Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«ΠΑΣΟΚοποίηση» ΣΥΡΙΖΑ με σφραγίδα Τσίπρα - Ξεκαθάρισμα λογαριασμών μετά τις εκλογές

«ΠΑΣΟΚοποίηση» ΣΥΡΙΖΑ με σφραγίδα Τσίπρα – Ξεκαθάρισμα λογαριασμών μετά τις εκλογές

Μηνύματα προς τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στην πλήρη «ΠΑΣΟΚοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, να μην μετατρέψει δηλαδή το κόμμα της αριστεράς σε ένα πλήρες σοσιαλδημοκρατικό κίνημα χωρίς αριστερές αναφορές, στέλνουν πολλά στελέχη.

Μηνύματα προς τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στην πλήρη «ΠΑΣΟΚοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, να μην μετατρέψει δηλαδή το κόμμα της αριστεράς σε ένα πλήρες σοσιαλδημοκρατικό κίνημα χωρίς αριστερές αναφορές, στέλνουν πολλά στελέχη.

Πρόκειται για συνοδοιπόρους του πρωθυπουργού από τα χρόνια του 3%, αλλά και πριν αυτός γίνει πρόεδρος του Συνασπισμού. Παρά το γεγονός ότι ο στενός κύκλος του Αλέξη Τσίπρα επιμένει στην μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλατιά «προοδευτική συμμαχία», υπάρχουν φωνές στην Κουμουνδούρου που αντιδρούν.

Αυτή η επιταχυνόμενη ΠΑΣΟΚοποίηση έχει δημιουργήσει σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα το οποίο φάνηκε άλλωστε από την υπόθεση Κουρουμπλή – Αμβρόσιο. Ο Πάνος Σκουρλέτης ήταν αυτός που τράβηξε το αυτί του υποψήφιου ευρωβουλευτή, χωρίς όμως να έχει κάνει το ίδιο ακριβώς και με την Ελενα Κουντουρά η οποία είχε φωτογραφηθεί με τον ακραίο ιεράρχη και μάλιστα ως υπουργός Τουρισμού κι όχι ως υποψήφια.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής γνωρίζει πολύ καλά ότι χωρίς την προσέγγιση της Εκκλησίας δύσκολα θα μπορέσει να επιβιώσει στα δύσκολα μετερίζια της εκλογικής διαδικασίας για τις ευρωεκλογές. Βλέποντας κανείς την «ανθρωπογεωγραφία» των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Παπαδημούλης, Κούνεβα, Κούλογλου και παλαιότερα Γλέζος, Χουντής, Σακοράφα κ.λπ) διακρίνει μια «πριμοδότηση» στελεχών από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, με το λεγόμενο «αριστερό πρόσημο». Επομένως ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας δύσκολα θα μπορούσε να διεμβολίσει αυτό το μπλοκ γι’ αυτό και φωτογραφήθηκε όλος χαρά με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο.

Ως παλαιός ΠΑΣΟΚ γνωρίζει καλά τους τακτικισμούς και τις κινήσεις που πρέπει να κάνει για να εκλεγεί. Από την άλλη, την Κουμουνδούρου, όπου κυριαρχεί ο Πάνος Σκουρλέτης και μια πιο… αριστερή ματιά στις πολιτικές εξελίξεις, δεν βλέπουν με καλό μάτι την ενίσχυση της πασοκικής συνιστώσας εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και «έκοψαν τα φτερά» του Π. Κουρουμπλή ενώ σιωπούν επιδεικτικά για την Ελενα Κουντουρά.

Τώρα θυμήθηκαν τους ακραίους;

Αλλωστε, αυτοί που χαριεντίζονταν με τους Χρυσαυγίτες στην πάνω πλατεία, τώρα θυμήθηκαν ότι ο Αμβρόσιος είναι ακροδεξιός;

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν φωτογραφήθηκαν με το Χρυσαυγίτη Κασιδιάρη στο Καστελόριζο σ’ εκείνη την αλήστου μνήμης εκδρομή που είχε διοργανώσει ο Πάνος Καμμένος;

Ο Νίκος Βούτσης δεν εισήγαγε το δόγμα «οι ψήφοι δεν βρομάνε» αποδεχόμενους τους Χρυσαυγίτες στην ψήφιση του εκλογικού νόμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχθηκε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τις ψήφους και της Χρυσής Αυγής όταν ο Σταύρος Δήμας είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο;

Επομένως, η περίπτωση Κουρουμπλή εντάσσεται περισσότερο στο πρόβλημα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με την επιταχυνόμενη ΠΑΣΟΚοποίησή του παρά γιατί φωτογραφήθηκε με έναν χουντικό μητροπολίτη που, πάντως, θα έφερνε ψήφους και στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ίδιο τον υποψήφιο.

Τις τελευταίες εβδομάδες η στροφή προς το κέντρο ή ακόμη και πιο δεξιά από τον Αλέξη Τσίπρα είναι εμφανής. Από το Γαλάτσι φάνηκε ξεκάθαρα ότι πήρε τις αποφάσεις τους για την πολιτική μετάλλαξη του κόμματος του 3% σε ένα κόμμα «σούπερ μάρκετ» που χωράει τους πάντες.

