Άσυλο σε ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος κατηγορείται για τη σφαγή δεκάδων αμάχων στην Συρία, είχε δώσει η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από ανακοινώσεις τόσο των ευρωπαϊκών, όσο και των ουγγρικών Αρχών.

Τα πράγματα περιπλέκονται, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα της ουγγρικής εφημερίδας Magyar Nemzet ο ίδιος ισχυρίστηκε στο δικαστήριο πως θα αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τις διασυνδέσεις του με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα, πάντα, με τις πληροφορίες που επικαλείται η συγκεκριμένη εφημερίδα, ο συλληφθείς ήταν εγκατεστημένος στην Αθήνα με την γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του, ενώ είχε αναγνωριστεί ως πολιτικός πρόσφυγας στην Ελλάδα το 2016.

Ο 27χρονος ύποπτος, ο οποίος κατονομάζεται ως Χασάν Φ., συνελήφθη στις 30 Δεκεμβρίου του 2018 στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης τη στιγμή που ταξίδευε με πλαστά έγγραφα, ωστόσο η κράτησή του έγινε γνωστή πριν λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ευρωπαϊκής δικαστικής υπηρεσίας Eurojust ο Χασάν Φ. εκτιμάται πως εμπλέκεται στην εκτέλεση τουλάχιστον 20 ανθρώπων στην πόλη Χομς, το 2016. Τα θύματα ήταν συγγενείς ενός άνδρα που αρνήθηκε να ενταχθεί στις δυνάμεις των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την ίδια χρονιά έφτασε στην Ελλάδα όπου και και αιτήθηκε άσυλο. Στην συνέχεια, αξιοποιώντας τα χαρτιά που έλαβε από τις ελληνικές Αρχές, κατάφερε να ταξιδεύσει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την ουγγρική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, οι μετακινήσεις του ερευνώνται σε συνεργασία της Europol με αρχές άλλων χωρών.

Η ταυτοποίηση του 27χρονου έγινε με στοιχεία που παρέθεσαν οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου, αφού φέρεται να είχε εμφανιστεί σε προπαγανδιστικά βίντεο της τρομοκρατικής οργάνωσης.

To δικαστήριο της Βουδαπέστης ζήτησε την προφυλάκισή του έως τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τη στιγμή που ο δικηγόρος του δήλωσε σε ουγγρικά μέσα ενημέρωσης πως ο πελάτης του δηλώνει αθώος.

Όταν συνελήφθη ο Χασάν Φ. συνταξίδευε με μία γυναίκα, η οποία επίσης έφερε πλαστά έγγραφα. Ο Η σχέση τους δεν έχει διευκρινιστεί.

Γράψτε το σχόλιο σας