Μόνο ένοχη μπορεί να είναι η σιωπή που επιδεικνύει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ειδικά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, για τη δράση του «κολλητού» του, Μανώλη Πετσίτη.

Ενώ οι αποκαλύψεις δεν λένε να σταματήσουν γύρω από το ρόλο που είχε ο υπάλληλος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη με τις αμοιβές των 200 χιλ. ευρώ και ταυτόχρονα «άνθρωπος της κυβέρνησης» που μπαινόβγαινε στη ΔΕΠΑ, όλοι οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έχουν πάθει αμνησία.

Ψελλίζουν διάφορα για τον Πετσίτη αλλά δεν απαντούν επί της ουσίας για το ρόλο που είχε, τις αποστολές που εκτελούσε, τις εντολές που ελάμβανε για τις οποίες φαίνεται να πληρώνεται αδρά. Αυτός, ένας σερβιτόρος που ξαφνικά απέκτησε λεφτά, δύναμη, διαμονή σε πολυτελή βίλα, συμμετοχές σε βραδινά μαγαζιά, δεν μπορεί παρά να είχε ασπίδα προστασίας.

Όμως, το σκάνδαλο του «Μανόλο του Παππά» είναι εδώ και στοιχειώνει πρωθυπουργό και υπουργούς οι οποίοι δείχνουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να το καλύψουν.

Παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι θα γίνει άνοιγμα λογαριασμών για Λαυρεντιάδη, Κιτσάκο της ΔΕΠΑ και Πετσίτη, η ουσία είναι ότι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην έρευνα που γίνεται για τα χρέη της ELFE, γιατί αυτά δεν εισπράττονταν και γιατί η ΔΕΠΑ δεν τα έκανε απαιτητά, αντιθέτως τα άφησε να διογκώνονται.

Ούτε υπήρξε κάποια αντίδραση από δικαστικής πλευράς για τις αποκαλύψεις του in.gr σχετικά με το πώς κρύβονταν τα λεφτά του Λαυρεντιάδη στην Κύπρο και ποιος ο ρόλος των δικηγόρων των of shore με τους οποίους ο Πετσίτης είχε συνεργασία.

Όμως η κυβέρνηση αφήνει και περιφερόμενους, πληρωμένους εργαζόμενους του Λαυρεντιάδη να προσπαθούν να μπλοκάρουν δικαστικές υποθέσεις με πρόσχημα την εργασία τους και βάζοντας μπροστά τον μπαμπούλα του λουκέτου που θα τους οδηγήσει στην ανεργία.

Μόνο δύο υπουργοί, οι Παππάς και Φλαμπουράρης επιχείρησαν να μιλήσουν για τον Πετσίτη αλλά το έκαναν με τέτοιο τρόπο ώστε να απαξιώσουν τον κολλητό τους και να υποβαθμίσουν την θέση που είχε ανεπίσημα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είχε πει ότι με τον συμμαθητή και παιδικό φίλο του «υπήρξε συνεργασία σε εθελοντική βάση και κατόπιν απομακρύνθηκε και εργάστηκε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα συγκρούστηκαν με την κυβέρνηση».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ν. Παππάς είπε ακόμη: «Για τις επαγγελματικές δραστηριότητες ιδιωτών δεν πρόκειται να απαντήσω. Είναι προφανές ότι ο κ. Πετσίτης ήταν ιδιωτικός υπάλληλος και υπερασπιζόταν τα συμφέροντα των εταιρειών για τις οποίες δούλευε. Πέραν τούτου ουδέν».

Ξαφνικά ξέχασε τον Πετσίτη ο κ. Παππάς, είναι απλά ιδιώτης κι όχι ένας φίλος που μπορεί να τοποθετήθηκε σε καίρια θέση σε εταιρεία η οποία χρωστά στο Δημόσιο και δεν πληρώνει.

Ο Αλ. Φλαμπουράρης από την άλλη είχε πει :«απλά φωτογραφιζόταν» με τα στελέχη του κόμματος μετά την εκλογική νίκη του 2015. «Είναι δυνατόν να λέτε ότι είναι φίλος του Πρωθυπουργού ή φίλος του Φλαμπουράρη κάποιος ο οποίος βρέθηκε όταν κερδίσαμε το 2015, απ’ ό,τι μου λένε, να είναι δίπλα μας και να τον βγάλουν φωτογραφία;»

Μπαινόβγαινε στη ΔΕΠΑ ή όχι;

Όπως δεν είναι τόσο απλοϊκή η εξήγηση γιατί ο Πετσίτης μπαινόβγαινε στη ΔΕΠΑ για «δουλειές του Μαξίμου» αν και ήταν και υπάλληλος του αντιδίκου του Δημοσίου, της εταιρείας του Λαυρεντιάδη. Η καταγγελία από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, Θ. Κιτσάκο, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη. Ο «Μανόλο» έμπαινε όποτε ήθελε στην εταιρεία και προφανώς είχε δημιουργήσει μια γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του αφεντικού του Λαυρεντιάδη και της ΔΕΠΑ στην οποία αυτός χρωστούσε. Το ερώτημα είναι αν το έκανε κατ’ εντολήν του Μαξίμου ή απλά εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη που του παρείχε ο χαρακτηρισμός «αυτός είναι ο Μανώλης του Παππά».

Αν ισχύει το πρώτο και ο Πετσίτης έκανε δουλειές για το Μαξίμου είναι αντιληπτό γιατί η κυβέρνηση δεν σπεύδει να «αδειάσει» τον άνθρωπό της. Αν ο «Μανόλο» δρούσε ως… ιδιώτης κι έκανε μπίζνες στην πλάτη των πρώην προστατευόμενών του υπουργών τότε θα πρέπει να βγουν και να τον αποδοκιμάσουν. Ούτε αυτό τολμούν να κάνουν.

Το Βήμα της Κυριακής δημοσιεύει νέα στοιχεία για το ρόλο του Πετσίτη σε σχέση με τη ΔΕΠΑ και τον Λαυρεντιάδη. Και δε χωρεί αμφιβολία ότι ήταν ο άνθρωπος που μεσολαβούσε για να κλείσει προς όφελος του επιχειρηματία η υπόθεση των χρεών άνω των 130 εκατ. ευρώ. Χρεών για τα οποία τουλάχιστον τρεις υπουργοί δεν έδειχναν να ανησυχούν.

Η Νέα Δημοκρατία παρενέβη στην υπόθεση, έπειτα και από την απόφαση των εισαγγελέων να ανοίξουν λογαριασμούς των εμπλεκόμενων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αν υπάρχει βούληση από τη Δικαιοσύνη θα πρέπει τάχιστα να διαπιστωθεί αν ο Πετσίτης δεν ήταν ένας απλός ιδιώτης ο οποίος από σερβιτόρος των 4.000 ευρώ ξαφνικά έπαιρνε 200 χιλιάδες ευρώ και ζούσε πλούσια ζωή, κι όλα αυτά στα χρόνια ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Η ΝΔ ζητά να μάθει πώς η κυβέρνηση και προσωπικά ο Παππάς λένε ότι το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – ELFE είναι προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά οι διώξεις ασκήθηκαν για μετά το 2015.

Κι επίσης ζητά να μάθει ποιος ήταν τελικά ο ρόλος του Πετσίτη που μπαινόβγαινε στη ΔΕΠΑ.

Όμως, όταν από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν βγει στο φως όλα τα στοιχεία και κατά ένα περίεργο τρόπο κάποιες αόρατες φτερούγες καλύπτουν τον Μανώλη Πετσίτη.

Τι έγραφε το in.gr

Από τα μέσα Δεκεμβρίου έχει αποκαλυφθεί πως ο Μανώλης Πετσίτης δεν είχε μόνο αναβαθμισμένο ρόλο στο Μέγαρο Μαξίμου ως ο «κολλητός» του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, αλλά είχε περίοπτη θέση και στην «αυλή» του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ως άνθρωπος της εμπιστοσύνης του και ως εκπρόσωπος Κυπρίων δικηγόρων που παραμένουν ακόμη και σήμερα διαχειριστές «αμαρτωλών» offshore του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις κινητοποίησαν τις δικαστικές, φορολογικές και τραπεζικές Αρχές σε Ελλάδα και Κύπρο που ξεκίνησαν να διερευνούν τον Μανώλη Πετσίτη -για τον οποίον ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θόδωρος Κιτσάκος, έχει αποκαλύψει πως μπαινόβγαινε στη ΔΕΠΑ για «δουλειές» του Μαξίμου-. Οι έρευνες ωστόσο έχουν εστιάσει και στους δικηγόρους Λάμπρο Πιέρη και Σωτηράκη Παναγιώτου, τους οποίους ο Πετσίτης εκπροσωπεί στην Ελλάδα και οι οποίοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με offshore του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί για να αυξηθούν τα «φέσια» της εταιρείας του ELFE προς την ΔΕΠΑ, τα οποία ξεπερνούν τα 130 εκατ. ευρώ.

Σήμερα το in.gr φέρνει στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για το πώς ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης «αποψίλωνε» από περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις την ELFE, στέλνοντας τα χρήματα της στην Κύπρο, την ίδια στιγμή που δήλωνε αδυναμία πληρωμής των οφειλών του προς τη ΔΕΠΑ και προσέφευγε στα δικαστήρια με αποδεδειγμένα δόλιο τρόπο για να κερδίσει χρόνο σε βάρος της επιχείρησης αερίου.

Ο δικηγόρος με τα δύο ΑΦΜ

Όπως είχε αποκαλύψει προ διμήνου η ιστοσελίδα Newsbomb.gr, ο Κύπριος δικηγόρος Σωτηράκης Παναγιώτου, μέχρι πρόσφατα διευθυντής της APLAW Services Limited, της εταιρείας του Αρτέμη Αρτεμίου (του περιβόητου δικηγόρου των offshore, ο οποίος διατηρεί τουλάχιστον από το 2013 γνωριμία με τον Νίκο Παππά και φέρεται να κομίζει συχνά πυκνά επενδυτικές προτάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου), βρέθηκε να διαθέτει παρανόμως – άγνωστο πως- δύο ελληνικά ΑΦΜ, τα οποία του είχαν δοθεί από τη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού. Το ένα αποκτήθηκε με Κυπριακό διαβατήριο και το δεύτερο με διαβατήριο Αυστραλίας.

Ο γεννηθείς το 1973 Παναγιώτου πρώτα απέκτησε ΑΦΜ το Νοέμβριο του 2010 με το αυστραλιανό διαβατήριο, δηλώνοντας κάτοικος Ρουάντας και εν συνεχεία το Δεκέμβριο του 2010 απέκτησε ΑΦΜ με το κυπριακό διαβατήριο, δηλώνοντας κάτοικος Κύπρου.

Με το ΑΦΜ που απέκτησε με το αυστραλιανό διαβατήριο ο Παναγιώτου συμμετείχε ως μέλος στην εταιρεία Διαφημιστικές Υπηρεσίες Maze Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, με την οποία συνεργαζόταν και ο Μανώλης Πετσίτης και η οποία έχει αναλάβει έργα προβολής μεγάλων ΔΕΚΟ και οργανισμών, αλλά και επιχειρήσεων φιλικά προσκείμενων στην κυβέρνηση. Στην ίδια εταιρεία συμμετείχε και ο Κύπριος δικηγόρος Λάμπρος Πιερής, προβεβλημένο στέλεχος του ΑΚΕΛ, αντιπρόεδρος της Συνεργατικής Τράπεζας Κύπρου και συνέταιρος στο νομικό γραφείο APLAW Services Limited του Αρτέμη Αρτεμίου.

Με το ΑΦΜ που απέκτησε με το κυπριακό του διαβατήριο ο Σωτηράκης Παναγιώτου εμφανίζεται ως ο εκπρόσωπος της εταιρείας Chemstorage Limited στην Ελλάδα, μιας ακόμη «εταιρείας σφραγίδας» συμφερόντων Λαυρεντιάδη, η οποία σχετίζεται με την περιβόητη BFS Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Χημικών, επιταγές της οποίας κατέθετε η λιπασματοβιομηχανία ELFE για να προμηθεύεται αέριο από τη ΔΕΠΑ. Μάλιστα, κάποιες από τις επιταγές αυτές είχαν «σκάσει» και για αυτό μνημονεύονται στις δικαστικές διενέξεις της επιχείρησης αερίου με την ELFE.

