Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Άγνωστες ιστορίες από τη σειρά που καθηλώνει επί 42 χρόνια

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Άγνωστες ιστορίες από τη σειρά που καθηλώνει επί 42 χρόνια

Σαράντα δύο ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της η δημιουργία του σπουδαίου Ιταλού σκηνοθέτη συνεχίζει να συγκινεί τους πιστούς χάρη στη μυσταγωγική ατμόσφαιρα, αλλά και στον συνδυασμό ερμηνείας-παρουσιαστικού του Ρόμπερτ Πάουελ

Ίσως καμία άλλη προσπάθεια μεταφοράς των Θείων Παθών στην οθόνη δεν έχει αποτυπωθεί τόσο ολοκληρωτικά στη συνείδηση των θεατών ανά τον κόσμο όσο η μίνι σειρά του Φράνκο Τζεφιρέλι «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ».

Σαράντα δύο ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της η δημιουργία του σπουδαίου Ιταλού σκηνοθέτη συνεχίζει να συγκινεί τους πιστούς χάρη στη μυσταγωγική ατμόσφαιρα, αλλά και στον συνδυασμό ερμηνείας-παρουσιαστικού του Ρόμπερτ Πάουελ, του ηθοποιού που ξεχώρισε στον ρόλο του Ιησού κι έχει μείνει για πάντα χαραγμένος στη μνήμη μας ως η απόλυτη μετενδάρκωση του ιιού του Θεού.

Η σειρά κυκλοφόρησε το 1977 και αποτέλεσε μια ακριβή παραγωγή, με βραβευμένους ηθοποιούς. Ο Τζεφιρέλι πραγματοποίησε τα γυρίσματα του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» στoυς αυθεvτικoύς χώρoυς και χρησιμoπoίησε έvα εξαιρετικό καστ ηθoπoιώv όπως o Σερ Λόρεvς Ολίβιε, η εκφραστική Αvv Μπάvκρoφτ, η πανέμορφη Ολίβια Χάσεϊ, ο Άντονι Κoυίv και o Μάικλ Γιoρκ.

Πάουελ: «Παγίδα να προσπαθείς να υποδυθείς έναν Θεό»

Ο Ρόμπερτ Πάουελ πέρασε στην ιστορία για τον συγκεκριμένο ρόλο και παρότι συνέχισε να εργάζεται ως ηθοποιός δεν κατάφερε να κάνει κάτι που να ξεχωρίσει τόσο, στα χρόνια που ακολούθησαν.

«Να προσπαθείς να υποδυθείς έναν Θεό και να το συνειδητοποιήσεις είναι μια παράκαμψη προς τον νευρικό κλονισμό» δηλώνει ο πρωταγωνιστής του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» 40 χρόνια μετά, σε ένα ειδικό αφιέρωμα στο έργο του Τζεφιρέλι που παρουσίασε το History Channel πριν από δύο χρόνια.

Ο Πάουελ περιγράφει στην ίδια εκπομπή όσα του εξιστόρησε κάποτε σε ένα γράμμα μια εργαζόμενη σε οίκο ευγηρίας από τη Νότια Αφρική. Σε αυτό, του εξηγούσε πως έβαλε τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» στους ηλικιωμένους. «Κάθισα πλάι σε μια πολύ άρρωστη 80χρονη γυναίκα. Όταν ήρθε η στιγμή της σταύρωσης την κοίταξα να κάθεται με τα δάκρυα να τρέχουν στο πρόσωπο της και ένα μεγάλο χαμόγελο. Δυο μέρες μετά πέθανε» περιγράφει η άγνωστη γυναίκα στο γράμμα που έστειλε στον Βρετανό ηθοποιό.

Ο Πάουελ και η λατρεία των Ελλήνων στον «Ιησού από τη Ναζαρέτ»

«Πάντοτε προσπαθώ να αφήσω πίσω μου τον ρόλο του Ιησού από τη Ναζαρέτ, αλλά συνεχώς με ξαφνιάζει» δηλώνει σήμερα ο Ρόμπερτ Πάουελ. Σαφώς πιο μεγάλος σε ηλικία, με τα μαλλιά του κουρεμένα κοντά και χωρίς τη γενειάδα θα περίμενε κανείς πως θα ήταν αδύνατο να τον αναγνωρίσουν. Κι όμως… «Με σταματούν ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα, στο δρόμο, παρά το κοντό μαλλί και τα γυαλιά» εξηγεί για την επίδραση που έχει η σειρά 42 χρόνια μετά. Ο Πάουελ άλλωστε δεν γνωρίζει πως «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» προβάλλεται με θρησκευτική ευλάβεια κάθε Πάσχα στην ελληνική τηλεόραση.

Παραλίγο να πάρει τον ρόλο του… Ιούδα

Διαβάζουμε δεκάδες πληροφορίες για το παρασκήνιο μιας τόσο μεγάλης παραγωγής, όσο η σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ». Πληροφορίες θέλουν για παράδειγμα τον Φράνκο Τζεφιρέλι να θέλει για τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον Ντάστιν Χόφμαν ή τον Αλ Πατσίνο, με τον Ρόμπερτ Πάουελ να προορίζεται για τον ρόλο του Ιούδα.

Επιπλέον, φαίνεται πως ο Ιταλός δημιουργός ήταν υπέρμαχος του ντουμπλάζ και το χρησιμοποίησε πολύ στην τηλεοπτική σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ». Ένας από τους πρωταγωνιστές του οποίου η φωνή ντουμπλαρίστηκε ήταν και ο Ελληνας ηθοποιός, Γιώργος Βογιατζής που ανέλαβε στη σειρά τον ρόλο του Ιωσήφ.

Όπως λοιπόν κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τη Μεγάλη Εβδομάδα, η σειρά θα προβληθεί από την ελληνική τηλεόραση. Από τη Μεγάλη Τετάρτη έως και το Μεγάλο Σάββατο στις 20:45 το διαχρονικό τηλεοπτικό αριστούργημα «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» επιστρέφει ξανά από τη συχνότητα του ΑΝΤ1.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024