Από την Κουντουρά και τον Κουίκ μέχρι τον Θεοχαρόπουλο και τον Στέφανο Τζουμάκα. Και από τον Θάνο Μωραϊτη και τον Τόλκα μέχρι τον… Γιάννη Μοίρα που έγινε εκπρόσωπος της Ρένας Δούρου ενώ είχε υπηρετήσει την καραμανλική δεξιά και τον Πάνο Καμμένο.

Η σημερινή συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής για την διεύρυνση σε όλη την Ελλάδα της προοδευτικής συμμαχίας, είναι η επισφράγιση των αποφάσεων που έχει λάβει ο Αλέξης Τσίπρας. Αντιλαμβανόμενος ότι η μόνη περίπτωση πολιτικής διάσωσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η υλοποίηση του σχεδίου της «πλατιάς απεύθυνσης», ουσιαστικά σβήνει το… αριστερό DNA του κόμματος και μεταλλάσσεται σε ένα άλλο κόμμα. Το αν θα αλλάξει και το όνομα είναι μια μεγάλη ιστορία, όμως, η επικράτηση και μόνο της αναφοράς σε «προοδευτική συμμαχία» και η οπισθοχώρηση του ονόματος Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, δείχνει τον μελλοντικό δρόμο.

Αυτή η «αποριζοσπαστικοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ έγινε αντιληπτή το καλοκαίρι του 2015 από μια μεγάλη μερίδα του κόμματος που διασπάστηκε κι έφυγε, με πρώτους τους Π. Λαφαζάνης, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Ν. Χουντή κ.λπ. Ακόμη και η πλήρης αποστασιοποίηση νέων στελεχών όπως ο Γ. Σακελλαρίδης ή ο πρώην γραμματέας Τ. Κορωνάκης, δείχνει τη σαφή διαφωνία τους με τη μετάλλαξη, τότε του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα άκρως μνημονιακό κόμμα.

Τώρα, όμως, είναι εντελώς διαφορετική η κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πουλάει», η δεξαμενή των ψηφοφόρων στα αριστερά έχει εξαντληθεί και η μόνη περίπτωση να διατηρήσει κάποιες από τις δυνάμεις του και να επανέλθει κάποια στιγμή στην εξουσία είναι μέσω της μετατροπής του σε «νέο ΠΑΣΟΚ».

Εξ’ ου και η ασφυκτική πίεση που ασκήθηκε στο Κίνημα Αλλαγής για συνεργασία, που ευτυχώς για τη Φώφη Γεννηματά έγινε γρήγορα αντιληπτή η μεθόδευση του Τσίπρα. Γι’ αυτό και η επιλογή της Χ. Τρικούπη να πει «έχουμε πόλεμο με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θέλει να μας αφανίσει, και αφού είμαστε δυνατοί θα πάμε κόντρα και στη ΝΔ».

Διέβη τον Ρουβίκωνα

Ο πρωθυπουργός διέβη τον αριστερό Ρουβίκωνα και αλλάζει τα πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας πίσω τα «βαρίδια» που ενδεχομένως να θελήσουν να τον εμποδίσουν. Τώρα ποιος θα του πάει κόντρα σ’ αυτή την πασοκική φάση που περνά, αυτό θα φανεί στην πορεία.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η ομάδα των 53+ είναι μεν η εσωκομματική αντιπολίτευση, όμως, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κυβέρνηση η φωνή της θα είναι ισχνή.

«Τα όργανα θα ξεκινήσουν μόλις έρθει η πρώτη ήττα. Κι αν έρθουν κι άλλες και είναι οδυνηρές τότε όλοι θα κριθούν. Κι εμείς που αντιδρούσαμε στην κεντροαριστερή παράδοση του κόμματος άνευ όρων και ο Τσίπρας που νομίζει ότι θα γίνει νέος… Ανδρέας».

Αυτή είναι η άποψη που διατυπώνεται από τους ανησυχούντες στον ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις και για την απώλεια της αριστερής ταυτότητας. Αλλά κυρίως γιατί ο Αλέξης Τσίπρας στήνει ένα προσωποπαγές κόμμα με δικούς του μηχανισμούς και με «τσιπροφύλακες», αποκλείοντας τους πάντες από τη λήψη αποφάσεων.

Ή όπως είπε πρόσφατα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχολιάζοντας το άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ προς την σοσιαλδημοκρατία: «Δεν υπάρχει κανένα άνοιγμα. Αυτό που παρατηρώ είναι μια πολιτική διαφθορείου, ένας απίστευτος εκμαυλισμός της κατεστημένης πολιτικής τάξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί αριστερή δύναμη. Έχει μεταλλαχθεί σε βάθος και έχει εξελιχθεί στη χειρότερη δυνατή εκδοχή του ΠΑΣΟΚ».

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024