Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φάμελλος: Ένταξη της κυκλικής οικονομίας στο παραγωγικό μοντέλο

Φάμελλος: Ένταξη της κυκλικής οικονομίας στο παραγωγικό μοντέλο

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι η Ελλάδα ευελπιστεί να εντάξει την κυκλική οικονομία στο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο.

Τη βούληση της πολιτείας για αλλαγή καταναλωτικών προτύπων και παραγωγικών μοντέλων, ώστε η αναπτυξιακή δυναμική που θα προσδώσει η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη χώρα να αποδώσει άμεσα αποτελέσματα, δημιουργώντας νέο προϊόν και νέα εργασία, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα των εργασιών του διήμερου forum, που έκλεισε σήμερα, στην Αίγλη του Ζαππείου.

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι η Ελλάδα, σταθερά προσηλωμένη στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και με γνώμονα τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, είναι μία από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που εντάσσει την κυκλική οικονομία στο αναπτυξιακό και παραγωγικό της μοντέλο, γεγονός που αναγνώρισαν και επιβράβευσαν όλοι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι του παραγωγικού κόσμου που συμμετείχαν στο forum.

Επιπλέον, ο αν. ΥΠΕΝ ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέλοντας να σηματοδοτήσει τη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, υιοθετεί έξι δήμους της Δυτικής Αττικής αναλαμβάνοντας μαζί με την ομάδα του SRSS τον σχεδιασμό του Συστήματος Διαλογής στην Πηγή με προτεραιότητα στο οργανικό υλικό και τα ανακυκλώσιμα και με άμεσο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής για τους δήμους Περιστερίου, Αιγάλεω, Νίκαιας-Ρέντη, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας και Κορυδαλλού.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τους δήμους όλης της χώρας να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο σύνδεσης ευρωπαϊκών πόλεων με φιλόδοξες προσπάθειες στην αναβάθμιση της διαχείρισης των απορριμμάτων τους και στη συνεισφορά τους κυκλική οικονομία, που διοργανώνει το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το διήμερο αυτό διαδραστικό σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Ιουνίου 2019 στην Αθήνα, θα δώσει την ευκαιρία σε 15 δήμους της χώρας να ανταλλάξουν εμπειρίες και παραδείγματα καλών πρακτικών με εμπειρογνώμονες στη διαχείριση δημοτικών αποβλήτων από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν εφαρμόσει με επιτυχία μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων τους και την προσαρμογή τους στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έχουμε αποφασίσει, ως υπουργείο, ότι η εισφορά για την κυκλική οικονομία θα χρηματοδοτεί κατά προτεραιότητα τον κλάδο του οργανικού και της διαλογής στην πηγή ανά δήμο. Το σύνολο της εισφοράς θα επιστρέφει στους δήμους και όχι σε Μονάδες Επεξεργασίας» είπε ο κ. Φάμελλος.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο θέμα του οικολογικού σχεδιασμού. Τόνισε: «δεν μπορούμε να επιτρέπουμε άλλο τη διακίνηση υλικών για τα οποία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του ο παραγωγός, με βάση το οικολογικό τους αποτύπωμα. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι τα Συστήματα Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού πρέπει να έχουν τιμοκατάλογο λαμβάνοντας υπόψη τον οικολογικό σχεδιασμό και τα οικολογικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Δεν είναι δυνατόν να έχει ίδια εισφορά για την ανακύκλωση του ένα προϊόν που είναι ανακυκλώσιμο με ένα προϊόν που δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί λόγω αντιοικολογικού σχεδιασμού των υλικών του. Από την πλευρά μας θα εφαρμόσουμε αντικίνητρα γι’ αυτό το υπολειπόμενο ρεύμα, δηλαδή αυξημένα τέλη για τα υλικά που οφείλουν να ανακυκλωθούν και δεν γίνεται. Γιατί αυτό υποτιμά τις επιχειρήσεις που μπαίνουν στην κυκλική οικονομία και τις υποχρεώσεις της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024