Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «κόλπο» του Σκουρλέτη για να ρυθμιστούν ευνοϊκά τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ

Το «κόλπο» του Σκουρλέτη για να ρυθμιστούν ευνοϊκά τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τα θαλασσοδάνεια των άλλων κομμάτων, όμως όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την ανάγκη να ρυθμίσει το δικό τους χρέος, έσπευσε να κάνει «διορθωτική» τροπολογία

Είναι γνωστό το πρόβλημα με τα δάνεια των κομμάτων. Αναφερόμαστε στην πρακτική των κομμάτων να παίρνουν δάνεια με ενέχυρο τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις τους (ακόμη και μέχρι το… 2020), παρότι δεν ήταν βέβαιο ότι κάθε κόμμα θα διατηρούσε αυτή τη δύναμη και άρα ένα ανάλογο ποσοστό κρατικής χρηματοδότησης.

Επιπλέον, από 68.208.000 ευρώ το 2009, η κρατική επιχορήγηση έπεσε στα 7.978.000 ευρώ το 2014 και πέρσι ήταν 13,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα κόμματα συσσώρευσαν χρέη και σταμάτησαν να θεωρούνται αξιόχρεα.

Γι’ αυτό το λόγο το 2014 ψηφίστηκε ο νόμος 4304/2014 που στο άρθρο 5, παρ. 7 προέβλεπε ότι «απαγορεύεται η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες προς τους δικαιούχους κρατικής χρηματοδότησης με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση πέραν του τρέχοντος οικονομικού έτους».

Η διατύπωση του νόμου ήταν τέτοια που απαγόρευε τα νέα δάνεια, αλλά επέτρεπε τον ενεχυριασμό για υφιστάμενα δάνεια.

Όμως, η ρύθμιση αυτή φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή στα μάτια του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε να δείξει ότι αυστηροποιεί ακόμη περισσότερο την όλη διαδικασία.

Η τροπολογία Σκουρλέτη

Έτσι, λοιπόν τον Μάιο του 2017 με τροπολογία του τότε υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη η διάταξη έγινε ακόμη πιο αυστηρή:

«7. Απαγορεύεται στους δικαιούχους της κρατικής χρηματοδότησης της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 η εκχώρηση ή ενεχύραση της απαίτησης για κρατική χρηματοδότηση προς το σκοπό της χορήγησης νέων ή της αποπληρωμής υφιστάμενων τραπεζικών δανείων, για ποσό που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) της κρατικής χρηματοδότησης του τρέχοντος οικονομικού έτους».

Με τη νέα διατύπωση μειώθηκε η δυνατότητα δανεισμού με εγγύηση της κρατικής χρηματοδότησης ακόμη περισσότερο και επιπλέον ο περιορισμός έγινε και για τα υφιστάμενα δάνεια. Ο σκοπός της αλλαγής ήταν να γίνει ακόμη πιο δύσκολη η κατάσταση για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ως προς τη ρύθμιση και αποπληρωμή των δικών τους δανείων.

Όμως, υπήρχε ένα… μικρό πρόβλημα. Δάνειο ήθελε να ρυθμίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το χρέος του κυρίως αφορούσε ένα δάνειο συνολικού ύψους 10.000.000 ευρώ, με τη μορφή αλληλόχρεου λογαριασμού με την Εθνική Τράπεζα από το 2006, με πρόσθετες πράξεις μέχρι και το 2010. Στο τέλος του 2017 το υπόλοιπο ήταν 7.139.674 ευρώ.

Εάν εφαρμοζόταν η ρύθμιση που μόλις είχε ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να κάνει τη ρύθμιση που ήθελε γιατί το 50% ετήσιας επιχορήγησης μαζί με την υποθήκη στα γραφεία του στην Κουμουνδούρου, δεν μπορούσε να καλύψει το ύψος του δανείου. Θα μπορούσε να βάλει περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρώ (50% της επιχορήγησης του 2017) και 2,7 εκατομμύρια για τα γραφεία, άρα σύνολο 4.5 εκατομμύρια ευρώ.

Όταν το κατάλαβαν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η τροπολογία εμπόδιζε και τους ίδιους να κάνουν ρύθμιση του δικού τους χρέους, έσπευσαν να διορθώσουν ξανά τη διατύπωση.

Με νέα τροπολογία, σε άσχετο νομοσχέδιο, πάλι κατατεθειμένη από τον Πάνο Σκουρλέτη, η διατύπωση άλλαξε ξανά:

«Απαγορεύεται η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες προς τους δικαιούχους κρατικής χρηματοδότησης της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1, εφόσον, προς εξασφάλιση των δανείων αυτών, εκχωρείται ή ενεχυριάζεται είτε η κρατική χρηματοδότηση που αφορά σε οικονομικό έτος μεταγενέστερο του έτους χορήγησης του δανείου είτε ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης που υπερβαίνει το 50% της ετήσιας χρηματοδότησης του δικαιούχου».

Είναι προφανές ότι η κρίσιμη αλλαγή ήταν η απάλειψη της αναφοράς σε «αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων».

Με αυτό τον τρόπο μπορούσε πλέον και ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στη ρύθμιση του δικού του δανείου, όπερ και έκανε το Νοέμβριο του 2017. Το χρέος θα αποπληρωθεί σε εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι και το 2023 και οι εξασφαλίσεις θα προέλθουν από την υποθήκευση των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κουμουνδούρου για 2,7 εκατομμύρια ευρώ και την ενεχυρίαση της τακτικής επιχορήγησης για τα έτη 2019 έως και 2023.

Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτό που καταδίκαζε στα άλλα κόμματα. Ρυθμίζει ένα προηγούμενο δάνειο με ενέχυρο μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις και μάλιστα φροντίζοντας με «τροπολογία» να εξασφαλίσει ότι δεν θα χάσει αυτή την ευνοϊκή μεταχείριση!

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024