Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστρία: Νέα εξάμηνη παράταση των συνοριακών ελέγχων

Αυστρία: Νέα εξάμηνη παράταση των συνοριακών ελέγχων

Παρά το γεγονός ότι οι συνοριακοί έλεγχοι δεν προβλέπονται εντός Σένγκεν, η Αυστρία και η Γερμανία τους είχαν επαναφέρει τον Σεπτέμβριο του 2015 εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αιτούνταν άσυλο. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 80%.

Επιπλέον παράταση τουλάχιστον 6 μηνών, των συνοριακών ελέγχων προς Ουγγαρία και Σλοβενία ανακοίνωση, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, ο οποιος προέρχεται από το ακροδεξιό εθνικιστικό συγκυβερνόν κόμμα των Ελευθέρων. Σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την παράταση των συνοριακών ελέγχων, που ισχύουν έως τις 12 Μαίου 2019.

Παρά το γεγονός ότι οι συνοριακοί έλεγχοι δεν προβλέπονται εντός Σένγκεν, η Αυστρία και η Γερμανία τους είχαν επαναφέρει τον Σεπτέμβριο του 2015 εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αιτούνταν άσυλο. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί δραστικά στην Αυστρία και ενώ το 2015 είχε ανέλθει σε 88.340, μέσα στο 2018 ήταν μόλις 13.400, που σημαίνει μείωση κατά τουλάχιστον 80 %.

Στην επιστολή που απευθύνει ο Χέρμπερτ Κικλ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς τους ομολόγους του των χωρών της Συνθήκης Σένγκεν, με ημερομηνία 6 Απριλίου 2019, αιτιολογεί την απόφασή του για περαιτέρω παράταση των συνοριακών ελέγχων λόγο του «μεγάλο αριθμού» παράνομων αφίξεων. Ισχυρίζεται επίσης πως υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μία «λανθάνουσα απειλή από την τρομοκρατία», καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από την ήττα του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, επαπειλείται η επιστροφή των «Foreign Terrorist Fighters» από τα πεδία των μαχών στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών διατείνεται πως πρέπει να αναμένεται αυξημένος αριθμός μεταναστών κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής και σημειώνει ότι η παράταση των συνοριακών ελέγχων συμφωνήθηκε εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς, όπως συμπληρώνει «το να αποφασιστεί να μη διενεργούνται πλέον συνοριακοί έλεγχοι θα ήταν το πλήρως λανθασμένο μήνυμα».

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Βιέννη είχε θεσπίσει προσωρινά πέρυσι την διενέργεια συνοριακών ελέγχων επιλεκτικά και προς άλλες γειτονικές χώρες – όχι μόνον προς Ουγγαρία και Σλοβενία – για την διάρκεια της Αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ από την 1 η Ιουλίου και μέχρι το τέλος της, την 31 η Δεκεμβρίου 2018.

Η προηγούμενη παράταση των συνοριακών ελέγχων από την Αυστρία κατά ένα εξάμηνο είχε προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση στην αυστριακή Βουλή, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των ακροδεξιών Ελευθέρων για «ύψωμα τείχους γύρω από την Αυστρία». Η κυβέρνηση Κουρτς κατηγορούνταν από την αντιπολίτευση ότι «με αυτή την πολιτική τους τάσσονται εναντίον της Ενωμένης Ευρώπης και αυτό απλά και μόνον γιατί στόχος της είναι η υποδαύλιση απειλητικών σεναρίων και φόβων».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024