλιο, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Κατσιφαράκης είπε ότι: «Με πειράζει αυτοί που είναι οι υπέρμαχοι της δημόσιας εκπαίδευσης στην ουσία να την υπονομεύουν».

Μάλιστα οι πανεπιστημιακοί είπαν ότι τα πιο πολλά τμήματα που ιδρύονται τώρα έχουν απλά «αντιγραφή τίτλων» των τμημάτων των υπαρχόντων Πολυτεχνείων, άρα στην πραγματικότητα αποτελούν εξαπάτηση των νέων.

«Δεν μπορεί όλα τα πολυτεχνεία της χώρας να έχουν άδικο και να έχουν δίκιο οι συντάκτες του νομοσχεδίου» είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιω. Γκόλιας που αποκάλυψε ότι τα Πολυτεχνεία είχαν στείλει non paper προ εξαμήνου ζητώντας συνάντηση μαζί του για να συζητήσουν τις φημολογούμενες αλλαγές, αλλά ποτέ δεν πήραν απάντηση.

Μόνο στο ΕΜΠ οι υποδομές για μια πολυτεχνική σχολή αξίζουν 2 δις ευρώ είπε ο κ. Γκόλιας.

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Διαμαντόπουλος μίλησε για «σχέδιο καταστροφής της ανώτατης εκπαίδευσης» και είπε ότι οι λέξεις «ακαδημαϊκότητα η ποιότητα δεν υπάρχουν στο νέο νομοσχέδιο».

Ο κ. Κατσιφαράκης πρόσθεσε ότι δίνονται νέες θέσεις διδασκόντων ενώ εγκαταλείπονται. Τόνισε ακόμη ότι με το χαλαρό πλαίσιο των μετεγγραφών που υπάρχει χιλιάδες φοιτητές των πρώην πολυτεχνικών τμημάτων των ΤΕΙ θα έρχονται στα κεντρικά πανεπιστήμια, τα οποία θα «βουλιάξουν».

«Το άρθρο 16 του Συντάγματος δήθεν το καταργήσαμε αλλά στην ουσία το καταργήσαμε με την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού» κατέληξε ο κ. Ματαράς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr