Εκθεση ΟΟΣΑ: Το 40,9% των μισθών τρώνε φόροι και εισφορές
Η Ελλάδα στη 13η θέση των φορολογικών επιβαρύνσεων ανάμεσα σε 36 χώρες-μέλη
Φόροι και εισφορές αφαιρούν πριν καλά καλά μπει στην τσέπη των εργαζομένων το 40,9% των αποδοχών τους στην Ελλάδα, με τη φορολογική επιβάρυνση να βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανόδου από το 2015 και μετά. Το άθροισμα φόρων και εισφορών, αφού ληφθούν υπόψη τα κοινωνικά επιδόματα (φορολογική «σφήνα»), αυξήθηκε εκ νέου πέρυσι στη χώρα μας, κόντρα στο πτωτικό ρεύμα που κυριάρχησε στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στη 13η θέση φορολογικών επιβαρύνσεων ανάμεσα σε 36 χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στον μέσο όρο της φορολογικής «σφήνας», ενώ όταν ο λογαριασμός των επιβαρύνσεων ανάγεται σε μια οικογένεια με δύο παιδιά και εργαζόμενο τον έναν μόνο γονέα, η Ελλάδα μπαίνει στην τριάδα των πρωταθλητών. Με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στο 26,6%, η φορολογική επιβάρυνση μιας τέτοιας οικογένειας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 37,9% με μοναδικές επαχθέστερες επιδόσεις στη Γαλλία (39,4%) και στην Ιταλία (39,1%).
Η κατάσταση για τον συγκεκριμένο τύπο οικογενειών στην Ελλάδα ήταν ακόμα χειρότερη το 2017 αλλά η καταβολή επιδομάτων ήρθε να μειώσει ελαφρώς τις επιβαρύνσεις κατά 1,08%.
-Τι διαπίστωσε ο ΟΟΣΑ από το 2000 έως το 2018 για τους φόρους;
-Πώς εξαφανίζονται τέσσερα στα δέκα ευρώ μεικτών αποδοχών;
-Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα από πλευράς φορολογικών επιβαρύνσεων ανάμεσα σε 36 χώρες – μέλη
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Παρασκευής
- NN Hellas: Ισχυρές επιδόσεις το 2025 με επίκεντρο τον ψηφιακό της μετασχηματισμό προς όφελος των πελατών και των ανθρώπων της, αλλά και ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας
- Προπονητής στην Τσεχία φωτογράφιζε παίκτριες, καταδικάστηκε, όμως συνέχισε να δουλεύει!
- Μόρνος: Τριπλασιάστηκαν τα αποθέματα νερού – Βυθίστηκε ξανά το χωριό Κάλλιο
- Σύσκεψη του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με την Όλγα Κεφαλογιάννη-Στο επίκεντρο η τουριστική περίοδος
- Αντιπολιτευτικά πυρά για ακρίβεια και σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – «Είμαστε στον βυθό της αγοραστικής δύναμης»
- Η σύνδεση γίνεται δύναμη: Πώς η Νova ενδυναμώνει τα νοικοκυριά και επαναπροσδιορίζει το μέλλον της οικιακής σύνδεσης
- «Ο Τελευταίος Πειρασμός» – Ο Γουίλεμ Νταφόε δέχθηκε μίσος για τον ρόλο του Ιησού
- Νέο πρόβλημα για τον Ολυμπιακό πριν από τη Χάποελ: Νοκ-άουτ και ο Νιλικίνα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442