Μετά τις αποκαλύψεις για τον Κύπριο δικηγόρο, η ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων διέταξε έρευνα στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού για να διερευνηθεί το εάν πράγματι ο Σωτηράκης Παναγιώτου διέθετε δύο ΑΦΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr από την έρευνα επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο τα στοιχεία. Ακολούθως, ακυρώθηκε ο ΑΦΜ που είχε αποκτήσει ο Παναγιώτου με το αυστραλιανό διαβατήριο και δρομολογήθηκαν οι διοικητικές κυρώσεις σε βάρος του.

Πως η ELFE«έκρυβε» χρήματα στην Κύπρο

Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις είχαν ως αποτέλεσμα να έλθουν στο φως και άλλα στοιχεία που φωτίζουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του Μανώλη Πετσίτη με τους Κύπριους δικηγόρους που διαχειρίζονται offshore του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Τα νέα αυτά στοιχεία, που κατά αποκλειστικότητα παρουσιάζει σήμερα το in.gr και τα οποία προέρχονται από κυπριακές τραπεζικές πηγές, περιγράφουν το πως συγκεκριμένες εταιρείες τις οποίες διαχειρίζονται οι Παναγιώτου, Πιερής και Αρτεμίου «έκρυβαν» – και πιθανότατα εξακολουθούν να κρύβουν- σε offshore χρήματα προερχόμενα από τη λιπασματοβιομηχανία ELFE.

Νίκος Παππάς και Αρτέμης Αρτεμίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Αρχών βρέθηκε ειδικά η offshore Elazzoulian Limited, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Η συγκεκριμένη εταιρεία, που εμπεριέχεται στη διαρροή των Panama Papers και την ύπαρξη της οποίας απεκάλυψε πρώτο το Protagon.gr, είχε ως διαχειριστή την εταιρεία των Αρτεμίου-Πιερή, APLaw Services Limited και ως πραγματικό ιδιοκτήτη τον Σωτηράκη Παναγιώτου. Σύμφωνα με τα Panama Papers, η Elazzoulian – η οποία έκλεισε το 2017 – εμφανιζόταν να έχει ως αντικείμενο την κατοχή μετοχών άλλων εταιρειών, τις επενδύσεις, το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών μεσάζοντα.

Στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τις κυπριακές Αρχές μετά το σάλο της υπόθεσης Πετσίτη – Λαυρεντιάδη και τα οποία είναι σε γνώση του in.gr, δείχνουν πως η Elazzoulian Limited είχε γίνει «όχημα» μεταφοράς ρευστών από την λιπασματοβιομηχανία ELFE, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την Κύπρο. Συγκεκριμένα, στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 2016 πιστώθηκαν από την ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την Elazzoulian Limited περίπου 900.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά μέσω 19 επιταγών που εξαργυρώθηκαν σε μετρητά εισπράχθηκαν από τον Σωτηράκη Παναγιώτου. Η είσπραξη έγινε με την επίκληση πως επρόκειτο για δάνεια από την Elazzoulian Limited, αλλά και την κυπριακή εταιρεία APLAW SPECIALISED SERVICES LTD, η οποία σήμερα έχει μετονομαστεί σε S.P. SPECIALISED SERVICES LIMITED και η οποία είναι ιδιοκτησίας του ίδιου του κ. Παναγιώτου. Άλλωστε στην APLAW SPECIALISED SERVICES (σήμερα S.P. SPECIALISED SERVICES LIMITED), ιδιοκτησίας του κ. Παναγιώτου η ELFE είχε καταβάλει μέσα στον Αύγουστο του 2016 ακόμη 185.000 ευρώ, με την αιτιολογία πως επρόκειτο για πληρωμή προμήθειας.

Οι Αρχές θεωρούν πως μεγάλο μέρος των χρημάτων που έστελνε η ELFE στην Κύπρο διοχετεύονταν με τη βοήθεια του Σωτηράκη Παναγιώτου σε άλλες offshore του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στο νησί. Και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί – αναγνωριστεί τουλάχιστον πέντε τέτοιες παρένθετες εταιρείες.

