Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Όχι» της αυστριακής κυβέρνησης σε δημοψήφισμα για απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση

«Όχι» της αυστριακής κυβέρνησης σε δημοψήφισμα για απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση

Η προερχόμενη από τους ακροδεξιούς Ελεύθερους υπουργός Υγείας, μιλώντας στη βουλή, δεν αναφέρθηκε καν στην συγκέντρωση των σχεδόν 900.000 υπογραφών από πολίτες.

Απέρριψε η αυστριακή κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, την πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Η πρόταση είχε κατατεθεί με συγκέντρωση υπογραφών από 881.569 πολίτες, στο πλαίσιο λαϊκής πρωτοβουλίας σύμφωνα με το αυστριακό σύνταγμα.

Η προερχόμενη από το Κόμμα των Ελευθέρων υπουργός Υγείας Μπεάτε Χάρτινγκερ-Κλάιν, μιλώντας στο κοινοβούλιο, δεν αναφέρθηκε καν στην συγκέντρωση των σχεδόν 900.000 υπογραφών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα δέκατο του συνολικού πληθυσμού της Αυστρίας (8,8 εκατομμύρια κάτοικοι). Αρκέστηκε στο να συμβουλεύσει τους νέους να μην αρχίσουν το κάπνισμα ευελπιστώντας, όπως είπε, πως αυτό θα επιτευχθεί με τη σχετική συζήτηση. Παράλληλα, έκανε λόγο για λήψη «πολλών προληπτικών μέτρων» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Έντονη κριτική στην υπουργό και στην «ανεύθυνη» στάση της κυβέρνησης, άσκησαν και τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, παραπέμποντας στους πάνω από 13.000 νεκρούς τον χρόνο στην Αυστρία εξαιτίας του καπνίσματος.

Σύμφωνα με τον νόμο που ίσχυε μέχρι την 30η Απριλίου 2018, όλες οι επιχειρήσεις εστίασης στην Αυστρία με χώρους 50 τ.μ., είχαν ελεύθερη επιλογή να λειτουργούν ως καταστήματα «για καπνιστές» ή «για μη καπνιστές». Επιχειρήσεις με χώρους μεγαλύτερους των 50 τ.μ., που επιθυμούσαν να έχουν μεικτή λειτουργία, όφειλαν να έχουν διαμορφώσει και να διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους για καπνιστές και μη. Από την 1η Μαΐου 2018 ωστόσο, επρόκειτο να ισχύσει ομοσπονδιακός νόμος που είχε ψηφιστεί το 2015 και προέβλεπε την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεών του με τους Ελεύθερους για τον σχηματισμό κυβέρνησης, το Λαϊκό Κόμμα υποχώρησε στις εκβιαστικές πιέσεις των ακροδεξιών, οι οποίοι έθεταν την κατάργηση του ομοσπονδιακού αντικαπνιστικού νόμου, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Έτσι, η νέα κυβέρνηση Λαϊκών και Ελευθέρων που ανέλαβε καθήκοντα στις 18 Δεκεμβρίου 2017, αποφάσισε την 1η Μαΐου 2018 την κατάργηση του σχετικού ομοσπονδιακού αντικαπνιστικού νόμου στην εστίαση. Ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από τον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο, αλλά και από οργανώσεις πολιτών.

Αίσθηση προκαλούν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του πολιτικο-οικονομικού εβδομαδιαίου περιοδικού Profil, σύμφωνα με την οποία, το 71% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ του δημοψηφίσματος.  Διαπιστώνεται επίσης ότι και οι ψηφοφόροι του Κόμματος των Ελευθέρων, τάσσονται σε ποσοστό 55 %, υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Ελευθέρων και αντικαγκελάριος της αυστριακής κυβέρνησης Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, έχει απορρίψει επανειλημμένα τη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος, «τουλάχιστον μέχρι το 2021».

Αντιθέτως, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, «μανιώδης» καπνιστής ο ίδιος, είχε εκφράσει την «πλήρη συμπάθειά» του στις «δηλώσεις υποστήριξης» της απαγόρευσης του καπνίσματος, που, όπως έχει τονίσει, θα κατέθετε σίγουρα και ο ίδιος, εάν δεν βρισκόταν αυτή τη στιγμή στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Πήγη: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024