Ρουμανία: Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγορείται ο Ίον Ιλιέσκου
«Πρόκειται για μια στιγμή ιδιαίτερα σημαντική για τη ρουμανική δικαιοσύνη, η οποία εκπληρώνει ένα χρέος τιμής έναντι της Ιστορίας», δήλωσε ο εισαγγγελέας Ογκουστέν Λαζάρ στο Βουκουρέστι.
Για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» θα δικαστεί ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου, αναφορικά με τον ρόλο του στα αιματηρά γεγονότα που ακολούθησαν την αντικομμουνιστική εξέγερση και την πτώση του Νικολάε Τσαουσέσκου το 1989.
«Πρόκειται για μια στιγμή ιδιαίτερα σημαντική για τη ρουμανική δικαιοσύνη, η οποία εκπληρώνει ένα χρέος τιμής έναντι της Ιστορίας», δήλωσε ο εισαγγγελέας Ογκουστέν Λαζάρ στο Βουκουρέστι.
Οι διώξεις αφορούν τους πυροβολισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους τις ημέρες που ακολούθησαν τη φυγή του πρώην δικτάτορα στις 22 Δεκεμβρίου 1989, με φόντο μαζικές αντικομμουνιστικές διαδηλώσεις.
Ο Ιλιέσκου, 89 ετών σήμερα, πρώην αξιωματούχος του κομμουνιστικού καθεστώτος, κατηγορείται ότι βρισκόταν πίσω από «ευρεία επιχείρηση παραπλάνησης και παραπληροφόρησης», η οποία δημιούργησε μια «γενικευμένη ψύχωση που σηματοδοτήθηκε από χαοτικά και αδελφοκτόνα πυρά», σύμφωνα με την εισαγγελία.
Η επιχείρηση αυτή αναμενόταν να επιτρέψει στο Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας (FSN), του οποίου ήταν επικεφαλής, «να πάρει την εξουσία και να αποκτήσει νομιμότητα στα μάτια του λαού».
Συνολικά 862 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.150 τραυματίσθηκαν σε συνθήκες αναταραχής, σύμφωνα με τα τότε επίσημα στοιχεία. Η καταστολή της αντικομμουνιστικής εξέγερσης, που διατάχθηκε από τον Τσαουσέσκου, στοίχισε τη ζωή σε περίπου 200 ανθρώπους.
Στο πλαίσιο της υπόθεσης απαγγέλλονται κατηγορίες για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» σε βάρος και άλλων δύο προσώπων: του πρώην πρωθυπουργού Γκέλου Βολκάν-Βοϊκουλέσκου, και του πρώην αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας Ιωσήφ Ρους.
Αντίθετα, η υπόθεση που αφορά στον πρώην πρωθυπουργό Πέτρε Ρόμαν, μπήκε στο αρχείο «ελλείψει αποδείξεων».
Ο Ιλιέσκου ηγήθηκε της Ρουμανίας από τα τέλη του 1989 μέχρι το 1996 και στη συνέχεια από το 2000 μέχρι το 2004. Πέρυσι, όταν απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες, έκανε λόγο για φάρσα και υποστήριξη ότι έκανε το καθήκον του.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
- Ουκρανία: Νέα μεγάλη ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου
- Ιράν: Υπόσχεται αποφασιστική ανταπόδοση στα πλήγματα των ΗΠΑ – «Παραβίασαν» το μνημόνιο του Ισλαμαμπάντ
- Συμπληρώθηκε το παζλ των προημιτελικών – Οι διασταυρώσεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ
- Ελβετία – Κολομβία 4-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 0-0): Μεγάλη πρόκριση των Ελβετών στα προημιτελικά
- Χανιά: Ερευνες για τον εντοπισμό υποβρύχιου αλιέα στη θαλάσσια περιοχή Φραγκοκάστελλου Σφακίων
- Φορτηγό αεροπλάνο αγνοείται στην Αραβική Θάλασσα – Δραματική πτώση με 22.400 πόδια το λεπτό
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Πολλές υποσχέσεις, σόου και παζάρια
- Θ. Γλαβίνας (ΠΑΣΟΚ): Έπρεπε να αλλάξουν τον κ. Ντόκο το επόμενο δευτερόλεπτο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442