Αλλά ο Σωτηράκης Παναγιώτου έκανε δουλειές και με άλλες εταιρείες συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στη Ελλάδα όπως η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, η οποία από το 2015 – οπότε ο επιχειρηματίας ξεκίνησε να καθιστά άδειο κέλυφος την ELFE – έχει αναλάβει την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων, τη βασική δραστηριότητα της ELFE, για την οποία η λιπασματοβιομηχανία της Καβάλας σημείωνε κύκλο εργασιών ως και 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στοιχεία που είναι σε γνώση των Αρχών φέρουν την APLAW SPECIALISED SERVICES (σήμερα S.P. SPECIALISED SERVICES LIMITED), ιδιοκτησίας του κ. Παναγιώτου να έχει συνάψει συμφωνία με την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ για την μεσιτεία στην πώληση αζωτούχων λιπασμάτων στην Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία των κυπριακών Αρχών η συνεργασία αυτή αφορούσε στην εμπορία σύνθετου βελτιωμένης απόδοσης λιπάσματος για την καλλιέργεια πατατών στην Κύπρο, η οποία επεκτάθηκε και στην αγορά λιπάσματος για την καλλιέργεια σιτηρών κ.α.

Η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ πληρωνόταν -και πληρώνεται- τοις μετρητοίς (Cash Against Documents) για όλες τις εξαγωγές της στην Κύπρο και η APLAW SPECIALISED SERVICES, ελάμβανε συγκεκριμένη αμοιβή ανά μετρικό τόνο λιπάσματος για τις διαμεσολαβήσεις της (στις κυπριακές εταιρείες που προμηθεύονταν λίπασμα από την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ περιλαμβάνονται και οι ΣΟΠΑΖ και Premier Shukuroglu).

Η συνεργασία Πετσίτη – Παναγιώτου

Όπως έχει αποκαλύψει η δημοσιογραφική έρευνα, τη διετία 2016-2017 o Μανώλης Πετσίτης έλαβε από την ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αμοιβές ύψους 201.193 ευρώ, για υπηρεσίες που ακόμη και σήμερα παραμένουν άγνωστες. Την ίδια περίοδο ο κ. Πετσίτης βρέθηκε να εκπροσωπεί στην Ελλάδα τον Σωτηράκη Παναγιώτου, τον διευθυντή offshore του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Αλλά οι δύο τους δεν συσχετίζονται μόνον μέσω της συνεργασίας τους με τον υπόδικο επιχειρηματία.

Όπως προαναφέρθηκε, οι Παναγιώτου και Πιερής συμμετείχαν στην εταιρεία Διαφημιστικές Υπηρεσίες Maze Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, με την οποία είχε συνεργασία ο Πετσίτης και η οποία αναλάμβανε έργα προβολής μεγάλων δημοσίων φορέων, επιχειρήσεων και οργανισμών, αλλά και ΜΜΕ φιλικά προσκείμενων στην κυβέρνηση. Η Maze από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Ιούλιο του 2018 είχε ακαθάριστα έσοδα που ξεπερνούσαν τις 500.000 ευρώ και τα οποία προερχόντουσαν κυρίως από κρατικές επιχειρήσεις στις οποίες – κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες- ο Μανώλης Πετσίτης έβρισκε εύκολα πρόσβαση.

Οι Αρχές έχουν εντοπίσει εμβάσματα της εταιρείας των Αρτεμίου-Πιερή, APLaw Services Limited, αλλά και άλλης κυπριακής νομικής φίρμας, προς λογαριασμούς του Πετσίτη, τα οποία συσχετίζουν με τις δραστηριότητες της Maze Media, η οποία πλέον έχει μπει σε εκκαθάριση.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως ο παιδικός φίλος του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά όχι μόνον έπαιξε κάποιο ρόλο μεσάζοντα ανάμεσα σε Μαξίμου, Λαυρεντιάδη και ΔΕΠΑ για τον οποίο πληρώθηκε αδρά, αλλά μεσολαβούσε ώστε Κύπριοι δικηγόροι που αποδεδειγμένα γνωρίζονται με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να έχουν πρόσβαση σε κρατική διαφήμιση μεγάλου ύψους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο