Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η ψηφιακή επανάσταση ξεκίνησε, η Ελλάδα είναι ουραγός

Η ψηφιακή επανάσταση ξεκίνησε, η Ελλάδα είναι ουραγός

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το 5ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας- Σουηδίας

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, η “5G επανάσταση”, oι ευκαιρίες, και οι προκλήσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο του 5ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας- Σουηδίας, που διοργάνωσε το Ελληνο-Σουηδικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τη Σουηδική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο 5ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας κορυφαίοι επιστήμονες, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και του πολιτικού κόσμου σε Ελλάδα και τη Σουηδία με ειδίκευση σε θέματα τεχνολογίας και ψηφιακού μετασχηματισμού, συζήτησαν μεταξύ τους και με το κοινό, επιχειρώντας να εντοπίσουν τα πλεονεκτήματα και τα προβλήματα της ψηφιοποίησης καθώς και να οριοθετήσουν τη θέση της Ελλάδας στο χάρτη της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

Ως βασικά ζητήματα αναδείχτηκαν η περαιτέρω εξέλιξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, η ενημέρωση των πολιτών, η ανάγκη συμβιβασμού με τα νέα δεδομένα, προκειμένου η χώρα μας να «χορέψει» στον ρυθμό των εξελίξεων και να μπορέσει να διεκδικήσει τον χώρο της σε ένα «ψηφιοποιημένο μέλλον».

 «Ο κόσμος αλλάζει με τρόπο μη αναστρέψιμο, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει»

Τις εργασίες του Φόρουμ άνοιξε ο John D. Saracakis, πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου. «Η ψηφιακή επανάσταση αποτελεί πρόκληση του καιρού μας και απαιτεί συντονισμένη απάντηση. Αυτό θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας τον 21οαιώνα. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των άλλων χωρών», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι  το Επιμελητήριο μπορεί να προσφέρει γέφυρες γνώσης μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας.

Αναφέρθηκε στη διόλου τυχαία πρόοδο της Σουηδίας στον τομέα της ψηφιοποίησης λέγοντας πως αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, «στην ισχυρή κουλτούρα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που διαμορφώθηκε».

«Οι επιδόσεις της Σουηδίας είναι αξιοσημείωτες και είναι αποτέλεσμα προσπάθειας, συλλογικού πνεύματος και σωστής χρηματοδότησης», πρόσθεσε.

Παρατήρησε ότι «παρότι η Ελλάδα έχει χαμηλές επιδόσεις, υπάρχουν θετικές τάσεις και πως το δυναμικό της είναι έτοιμο για τον κόσμο της παγκοσμιοποίησης».

Εντόπισε, ωστόσο, «τεράστιες προκλήσεις» και έθεσε μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να προχωρήσουν. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη διαμόρφωση σταθερού κανονιστικού και νομικού πλαισίου, τις ανταγωνιστικές συνθήκες, τις αποτελεσματικές επενδύσεις, τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων –ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους- , την παραγωγή ειδικών εμπειρογνωμόνων σε θέματα πληροφορικής,τις  γέφυρες μεταξύ των πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων.

«Χρειαζόμαστε όραμα, μακροπρόθεσμο σχέδιο που να βασίζεται στη μεγαλύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση. Ο κόσμος αλλάζει με τρόπο μη αναστρέψιμο, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει. Γνωρίζουμε τους κινδύνους και τις ευκαιρίες των νέων προκλήσεων», είπε ο John D. Saracakis,

«Μπορούμε να μάθουμε ο ένας απ’ τον άλλον»

Κατά την τοποθέτησή της  η  E Charlotter Sammelin  πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα στάθηκε στις αλλαγές που επιφυλάσσει η ψηφιοποίηση στην καθημερινή μας ζωή. «Η ψηφιοποίηση είναι νέος κανόνας.Δεν συνιστά απειλή. Είναι αλλαγές για τις οποίες δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αλλά όπου υπάρχουν προκλήσεις υπάρχουν ευκαιρίες», επεσήμανε.

Η E. Charlotte Sammelin παρατήρησε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής, συνεπώς «ό,τι κάνουμε τώρα έχει σημασία για το μέλλον». Επέμεινε στη σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την ψηφιοποίηση προκειμένου, όπως είπε «οι μαθητές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος».

Μιλώντας για την επιτυχία της χώρας της στον τομέα του digitalizing ανέφερε ότι «στη Σουηδία δεν εστιάζουμε στο τι έχουμε πετύχει, αλλά στο τι πρέπει να πετύχουμε». Υπογράμμισε δε, ότι χώρες εκτός Ευρώπης κάνουν βήματα μπροστά στον τομέα «ψηφιοποίηση», κυρίως στην Ασία. «Υπάρχει κίνδυνος να υπερκεραστεί η Ευρώπη», είπε.

Για τις πρωτοβουλίες της σουηδικής κυβέρνησης για τη σύνδεση της ψηφιοποίησης με την αγροτική ανάπτυξη, το πρόγραμμα δράσεων, καθώς και για τους φιλόδοξους στόχους του εγχειρήματος, μίλησε η Jennie Nilsson υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων της Σουηδίας. Όπως ανέφερε ο μετασχηματισμός της ψηφιοποίησης δίνει ευκαιρίες στις αγροτικές περιοχές, καθώς βοηθά να ξεπεραστούν προβλήματα, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές», είπε.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον», είπε.

Η κυβερνοασφάλεια στο επίκεντρο

«Η ψηφιοποίηση είναι παντού. Η καινοτομία είναι πανταχού παρούσα» τόνισε ο Laure Chapuis αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά.

Εκτίμησε ότι, από τη δημιουργία προ πενταετίας της ενιαίας ψηφιακής αγοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει σημειωθεί βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και των Ευρωπαίων πολιτών. Ως παράδειγμα ανέφερε, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των τελών περιαγωγής, την βελτίωση της προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιών.

Στάθηκε ωστόσο στο θέμα της κυβερνοασφάλειας και της αντιμετώπισης των κυβερνοεπιθέσεων.

Αναφερόμενος στο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), περαιτέρω ενημέρωσης των πολιτών. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ευκαιρία που η Ευρώπη θα πρέπει να αδράξει με κάθε δυνατό τρόπο. Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν τα οφέλη», είπε.

Παρατήρησε και εκείνος ότι υπάρχει ζήτημα στη χώρα μας όσον αφορά την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων. «Το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ διαδίκτυο».

 «Πρέπει να προλάβουμε το τρένο»

«Δυστυχώς η Ελλάδα είναι ουραγός στο θέμα της ψηφιοποίησης», ανέφερε ο διευθυντής ερευνών της Διανέοσις Κυριάκος Πιερακάκης.

«Πρόκειται για μία επανάσταση, αλλά δύο οι λέξεις κλειδιά είναι παραγωγικότητα και εμπιστοσύνη», είπε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλημα εμπιστοσύνης.. «Το πρόβλημα είναι υπαρξιακό και η Ελλάδα το αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια».

Στάθηκε σε δύο «success stories», όπως τα χαρακτήρισε, στον τομέα της ψηφιοποίησης: Τη Διαύγεια και τα ΚΕΠ.

«Εστιάζουμε στην 4η βιομηχανική επανάσταση. Πρέπει να προλάβουμε το  να προλάβουμε “το τρένο της τεχνολογίας”.  Eίναι αργά, αλλά όχι πολύ αργά. Πρέπει να το κάνουμε τώρα», είπε.

 «Το 5G δεν είναι συν ένα G – Eίναι επανάσταση»

«Το 5G δεν είναι “άλλο ένα G”, δεν είναι “4+1 G”. Το 5G είναι εδώ. Ξεκίνηση το 2018 στην Αμερική και θα αναπτυχθεί πολύ γρήγορα», εκτίμησε ο Ulf Persson  αντιπρόεδρος και επικεφαλής διακυβέρνησης και βιομηχανικών σχέσεων της Ericsson Σουδίας.

Όπως είπε με το 5G το κόστος παροχής δεδομένων θα μειωθεί, θα δούμε εξέλιξη των δικτύων, στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς, στη βιομηχανία, τη ρομποτική, την υγεία, τη χειρουργική εξ’ αποστάσεως. «Με το 5με το 5G μπορεί το παγκόσμιο ποσοστό ανάπτυξης μπορεί να αυξηθεί κατά 0,2%. Δεν φαίνεται μεγάλο, αλλά μιλάμε για πολλά δισεκατομμύρια δολάρια», είπε.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις σημείωσε ότι «όταν το 5G συνδέσει τα πάντα, θα αυξηθούν οι κίνδυνοι» και επεσήμανε από αυτό το σημείο και μετά «η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων  Κωνσταντίνος Μασσέλος ανέδειξε ως στρατηγικό πυρήνα την ανάπτυξη των 5G.  «Όλα είναι ανοιχτά σε επίπεδο διαλόγου και συζήτησης», είπε.

«Πάμε σε νέα εποχή»

«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι προσπαθούμε να κάνουμε τη γραφειοκρατία, “e-γραφειοκρατία”», είπε ο Παντελής Τζωρτζάκης πρώην υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. «Αυτό είναι πιο ακριβό από την απλή γραφειοκρατία», είπε και εκτίμησε ότι πρέπει συνενωθούν τα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

«Το 5G δεν είναι  νέα τεχνολογία, αλλά επαναπροσδιορισμός τεχνολογιών. Είναι μια επανάσταση που μπορεί να έρθει, εφόσον καταλάβει ο κόσμος ότι γιατί χρειαζόμαστε 30 φορές περισσότερες κεραίες από αυτές που έχουμε σήμερα. Πάμε σε μια νέα εποχή», είπε.

Ως «τεχνολογία- μοχλό» χαρακτήρισε το 5G η Κάτια Σταθάκη, εμπορική διευθύντρια της Vodafone Greece. Υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγές στον τρόπο του επιχειρείν στη χώρα μας. «Πρέπει να πάμε προς τα εκεί που πάει ο κόσμος. Αλλιώς θα μείνουμε εδώ, με ή χωρίς 5G », είπε για να καταλήξει: «Πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό για να μπορέσουμε να εκπλαγούμε ευχάριστα».

Την άποψη ότι το 5G θα συμβάλει «επιθετικά» στον μετασχηματισμό της χώρας μας και θα λειτουργήσει ως «μοχλός της οικονομία» διατύπωσε και ο διευθυντής Marketing Εταιρικών και Επιχειρησιακών Πελατών Θάνος Φαλάγγας. «Κατά τη γνώμη μου το 5G θα οδηγήσει σε μια επανάσταση που τώρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε», είπε .

«Πρέπει να μεταμορφωθούμε»

Για «διευκολυντή» του ψηφιακού μετασχηματισμού που αλλάζει τον τρόπο ζωής μας  έκανε λόγο ο Κώστας Εξαρλόγου, πρύτανης στο  ALBA Graduate Business School. «Η αλλαγή προκαλεί αναταραχή. Την εποχή της ψηφιοποίησης οι αλλαγές γίνονται πολύ γρήγορα.Σε αυτήν την εποχή πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και αυτό δεν είναι εύκολο. Αυτή τη στιγμή πρέπει όλοι να μεταμορφωθούμε και να γίνουμε αιώνιοι φοιτητες με την καλή έννοια του όρου. Να μαθαίνουμε, να ξεμαθαίνουμε και να ξαναμαθαίνουμε», υπογράμμισε.

«Με εθνικό σχέδιο μπορούμε»

Στο μέλλον της εργασίας στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αναφέρθηκε η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου. Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου δημιουργούνται δύο μεγάλα ζητήματα στον χώρο της εργασίας: Το πρώτο είναι η καταστροφή θέσεων εργασίας εξαιτίας της γρήγορης αυτοματοποίησης και η δημιουργία νέων μορφών εργασίας.

Σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το πώς θα εξελιχθεί το θέμα της εργασίας».

«Η αλλαγή είναι εδώ και οι χώρες που θα μπουν στην πρωτοπορεία είναι αυτές που προσφέρουν προστασία και ευκαιρία. Το αντίθετο θα συμβεί σε αυτές που κοιτούν προς τα πίσω. Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν», υπογράμμισε.

Η πρόεδρος του Δικτύου εκτίμησε ότι η Ελλάδα ξεκινά από «πολύ χαμηλή αφετηρία», ωστόσο επεσήμανε την ανάγκη «να πιστέψουμε ότι η χώρα μας μπορεί να κάνει άλμα και να αλλάξει τα δεδομένα».

«Οι αλλαγές είναι μεγάλες και παράλληλες. Μπορεί μια χώρα σαν την Ελλάδα να κάνει αυτό άλμα; Εκτιμώ ότι μπορούμε. Χρειάζεται εθνικό σχέδιο και εθνικός στόχος» τόνισε, εκτιμώντας ότι με ισχυρή πολιτική βούληση μπορούμε να θέσουμε χρονικό ορίζοντα 5 ετών για να το κάνουμε.

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024