Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι αλλάζει τη νέα χρονιά στα σχολικά βιβλία Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας

Τι αλλάζει τη νέα χρονιά στα σχολικά βιβλία Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας

Πρόοδος έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, κατά τις εργασίες των επιτροπών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Σημαντικά βήματα για τη διαμόρφωση των σχολικών εγχειριδίων πραγματοποιήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, τις οποίες επικαλείται το voria.gr, στα καινούργια βιβλία της γειτονικής χώρας θα είναι σαφές ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ταυτίζεται με τον αρχαίο μακεδονικό.

Οπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, στο κεφάλαιο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού θα υπάρχουν τα κεφάλαια για την αρχαία Αθήνα, την αρχαία Μακεδονία, την αρχαία Σπάρτη και την αρχαία Θήβα.

Ακόμα, για τον Μέγα Αλέξανδρο θα αναγράφεται, μεταξύ άλλων, ότι προώθησε τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Ετοιμα την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά

Οπως συμφώνησαν τα μέλη της Επιτροπής, τα νέα βιβλία που θα συμπεριλαμβάνουν τις παραπάνω αλλαγές θα πρέπει να είναι έτοιμα για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, 2019 – 2020.

Αντίστοιχα, στα ελληνικά βιβλία η γειτονική χώρα θα αναφέρεται ως Βόρεια Μακεδονία και οι πολίτες της, πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

Οπως σημειώνουν πηγές της Επιτροπής, το θέμα που θα απασχολήσει τους επιστήμονες στην επόμενη συνάντησή τους στην Αθήνα θα είναι η περίοδος του Μεσαίωνα και οι ιστορικές ρίζες της χρήσης του όρου «Μακεδονικός».

Η χρήση του όρου «μακεδονικός» από τους Σλάβους

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να διευκρινιστεί στα σχολικά εγχειρίδια της γειτονικής χώρας ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες και οι Σλάβοι δεν συγχωνεύτηκαν και πως η χρήση του όρου «μακεδονικού» από τους Σλάβους συνδέεται με το όνομα της διοικητικής περιφέρειας τον 19ο αιώνα.

Οπως επισημαίνουν μέλη της Επιτροπής, οι αλλαγές που εφαρμόζονται στην ύλη των σχολικών εγχειριδίων γίνονται με την επίδειξη επιστημονικά αναγνωρισμένων ιστορικών πηγών.

Πηγή: voria.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024