Με τη συμμετοχή ενός έλληνα αθλητή ξεκινά και φέτος ο υπερμαραθώνιος δρόμος Marathon des Sables στο Μαρόκο.

Ο Σπύρος Λογοθέτης είναι ο ένατος Έλληνας στην ιστορία που θα συμμετάσχει στον υπερμαραθώνιο στην έρημο Σαχάρα, που έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο δύσκολος αγώνας δρόμου στον κόσμο και περιλαμβάνει την κάλυψη περίπου 257 χιλιομέτρων σε έξι μέρες, δηλαδή 6 μαραθωνίων μέσα σε έξι μέρες.

Οι ακραίες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αθλητές, τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Ελένη Νίντου, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAMELab, περιλαμβάνουν τα πολλά χιλιόμετρα, τις υψηλές θερμοκρασίες και την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και τη δύσκολη μορφολογία του εδάφους – αμμόλοφοι, βραχώδη μονοπάτια.

Επιπλέον, το γεγονός ότι κάθε δρομέας κουβαλά τα απαραίτητα για την επιβίωσή του για τις 6 μέρες του αγώνα, κάτι που μεταφράζεται σε 10 κιλά κατά μέσον όρο φορτίου, αυξάνει το βαθμό δυσκολίας και τη σωματική καταπόνηση, μας εξηγεί η Ελένη Νίντου.

Στον Μarathon des Sables το ανθρώπινο σώμα, διευκρινίζει η ίδια, δε φτάνει απλώς στα άκρα, μα ξεπερνά και τα όριά του. Αφυδάτωση, μυϊκή βλάβη και φλεγμονή, ηλιακά εγκαύματα, περιορισμένο φαγητό και νερό. Πώς μπορεί να περιορίσει ένας αθλητής την έντονη καταπόνηση που θα δεχτεί το σώμα του; Είναι ποτέ πραγματικά προετοιμασμένος κάποιος για να αντεπεξέλθει το σώμα του σε μια τέτοια πρόκληση;

Ο Σπύρος Λογοθέτης δήλωσε πως ετοιμάζεται με στρατιωτική πειθαρχία τον τελευταίο χρόνο. Έχοντας κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην αθλητική διατροφή και σε συνεργασία με τον προπονητή του κατέληξαν σε ένα πρόγραμμα προπόνησης και στο κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής για τη διάρκεια της προετοιμασίας και του αγώνα.

Η ολοκλήρωση της προετοιμασίας γίνεται με τον εγκλιματισμό του στη ζέστη. Τι σημαίνει όμως εγκλιματισμός στη ζέστη; Σύμφωνα με την ερευνήτρια, είναι μια διαδικασία που διαρκεί 14 μέρες και περιλαμβάνει 90 λεπτά έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες με ταυτόχρονη άσκηση, η οποία στην περίπτωση του Σπύρου είναι τρέξιμο σε διάδρομο.

Για τον εγκλιματισμό του, ο αθλητής εμπιστεύτηκε τους ερευνητές του εργαστηρίου περιβαλλοντικής φυσιολογίας FAMElab της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων.

Υπό την επίβλεψη των θερμο-φυσιολόγων του FAMElab, οι οποίοι είχαν ανάλογη εμπειρία με τον Γεώργιο Τσιάνο, που συμμετείχε στον Marathon des Sables το 2015, ο Σπύρος Λογοθέτης απέκτησε σχετική «ανοχή στη ζέστη, που προσφέρει μια ασπίδα στον οργανισμό απέναντι στις ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσει στην έρημο Σαχάρα».

«Ο ειδικός περιβαλλοντικός θάλαμος του εργαστηρίου, που είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα και στη Νότια Ευρώπη, παρέχει προσομοίωση θερμοκρασίας, υγρασίας και ακτινοβολίας, έτσι ώστε ο υποβαλλόμενος στον εγκλιματισμό να αποκτήσει την απαιτούμενη θερμορύθμιση και να αυξήσει την απόδοσή του στις υψηλές θερμοκρασίες. Με το τέλος του επιτυχούς εγκλιματισμού, και γνωρίζοντας πως ο Σπύρος Λογοθέτης είναι ένας αθλητής με ήθος, ταπεινότητα και ξεκάθαρο στόχο την επιτυχία, οι ευχές των ερευνητών του FAMElab για καλό αγώνα είναι μαζί του» καταλήγει η κ. Νίντου.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο