Οι 5+3 πιθανότεροι διάδοχοι της Μέι
Ποιοι είναι οι πιθανότεροι διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος και της Ντάουνινγκ Στριτ μετά την ενδεχόμενη παραίτηση της Μέι;
Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία πριν ξεκινήσει η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Ποιοι όμως είναι οι πιθανότεροι διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος και της Ντάουνινγκ Στριτ;
Μπόρις Τζόνσον, ο «αιώνιος» αντίπαλος
Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της νίκης του «ναι» στην αποχώρηση από την ΕΕ κατά το δημοψήφισμα του 2016.
Αμέσως μετά, η Μέι τον διόρισε υπουργό Εξωτερικών, όμως εκείνος συνέχισε να της πριονίζει την καρέκλα, επικρίνοντας τη στρατηγική της στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Τελικά, παραιτήθηκε, τασσόμενος υπέρ μιας ξεκάθαρης ρήξης με την ΕΕ.
Ο 54χρονος χαρισματικός και δημοφιλής πολιτικός έχει ωστόσο αρκετούς εχθρούς στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος. Και το έργο του στο υπουργείο Εξωτερικών, που σημαδεύτηκε από πολλές γκάφες και δόση ερασιτεχνισμού, δεν μετράει στα υπέρ του. Παραμένει όμως το φαβορί των μπουκμέικερς.
Μάικλ Γκόουβ, το ατίθασο πνεύμα
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, πολέμιος των πλαστικών, έπαιξε τον ρόλο του εγγυητή για τους υποστηρικτές του Brexit στην κυβέρνηση της Μέι. Ο 51χρονος πολιτικός, «υπαρχηγός» του Μπόρις Τζόνσον στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα του 2016, τον εγκατέλειψε, ακριβώς τη στιγμή που ο τελευταίος ετοιμαζόταν να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, για να θέσει και ο ίδιος υποψηφιότητα.
Αν και είναι δεδηλωμένος ευρωσκεπτικιστής, κινείται με ευελιξία και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συναινετικός υποψήφιος.
Τζέρεμι Χαντ, ο «νεοφώτιστος» Brexiteer
Ο 52χρονος υπουργός Εξωτερικών είχε στηρίξει την παραμονή στην ΕΕ, το 2016. Στη συνέχεια όμως άλλαξε άποψη, απογοητευμένος από την «αλαζονική» στάση των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις.
Ο πρώην επιχειρηματίας, που μιλά άπταιστα ιαπωνικά, έχει τη φήμη πολιτικού που δεν φοβάται τις προκλήσεις, αφού επί έξι χρόνια, ως υπουργός Υγείας, είχε στα χέρια του την τύχη του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) το οποίο αντιμετωπίζει βαθύτατη κρίση.
Ντόμινικ Ράαμπ, ο «νέος»
Ο Ράαμπ διορίστηκε υπουργός αρμόδιος για το Brexit τον περασμένο Ιούλιο αλλά παρέμεινε σε αυτή τη θέση μόνο για τέσσερις μήνες: παραιτήθηκε, διαφωνώντας με τη Μέι για τη Συμφωνία Αποχώρησης, την οποία χαρακτήριζε «κακή για την οικονομία και τη δημοκρατία μας».
Θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του στην Ντάουνινγκ Στριτ; «Ποτέ μην λες ποτέ», απάντησε πρόσφατα ο 45χρονος φιλελεύθερος, ευρωσκεπτικιστής πολιτικός.
Ο Ράαμπ έχει τρία νταν στο καράτε. Εχει σπουδάσει νομικά, με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο, και θεωρείται μια από τις κορυφαίες μορφές της νέας γενιάς των Συντηρητικών.
Σατζίντ Τζαβίντ, ο αντι-Brexit
Ο πρώην τραπεζίτης, γιος πακιστανού οδηγού λεωφορείου, είναι ένα από τα σημαίνοντα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος.
Ο 49χρονος Τζαβίντ ανέλαβε τον Απρίλιο του 2018 υπουργός Εσωτερικών, κατάφερε να επιβάλει το στιλ του και να κερδίσει τον σεβασμό των βουλευτών των Τόρις που τον ευγνωμονούν για τους χειρισμούς του στο σκάνδαλο «Γουίντμπρας» – την αντιμετώπιση που επιφύλαξε το Λονδίνο στους μετανάστες από την Καραϊβική, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οπαδός της ελεύθερης αγοράς και του θατσερισμού, ο πρώην ευρωσκεπτικιστής πολιτικός είχε ταχθεί κατά του Brexit στο δημοψήφισμα.
Τα αουτσάιντερ
Αμπερ Ράντ: στήριξε την Τερέζα Μέι όταν διεκδικούσε την πρωθυπουργία και ανταμείφθηκε με τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας. Ομως, η φήμη της ως «φιλοευρωπαίας» μπορεί να της στοιχίσει.
Τζέικομπ Ρις-Μογκ: έχει δραστηριοποιηθεί πολύ τους τελευταίους μήνες ως επικεφαλής του European Research Group, ομάδας ευρωσκεπτικιστών, συντηρητικών βουλευτών.
Αντρια Λίντσομ: η υπουργός, αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το κοινοβούλιο είχε ηττηθεί από τη Μέι στην κούρσα για την πρωθυπουργία το 2016 και είναι ένθερμη υποστηρίκτρια του Brexit.
Πηγή: ΑΠΕ
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα»
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
- Ίντερ – Λίβερπουλ: 0-1: Νίκη – βάλσαμο για τους «κόκκινους», από το… δώρο του Μπαστόνι
- Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]
- Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ- Μαρσέιγ 2-3: Γλίτωσαν στο τέλος οι φιλοξενούμενοι, νίκη με εκτελεστή τον Γκρίνγουντ (vid)
- Μονακό – Γαλατασαράι 1-0: Σε «τροχιά» πρόκρισης με Μπαλογκάν! (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)












![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442