Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζανακόπουλος: Μέσα στη βδομάδα θα ψηφιστεί η ρύθμιση για την α' κατοικία

Τζανακόπουλος: Μέσα στη βδομάδα θα ψηφιστεί η ρύθμιση για την α’ κατοικία

Εντός της εβδομάδας θα τεθεί προς ψήφιση η ρύθμιση για την α' κατοικία, σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ρωτήθηκε τόσο για το θόρυβο που ξέσπασε με αφορμή το ενδεχόμενο επίδομα Πάσχα, αλλά και για την υποψηφιότητα της Μυρσίνης Λοΐζου, έστω και αν αποσύρθηκε

Τη ρύθμιση που κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης, η κυβέρνηση για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας  παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τετάρτη, λέγοντας ότι θα τεθεί προς ψήφιση η σχετική τροπολογία εντός της εβδομάδας, ενώ του τέθηκαν ερωτήσεις τόσο για το θόρυβο που ξέσπασε με αφορμή το ενδεχόμενο επίδομα Πάσχα, αλλά και για την υποψηφιότητα της Μυρσίνης Λοΐζου, η οποία ακόμα και αν αποσύρθηκε συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις.

«Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη σχέση μας μαζί τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκρπόσωπος ο οποίος υποστήριξε ότι η εν λόγω ρύθμιση διευθετεί οριστικά το ζήτημα και μέσω αυτής επιτυγχάνεται ο στόχος που έθεσε εξαρχής, για προστασία της λαϊκής κατοικίας και ταχύτερη εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια.

Όπως είπε για πρώτη φορά, με το νέο θεσμικό πλαίσιο, προστατεύεται η πρώτη κατοικία όχι μόνο για τους ευάλωτους οφειλέτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο αλλά και για πολλούς επαγγελματίες που έχουν πάρει επιχειρηματικό δάνειο, ενώ επίσης προβλέπεται και η επιδότηση δόσης δανείων για τους δικαιούχους που θα υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ λέγοντας ότι κατόπιν αυτών η στάση της «συνιστά μνημείο πολιτικού αμοραλισμού και θράσους», σχολιάζοντας ότι θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικοί όταν ασκούν κριτική οι άνθρωποι που άφησαν απροστάτευτη τη λαϊκή κατοικία. Κατηγόρησε δε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πως ήταν στρατηγική επιλογή τους το γεγονός ότι δεν είχαν φροντίσει να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, όπως είπε, «στον κόσμο των διαπλεκόμενων ελίτ που υπερασπίζονται, ο αδύναμος, ο ευάλωτος δεν έχει δικαίωμα στην προστασία. Αντίθετα, η προστασία πρέπει να αφορά μόνο τους ισχυρούς, τις βίλες, τα εξοχικά και τις πισίνες τους που μέσα από χαριστικές φωτογραφικές ρυθμίσεις μπορούν να εξασφαλίζονται εσαεί και υπάρχουν αρκετά παραδείγματα γι αυτό».

Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις και τα κριτήρια ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι για να μπορεί κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής του κατάστασης, να ενταχθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που είχαν συμφωνηθεί στον πυρήνα της αρχικής συμφωνίας της κυβέρνησης με τις τράπεζες δεν άλλαξαν.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο:

«Η κάλυψη αφορά την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ για στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες ενώ αντίστοιχα για επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι και 175.000 ευρώ. Η ύπαρξη άλλης, πέραν της κύριας κατοικίας, ακίνητης περιουσίας ή μεταφορικών μέσων του αιτούντος δεν κωλύει την υποβολή της αίτησης, αρκεί η αντικειμενική αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας και των μεταφορικών μέσων του αιτούντα, του συζύγου και των εξαρτώμενων μελών να μην υπερβαίνει το διπλάσιο της συνολικής προς ρύθμιση οφειλής και σε κάθε περίπτωση τις 80.000 ευρώ.

Για πρώτη φορά στο νέο πλαίσιο εντάσσονται επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία του οφειλέτη.

Οι υπαγόμενοι στο νέο πλαίσιο θα καταβάλλουν μέχρι το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας τους με χαμηλό επιτόκιο και σε χρονική περίοδο, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 25 χρόνια.

Υπάρχει πρόβλεψη ώστε το επιτόκιο της ρύθμισης να είναι ιδιαίτερα χαμηλό συγκεκριμένα στο ύψος του Euribor τριμήνου προσαυξημένο κατά 2%, προκειμένου να προσδιορίζεται χαμηλή μηνιαία δόση αποπληρωμής.

Στο νέο πλαίσιο προβλέπεται για πρώτη φορά η επιδότηση του Δημοσίου για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης -δηλαδή έως και 25 χρόνια- στις καταβαλλόμενες δόσεις.

Η διαδικασία ρύθμισης διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Αν δεν επιτευχθεί συναινετική ρύθμιση, τότε ο οφειλέτης δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του με απόφαση δικαστηρίου.

Τα όρια του οικογενειακού εισοδήματος διαμορφώθηκαν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αντιστοιχούν στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, που περιλαμβάνουν τις βασικές δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού και επιπλέον δαπάνες εστίασης, όπως αυτές καθορίστηκαν από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, προσαυξημένες κατά 70%.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 130.000 ευρώ ανά πιστωτή».

Μυρσίνη Λοΐζου και έκτακτο επίδομα Πάσχα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε και για τα όσα έχουν συνέβησαν χθες σχετικά με ενδεχόμενο επίδομα Πάσχα, ξεκαθαρίζοντας από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τον τρόπο κατανομής του υπερπλεονάσματος του 2019. «Τίποτα περισσότερο δεν έχω να σας πω αυτή τη στιγμή για τον προϋπολογισμό του 2019» πρόσθεσε. «Αν και εφόσον στο μέλλον δημιουργηθούν δημοσιονομικές δυνατότητες, θα σκεφτούμε τον τρόπο που παραπανίσια χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας» υποστήριξε.

Τέλος αναφερόμενος στο σάλο που προκάλεσε η υπόθεση της υποψηφιότητας της Μυρσίνης Λοΐζου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την υπερασπίστηκε, ενώ επιχείρησε να επιτεθεί για ακόμα μία φορά στην αντιπολίτευση, με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η Μυρσίνη Λοϊζου πριν από μια δεκαετία υπέπεσε σε ένα ατόπημα. Είχε την ευθιξία και την ηθική ακεραιότητα να παραιτηθεί από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς δηλώσεις και απειλές του τύπου «θα σας τελειώσω», «θα σας πάω αίμα»… όπως στελέχη της ΝΔ. Η κα Λοϊζου έχει μιλήσει, για ένα αδίκημα που τέλεσε ενώ δεν ασκούσε εξουσία. Περιμένω την αυτοκριτική του πολιτικού συστήματος που επί χρόνια απομυζούσε τους πόρους του κράτους ενώ ασκούσε εξουσία»

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024