Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δεν τα βρήκαν για την προστασία της α' κατοικίας κυβέρνηση-θεσμοί

Δεν τα βρήκαν για την προστασία της α’ κατοικίας κυβέρνηση-θεσμοί

Δεν κατέστη εφικτό να βγει «λευκός καπνός» σε ότι αφορά το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της α' κατοικίας ούτε μετά την νέα πολύωρη τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με ορίζοντα το Euroworking Group της 25ης Μαρτίου τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Χωρίς να υπάρξει τελική συμφωνία σχετικά με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της α΄ κατοικίας ολοκληρώθηκε η νέα πολύωρη τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σήμερα, Τρίτη.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με ορίζοντα το Euroworking Group της 25ης Μαρτίου τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών συμπληρώνοντας ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε, κάτι που θα επέτρεπε στο Eurogroup της 5ης Απριλίου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ.

Ήδη υπάρχει πρόοδος σε δευτερεύουσες παραμέτρους του νέου πλαισίου, συμπλήρωναν κυβερνητικές πηγές , όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, όπως εξήγησαν οι ίδιοι, οι θεσμοί εμμένουν σε δραστική μείωση της περιμέτρου κάλυψης, τόσο συνολικά του αριθμού των «κόκκινων» δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα, όσο και επιμέρους στο σκέλος που αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν ενστάσεις και ως προς την αντιμετώπιση των στρατηγικά κακοπληρωτών.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι έχει ήδη υπάρξει συμφωνία για το νέο σχήμα τόσο με τις τράπεζες, όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ έχουν ληφθεί και ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν οδηγήσει στην εξαίρεση των κακοπληρωτών.

Στην τηλεδιάσκεψη εκτός από τον υπουργό Οικονομικών συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ Δ. Λιάκος, ο γγ συντονισμού της κυβέρνησης Δημ. Παπαγιαννάκος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος και θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο EwG της ερχόμενης Δευτέρας.

Τα βέτο των δανειστών

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι θεσμοί εγείρουν σοβαρές ενστάσεις για κρίσιμες προβλέψεις της συμφωνίας κυβέρνησης-τραπεζών για το σχήμα που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.

Ως κόκκινο πανί φαίνεται να λειτουργεί για τους εκπροσώπους των θεσμών η πρόθεση της κυβέρνησης να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας και τα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία. Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι για να καμφθούν οι αντιρρήσεις εξετάζεται η μείωση του ορίου προστασίας επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου από τις 250.000 ευρώ στις 175.000 ευρώ για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες.

Πιέσεις ασκούνται ακόμη προκειμένου να τεθούν αυστηρότερα κριτήρια για τη συνολική περιουσία του δανειολήπτη. Βάσει των πληροφοριών οι δανειστές ζητούν το κριτήριο που αφορά το ύψος των καταθέσεων να μειωθεί στις 20.000 ευρώ, από 65.000 ευρώ που προέβλεπε η κυβερνητική πρόταση και στις 25.000 ευρώ για τη λοιπή ακίνητη περιουσία του (πλην της πρώτης κατοικίας), από 260.000 ευρώ που πρότεινε η ελληνική πλευρά.

Επίσης φέρονται να ζητούν το υπόλοιπο της οφειλής για το στεγαστικό δάνειο με ενέχυρο την α’ κατοικία να ανέρχεται στις 100.000 ευρώ και όχι στις 130.000 ευρώ και το προστατευόμενο ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, να είναι έως τα 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια και όχι στα 250.000 ευρώ.

Δεν αποκλείει η κυβέρνηση μονομερή ενέργεια

Σε ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο μονομερούς ενέργειας από την πλευρά της κυβέρνησης, οι ίδιες πηγές δεν το απέκλεισαν, επισημαίνοντας, πάντως, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείται καν στην παρούσα φάση, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δουλεύουμε στο σενάριο να τα βρούμε», ανέφεραν, εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η συμφωνία έως τη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία έως το Euro Working Group της Δευτέρα 25 Μαρτίου, το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, οι τηλεδιασκέψεις για την ανταλλαγή τεχνικών λεπτομερειών βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, τέλος, ότι πρώτα θα κλείσει το ζήτημα του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά θα γίνουν οι όποιες συζητήσεις για τις έως 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Σε ότι αφορά δε στα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ, πηγές αναφέρουν ότι αυτά έχουν κλείσει στο σύνολό τους.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024