Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, 7η Απριλίου, τονίζει την ανάγκη για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού και ειδικά των ευπαθών ομάδων, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Κεντρικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου καλείται να διαδραματίσει η δόμηση ενός Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και θα δίνει έμφαση στην πρόληψη των ασθενειών και στην αγωγή υγείας των πολιτών, κάτι στο οποίο η πολιτεία δυστυχώς απέτυχε παταγωδώς.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, τόνισε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση στην προαγωγή υγείας του πληθυσμού μέσα από στοχευμένες δράσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αδυναμία της πολιτείας να προστατέψει τη δημόσια υγεία και στις ευθύνες που έχει για τη μετανάστευση του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό.

«Το brain drain έχει κόστος οικονομικό, καθώς η χώρα μας στερείται νέα, δημιουργικά μυαλά, αλλά και κόστος κοινωνικό και ανθρώπινο. Επίσης, υπάρχει κόστος που αποτυπώνεται και σε επιμέρους τομείς, όπως είναι το ασφαλιστικό σύστημα, η εκπαίδευση και η αποστέρηση από την ελληνική οικονομία ανθρώπινου δυναμικού υψηλής προστιθέμενης αξίας» επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Και πρόσθεσε: «Οι δήμοι, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν ουσιαστικά στους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και να σχεδιάζουν σωστά παρεμβάσεις, με στόχο την πρόληψη και την αγωγή υγείας του πληθυσμού, καθώς και την ισότητα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο