Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εμμένει η Ιερά Σύνοδος στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών

Εμμένει η Ιερά Σύνοδος στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών

Κατά τη συνεδρίαση, έλαβε ομόφωνα αποφάσεις σχετικά με τις επιχειρούμενες αλλαγές στη μισθοδοσία των ιερέων και στις σχέσεις Εκκλησίας Κράτους

Στην απόφασή της να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς μισθοδοσίας των ιερέων αλλά ταυτόχρονα να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία για σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και για την εκκλησιαστική περιουσία, επιμένει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παράλληλα, εκφράζει την αντίθεσή της με τις επιχειρούμενες συνταγματικές αλλαγές.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας συνεδρίασε για δεύτερη ημέρα σήμερα υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου. Κατά τη συνεδρίαση, έλαβε ομόφωνα αποφάσεις σχετικά με τις επιχειρούμενες αλλαγές στη μισθοδοσία των ιερέων και στις σχέσεις Εκκλησίας Κράτους.

«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνέχεια της χθεσινής εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και της επ’ αυτής συζητήσεως, ομοφώνως απεφάσισε», σημειώνεται στο δελτίο Τύπου.

Αναλυτικά, η Σύνοδος «συγχαίρει την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Διαλόγου Εκκλησίας και Πολιτείας επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος» για την ολοκλήρωση του έργου της και την εισήγηση που κατέθεσε.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, «εμμένει στην απόφαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018, ήτοι να συνεχισθεί ο διάλογος με την Πολιτεία, αλλά «να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Τα θέματα για τα οποία η Εκκλησία ζητά να συνεχιστεί ο διάλογος είναι: οι οργανικές θέσεις των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, η αποζημίωση για την απαλλοτριωθείσα εκκλησιαστική περιουσία έως το 1939 και η διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας μετά τις Συμβάσεις της 18/9/1952.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας τονίζει την «πλήρη αντίθεσή της» στις επιχειρούμενες αλλαγές, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η επόμενη αναθεωρητική Βουλή δεν θα καταργήσει ή αλλοιώσει τα άρθρα του Συντάγματος, που αναφέρονται στην πολιτισμική και κοινωνική ιδιοπροσωπεία του Έθνους μας και την προστασία της οικογένειας, που είναι το κύτταρο του κοινωνικού ιστού».

Επιπλέον, όπως σημειώνεται, η Σύνοδος αποδέχεται το κείμενο με τις θέσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που εστάλη στους αρχηγούς των κομμάτων πριν την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024