Το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που φέρει αλλαγές στις εκλογές, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση, υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια κατά πλειοψηφία.

Την Τετάρτη το μεσημέρι θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε η ΔΗΣΥ επί της τροπολογίας για την άρση του ασυμβίβαστου του βουλευτή να θέσει υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές γνωστή ως «τροπολογία Κουντουρά» και για την εκλογική διαδικασία.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας – Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ» υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια κατά πλειοψηφία. Η ΝΔ και η ΧΑ καταψήφισαν, ενώ η ΔΗΣΥ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν παρών.

Επίσης, το άρθρο 82, το οποίο αφορά στην εξαίρεση από την αναστολή των προσλήψεων στους δήμους κατά την περίοδο των εκλογών, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ υπερψήφισαν, ενώ η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν και η ΔΗΣΥ δήλωσε παρών.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό νομοθέτημα, καθώς κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά για την ουσιαστική ισότητα και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας για την διαμόρφωση επιτέλους και στην χώρα μας ενός ευρωπαϊκού πλαισίου στα ζητήματα της ιθαγένειας αλλά και στην άρση αδικιών απέναντι στους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση, πολλές από τις οποίες οφείλονται και στον βίο και την πολιτεία του Κ. Μητσοτάκη ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Σε ονομαστική οι επίμαχες τροπολογίες

Στις 3:00 το μεσημέρι της Τετάρτης θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για την άρση του ασυμβίβαστου του βουλευτή να θέσει υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές και επί της τροπολογίας για την εκλογική διαδικασία.

Το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε την Τρίτη η Δημοκρατική Συμπαράταξη, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια, και ως εκ τούτου η διεξαγωγή της ψηφοφορίας μετακινείται για αύριο στις 3 το μεσημέρι.

Όπως ενημέρωσε το Σώμα η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η παράταξή της κατέθεσε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για την άρση του ασυμβίβαστου του βουλευτή να θέσει υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές και επί της τροπολογίας για την εκλογική διαδικασία.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου, για την μεν πρώτη τροπολογία έκανε λόγο για «τροπολογία Τσίπρα για τις συναλλαγές ενόψει των ευρωεκλογών με διάφορους βουλευτές» ενώ για την δεύτερη μίλησε για το «περίεργο θέμα της κατάτμησης που δεν εξασφαλίζει τους όρους που απαιτούνται για την διαφάνεια και την πλήρως ορθολογική διεξαγωγή της διαδικασίας».

Ταυτοχρόνως, η κ. Χριστοφιλοπούλου κατέθεσε την πρόταση του κόμματός της για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και ανέφερε ότι η επιπλέον κάλπη που βάζει η κυβέρνηση, είναι σαν να δημιουργείται τρίτος βαθμός αυτοδιοίκησης, κάτι το οποίο αντίκειται στο Σύνταγμα.

Προηγουμένως, και ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης μίλησε για «τροπολογία Κουντουρά», που χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο, και αναφορικώς με την τροπολογία για την εκλογική διαδικασία, ζήτησε από τον κ. Χαρίτση να εξηγήσει ποιοι είναι οι λόγοι που την φέρνει «πέραν των πολιτικών σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης» ενώ με την επιλογή που προκρίνει επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος από το επιπλέον εκλογικό κόστος.

Απέναντι στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την τροπολογία, ο Αλ. Χαρίτσης είπε ότι η κυβέρνηση θα παίξει με ανοιχτά χαρτιά και τα κόμματα θα είναι πλήρως ενημερωμένα – και μέσω της διακομματικής επιτροπής η οποία θα ξεκινήσει την λειτουργία της – έτσι ώστε να προχωρήσουμε προς τις πολλαπλές εκλογές του Μαΐου με τρόπο τεχνικά άρτιο και χωρίς προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