Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας - Ράμα τα είπαν για τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας

Τσίπρας – Ράμα τα είπαν για τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας

Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξη της τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στον οποίο ο πρωθυπουργός έθεσε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, και το ζήτημα του σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας

Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξη της τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στο περιθώριο της συνόδου της «Πρωτοβουλίας 17+1» στο Ντουμπρόβνικ, με τον πρωθυπουργό να θέτει σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, και το ζήτημα του σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση κατά τη διάρκεια της  συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του χωρίστηκε σε δύο τομείς:

-Την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξή της.

-Και τη διμερή συνεργασία Αθήνας – Τιράνων κυρίως στον οικονομικό τομέα.

Ο Α. Τσίπρας επεσήμανε ότι κεντρικό κριτήριο για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Στο ίδιο πλαίσιο οι Τσίπρας και Ράμα συζήτησαν τις σαφείς θέσεις που έχει αναδείξει η ΕΕ σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα της μειονότητας στην Αλβανία και σε σχέση με τον νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό, που είναι μέρος του νόμου για τις μειονότητες.

Ο κ. Τσίπρας – σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ – χαρακτήρισε θετικό βήμα τη νέα υπουργική απόφαση της Αλβανίας για τις περιουσίες των πολιτών που δεν έχουν τίτλους κυριότητας και υπογράμμισε πως το ζήτημα είναι η εφαρμογή του. Η υπουργική απόφαση θα δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις επόμενες ημέρες, όπως δεσμεύθηκε ο Έντι Ράμα. Επίσης, ο κ. Ράμα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεσμεύθηκε πως θα κάνει τα πάντα να τηρηθούν οι κανόνες της ΕΕ σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα, με απόλυτο σεβασμό σε σχέση με όσους έχουν πιστοποιητικά.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές συζητήθηκαν επίσης και τα επόμενα βήματα σε σχέση με την άρση αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια και το θέμα των κοιμητηρίων.

Τέλος στο δεύτερο σκέλος της συζήτησης έθεσαν επί τάπητος την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας με έμφαση στις υποδομές.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024