Την Εφορία σχεδιάζουν να επιστρατεύσουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και ταυτόχρονα να μπουν χρήματα στα κρατικά ταμεία! Πρόσφατα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς, ο οποίος επισκέφθηκε το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στο Ολυμπιακό Ακίνητο του Γαλατσίου, έδωσε το περίγραμμα του νέου σχεδιασμού.

Ο Γιώργος Δημαράς έκανε λόγο για μεγαλύτερη αξιοποίηση του Ε9 υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, πως δεν θα θίγονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών στις περιπτώσεις χρησικτησίας, που είναι και οι περισσότερες στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα, μίλησε για μια καταρχήν συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών.

 

—————————————————————————

 

 

 

ΣΤΑ «ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ» που θα κυκλοφορήσουν κανονικά το Σάββατο, δύο μεγάλες προσφορές:

 
Ενα ένθετο 32 σελίδων με όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το κτηματολόγιο.

Ενας απαραίτητος οδηγός για να μην χαθούν περιουσίες. 
Ολη η διαδικασία βήμα-βήμα, ποιοι είναι υπόχρεοι δηλώσεων, σε ποιες περιοχές αρχίζει η καταγραφή, οι κρίσιμες λεπτομέρειες, οι παγίδες που πρέπει να αποφύγετε, οι ημερομηνίες και οι προθεσμίες σε 32 χρηστικές σελίδες.

Μαζί,

Μια συλλεκτική, χρηστική έκδοση 320 σελίδων με όλες τις ξένες φράσεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

Λατινικές, και άλλες ξενόγλωσσες φράσεις στη Νέα Ελληνική

dolce vita, tabula rasa, non paper, casus beli, dum spiro, spiro, mea culpa, persona grata, quo vadis, scripta manent, de facto, pax romana, salto mortale, a priori, sui generis, de profundis, ad hoc, status quo, veto, in vitro, bras de fer και πολλές ακόμη

 

Χαμηλή ανταπόκριση

Ολοι αναγνωρίζουν πως στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης η έως τώρα ανταπόκριση του κόσμου δεν είναι η αναμενόμενη. Από τον περασμένο Νοέμβριο που ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων έως τις 18 Μαρτίου δηλώθηκαν περίπου 700.000 δικαιώματα. Ειδικά, στις αγροτικές περιοχές η καθυστέρηση (και η μη ανταπόκριση) των ιδιοκτητών οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς επειδή πολλά ακίνητα / αγροτεμάχια έχουν αλλάξει χέρια δια λόγου, ενώ σχεδόν οι περισσότεροι κάνουν χρήση του δικαιώματος της χρησικτησίας.

Το αποτέλεσμα είναι τα ακίνητα / αγροτεμάχια να δηλώνονται κανονικά στο Ε9 και οι ιδιοκτήτες τους να πληρώνουν τον αναλογούντα ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι τελευταίοι, αποφεύγουν τη δήλωση αυτών των ακινήτων στο Κτηματολόγιο, λόγω της πολυδαίδαλης διαδικασίας αλλά και του οικονομικού κόστους που απαιτούν οι διαδικασίες δήλωσης ακινήτων για τα οποία δεν υπάρχουν συμβόλαια.

Τυπικά, όπως εξηγούσαν χθες πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο στόχος είναι όσοι ιδιοκτήτες δηλώνουν την ακίνητη περιουσία τους στο Ε9 αλλά αποφεύγουν τη δήλωση στο Κτηματολόγιο να ειδοποιούνται, αφού κατά τους ίδιους, χωρίς δήλωση στο Κτηματολόγιο δεν μπορούν να τα πουλήσουν και να τα μεταβιβάσουν. Μάλιστα, έφερναν ως παράδειγμα την περίπτωση της Φιλοθέης και της Μεσσήνης όπου λειτουργεί πιλοτικά το ανάλογο πρόγραμμα. «Είναι ένα κρας τεστ προκειμένου στη συνέχεια το πρόγραμμα να εφαρμοστεί στην υπόλοιπη χώρα», έλεγαν.

Τέλη Κτηματογράφησης

Πρόκειται όμως για μια απλή ενημέρωση; «Οχι», λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα. Κατ’ αυτές τις πηγές, ο στόχος είναι να δηλώνονται τα ακίνητα και τα τέλη κτηματογράφησης να βεβαιώνονται στην Εφορία προκειμένου να τα πληρώνουν τελικά οι ιδιοκτήτες. Κι αυτό σχεδιάζεται προκειμένου να μη χαθούν έσοδα για το Δημόσιο στην περίπτωση που δεν αυξηθεί η συμμετοχή του κόσμου στο νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης. Ετσι, το νέο μότο του Κτηματολογίου θα μπορούσε να είναι: «Τα τέλη κτηματογράφησης δεν τα γλιτώνετε…».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο πολύ-Γραφείο Κτηματογράφησης έγινε δέκτης και παραπόνων από ορισμένους ιδιοκτήτες, οι οποίοι έκαναν λόγο για μικρό αριθμό υπαλλήλων οι οποίοι, όπως έλεγαν, δεν προλάβαιναν να τους εξυπηρετήσουν. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος προέτρεψε όσους παραπονούνταν για τις ουρές να κάνουν τις δηλώσεις ηλεκτρονικά. Διευκρινίζεται πως το 13% από τις 700.000 δηλώσεις έγινε ηλεκτρονικά από τη σχετική εφαρμογή του Κτηματολογίου. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις παρατάσεις, ξεκαθαρίστηκε – για άλλη μια φορά – πως ο νόμος δίνει τη δυνατότητα επέκτασης της προθεσμίας στους έξι μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και στους εννέα μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού.

Στο μεταξύ, παράταση έως τις 24 Απριλίου έχει δοθεί για τη συλλογή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες: Καβάλας / Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Αρτας / Πρέβεζας / Λευκάδας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Μέχρι τις 4 Απριλίου στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου / Καρπάθου / Κω / Ρόδου και μέχρι τις 3 Μαΐου για τις Περιφερειακές Ενότητες: Πιερίας, Ευρυτανίας / Φθιώτιδας, Αρκαδίας, Αργολίδας / Κορινθίας, Λασιθίου.

Γύρω στα τέλη Απριλίου, 700.000 ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα στον Δήμο της Αθήνας, και το 2008 δήλωσαν 1.250.000 δικαιώματα, θα ειδοποιηθούν (μέσω sms και email) προκειμένου να βεβαιώσουν ή να διορθώσουν τα αποτελέσματα της κτηματογράφησης. Πρόκειται για τη λεγόμενη φάση κτηματογράφησης, η οποία εκκρεμεί πάνω από οκτώ χρόνια λόγω δικαστικών διενέξεων.