Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο φόβος του Ερντογάν πριν από την κάλπη επιστρατεύει τα πολεμικά σενάρια

Ο φόβος του Ερντογάν πριν από την κάλπη επιστρατεύει τα πολεμικά σενάρια

Στις κάλπες προσέρχονται οι Τούρκοι πολίτες την Κυριακή, προκειμένου να εκλέξουν τους δημάρχους της χώρας, με την εκλογική μάχη να αναδεικνύεται σε ζωτικής σημασίας για τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Στις κάλπες προσέρχονται οι Τούρκοι πολίτες την Κυριακή, προκειμένου να εκλέξουν τους δημάρχους της χώρας, με την εκλογική μάχη να αναδεικνύεται σε ζωτικής σημασίας για τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει αναλάβει να πρωταγωνιστήσει στην προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Όσο όμως και αν ο Ρ. Ερντογάν επιθυμεί να μετατρέψει σε έναν ακόμα προσωπικό «θρίαμβο» τις τοπικές εκλογές, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να τον διαψεύδουν, αφού το ΑΚΡ εμφανίζεται να χάνει ποσοστά και να υπόκειται σε ήττα τόσο στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα όσο και σε άλλες πόλεις.

Η κύρια απειλή απέναντι στο Ρ. Ερντογάν είναι η οικονομία, καθώς η λίρα δείχνει νέα τάση υποχώρησης, ο πληθωρισμός μένει κλειδωμένος στο 20%, η ανεργία ακολουθεί ανοδική τάση και η δυσαρέσκεια του κόσμου αυξάνεται συνεχώς.

Εμπρηστική ρητορική

Ο Ρ. Ερντογάν έχει επιστρατεύσει στη μάχη των εκλογών την επιθετική ρητορική εναντίον Ελλάδας και Κύπρου, κατά το σύνηθες. Διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, να διαμηνύει προς την Αθήνα και τους γείτονες της χώρας γενικά, «να βάλουν καλά στο κεφάλι τους ότι θα αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση εναντίον μας».

Η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει στο εσωτερικό ότι παραμένει ρυθμιστικός παράγοντας στον τομέα της ενέργειας και επιπλέον είναι σε θέση να εμποδίζει τις όποιες εξελίξεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, με επαναλαμβανόμενες κορώνες περί μη ανοχής «τετελεσμένων σε περιοχές που έχει συμφέροντα», επιδιώκοντας επί της ουσίας συνδιαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Η Αγιά Σοφιά

Στο κρεσέντο εθνικιστικής ρητορικής του τούρκου προέδρου, έχουν επιστρατευθεί – μεταξύ άλλων – τα Υψίπεδα του Γκολάν, με προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ, γιατί τα αναγνωρίζουν ως έδαφος του Ισραήλ, αλλά και η Αγιά Σοφιά, την οποία υπόσχεται να ξανακάνει τζαμί, με το βλέμμα στην αύξηση των εκλογικών του ποσοστών.

Μιλώντας στο κανάλι FOX TV, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι «εάν δεν αλλάζει κάτι στη λειτουργία της (Αγίας Σοφίας) με την αλλαγή του ονόματος από ‘μουσείο’ σε ‘τζαμί’, τότε γιατί αλλάζει το όνομά της; Για να μαζέψει ψήφους; Αν η Αγία Σοφία λειτουργεί ως μουσείο, να παραμείνει μουσείο. Αν λειτουργεί ως τζαμί, να παραμείνει τζαμί. Αν εκμεταλλεύεται αυτό το θέμα ως μέσο για να μαζέψει ψήφους, τότε σημαίνει ότι τελείωσε (ο Ερντογάν). Σε αυτό το σημείο φτάσαμε».

Τουρκικά ΜΜΕ βλέπουν επίθεση του αμερικανικού στόλου υπέρ της Ελλάδας

Δεδομένης και της αντιπαλότητας με τις ΗΠΑ στον απόηχο της αναβολής της παράδοσης των F-35 και της διαμάχης ΗΠΑ – Τουρκίας που έχει ξεσπάσει με αφορμή την αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών S-400, στο πλαίσιο της εθνικιστικής υστερίας που κυριαρχεί ενόψει εκλογών στην Τουρκία, δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, η Yeni Safak και η Gunes αναφέρονται σε αύξηση των σεναρίων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που στοχοποιούν την Τουρκία. Οι δύο εφημερίδες δημοσίευσαν και εκτενή ρεπορτάζ υπό τους τίτλους «Ο 6ος στόλος θα επιτεθεί στην Τουρκία» αναφερόμενες σε «σκανδαλώδες πολεμικό σενάριο», με αφορμή ένα σενάριο το οποίο παρουσιάζεται στο βιβλίο «Naval Tactics and Naval Operations», το οποίο έχει εκδοθεί από το American Maritime Institute. Το κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο η «Μάχη στο Αιγαίο» είναι αυτό που εξόργισε την Τουρκία καθώς περιγράφει ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει να εγκαταστήσει πυραύλους στη νότια Κύπρο. Σύμφωνα με την εν λόγω υπόθεση του βιβλίου η Τουρκία προειδοποιεί την Αθήνα να μην προχωρήσει αλλά η ελληνική πλευρά το αρνείται. Προκαλείται θερμό επεισόδιο και οι τουρκικές δυνάμεις βυθίζουν ελληνικά πλοία. Τότε, σύμφωνα πάντα με το ίδιο σενάριο, οι ΗΠΑ καλούνται να πάρουν θέση σ’ αυτή τη σύγκρουση Αθήνας – Άγκυρας, και τελικά αποφασίζουν να υποστηρίξουν την Ελλάδα.

Ο «έρωτας» του Σουλτάνου

Πέρα ωστόσο από τον εθνικισμό ο Ρ. Ερντογάν, έχει επιστρατεύσει όπως πάντα και τη μουσική, καθώς εμφανίζεται στις αμέτρητες προεκλογικές ομιλίες του να τραγουδά για την εξέλιξη της Τουρκίας επί των ημερών του, ενώ στις αφίσες που έχει πλημμυρίσει την Κωνσταντινούπολη για να υποστηρίξει το υποψήφιο του Μπιναλί Γιλντιρίμ επιστρατεύει και τον έρωτα. Πιο συγκεκριμένα σε αφίσα του Ρ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη εμφανίζεται το σλόγκαν: Ιστανμπούλ, για εμάς μία ιστορία αγάπης…

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024